Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Zotavenie domáceho dopytu znížilo vývoz benzínu z Číny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Export benzínu z Číny klesol v apríli medziročne o 50,8 % na približne 400.000 ton.

Peking 18. mája (TASR) - Domáci cestovný ruch v Číne sa zotavuje, čo sa odrazilo na zvýšenom dopyte po palivách. Výsledkom je pokles exportu benzínu, ktorý v apríli dosiahol najnižšiu úroveň za takmer deväť rokov. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na najnovšie údaje čínskej colnej správy.

Export benzínu z Číny klesol v apríli medziročne o 50,8 % na približne 400.000 ton. To je najnižší objem vývozu od júla 2015. Ešte výraznejšie klesol vývoz oproti predchádzajúcemu mesiacu, keď pokles predstavoval 65 %.

Vývoj exportu ovplyvnil zvýšený záujem Číňanov o turistiku na kratšie vzdialenosti, čo viedlo k rastu dopytu po benzíne, uviedli analytici zo spoločnosti Wood Mackenzie. Tí očakávajú, že vývoz benzínu bude nízky aj za mesiac máj, pričom vychádzajú zo zvýšeného cestovania počas osláv Sviatku práce.

V porovnaní s marcom prudko klesol aj export nafty. Znížil sa o 46 % na 760.000 ton, pod čo sa výrazne podpísali stanovené kvóty. V porovnaní s aprílom minulého roka však export vzrástol o 21,8 %.

Naopak, vývoz leteckého paliva sa v apríli medziročne zvýšil o 90,4 % na 1,59 milióna ton. Oproti predchádzajúcemu mesiacu však klesol, keď marci Čína vyviezla 1,98 milióna ton paliva. Dôvodom medziročného rastu exportu je fakt, že palivo určené na medzinárodné lety sa započítava do vývozu. A podľa údajov spoločnosti Variflight sa počet letov čínskych spoločností na medzinárodných linkách zvýšil v apríli medziročne viac než dvojnásobne.