Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Zotavovanie nemeckej ekonomiky sa v septembri spomalilo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dôvodmi sú problémy s dodávkami a oslabovanie vplyvu dobiehania výpadkov spôsobených koronakrízou.

Berlín 23. septembra (TASR) - Zotavovanie najväčšej európskej ekonomiky stráca dynamiku. Aktuálny prieskum spoločnosti IHS Markit ukázal, že tempo rastu aktivity v nemeckom súkromnom sektore sa tento mesiac znížilo, keď sa spomalila expanzia v priemysle aj v sektore služieb. Dôvodmi sú problémy s dodávkami a oslabovanie vplyvu dobiehania výpadkov spôsobených koronakrízou.

Index nákupných manažérov (PMI) pre nemecký výrobný sektor v septembri padol na osemmesačné minimum 58,5 bodu zo 62,6 bodu v auguste, uviedla IHS Markit vo svojom rýchlom odhade. PMI pre sektor služieb sa znížil na štvormesačné minimum 56 bodov zo 60,8 bodu.

Výsledkom bolo, že zložený PMI, ktorý zahŕňa výrobný sektor aj služby, teda v podstate dve tretiny nemeckej ekonomiky, klesol v septembri na 55,3 bodu zo 60 bodov v minulom mesiaci. To je najmenej za sedem mesiacov.

Podľa analytika IHS Markit Phila Smitha prieskum signalizuje, že podnikateľská aktivita v Nemecku sa začína ustaľovať po prudkom oživení počas letných mesiacov. "Aj napriek spomaleniu v septembri však tempo rastu ekonomiky v 3. kvartáli zrejme prekonalo expanziu o 1,6 % zaznamenanú v trojmesačnom období do júna," dodal Smith.