Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Zoznam dlžníkov SP by sa mohol dopĺňať o ďalšiu informáciu

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Ministerstvo financií SR vo svojom stanovisku upozornilo, že k návrhu chýba vyčíslenie negatívneho vplyvu na rozpočet verejnej správy.

Bratislava 1. mája (TASR) - Zoznam neplatičov Sociálnej poisťovne (SP) by sa mohol dopĺňať o obdobie, za ktoré si zamestnávateľ nesplnil zákonnú vykazovaciu povinnosť odvádzateľa poistného. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý do parlamentu predložil poslanec Národnej rady SR Peter Kremský z hnutia OĽANO.

"Cieľom návrhu zákona je ochrana sporiteľov v starobnom dôchodkovom sporení pred škodami spôsobenými Sociálnou poisťovňou pri nezaslaní prostriedkov na účet dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS). Stáva sa totiž, že si sporitelia všimnú, že za uplynulé mesiace im neboli na sporiaci dôchodkový účet pripísané ich platby, čo má za následok ušlý zisk na hodnote týchto peňazí, ktoré DSS investuje na trhu," uviedol predkladateľ v dôvodovej správe.

Vysvetlil, že nezaslať včas SP podklady na zistenie poistného na sociálne poistenie sa považuje za nedoplatok na poistnom. U zamestnávateľov ide o mesačný výkaz poistného a príspevkov. Pri zahraničnej samostatne zárobkovo činnej osobe je to oprávnenie na podnikanie a zdokladovanie dosiahnutej výšky príjmov z podnikania a základu dane.

"V súčasnosti sa môže vyskytovať toto konanie zamestnávateľa až do času, kým mu fiktívny vymeriavací základ, a tým aj dlžnú sumu poistného na sociálne poistenie neurčí sama SP," doplnil navrhovateľ. Ide takto o stanovenie vymeriavacieho základu priamo zamestnancovi. "Z tohto dôvodu by malo byť neplnenie vykazovacej povinnosti odvádzateľmi poistného verejne dostupné, aby si zamestnanec vedel tieto skutočnosti overiť," dodal.

Ministerstvo financií SR vo svojom stanovisku upozornilo, že k návrhu chýba vyčíslenie negatívneho vplyvu na rozpočet verejnej správy.

Zákon by nadobudol účinnosť od augusta, stanovil poslanec.