Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zriadili novú webstránku na pridelenie LEI kódov podnikateľom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nová stránka klientom poskytuje aj odkaz na vyhľadávanie v oficiálnej celosvetovej databáze existujúcich a zneplatnených kódov LEI. Na novej stránke sú aj odpovede na často kladené otázky.

Bratislava 10. januára (TASR) - Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) SR zriadil špecializovanú webovú stránku, ktorá zjednodušuje proces prideľovania Legal Entity Identifier (LEI) kódov. V utorok o tom informovala manažérka pre vzťahy s verejnosťou (PR) CDCP SR Dagmar Kopuncová.

Zdôraznila, že mať LEI kód je povinné pre všetky fyzické a právnické osoby, ktoré vykonávajú obchodnú alebo inú podnikateľskú činnosť a sú právne či finančne zodpovedné za transakcie s finančnými nástrojmi. Okrem emitentov cenných papierov sa to týka aj úverových a finančných inštitúcií, fondov vrátane penzijných aj podielových, správcov fondov, a poisťovní.

CDCP SR zriadil podstránku lei.cdcp.sk, ktorá poskytuje informácie a služby k prideleniu a správe kódov LEI. Všetky služby pre LEI kódy sú poskytované elektronicky. "Nová webstránka je plne prepojená s webovou aplikáciou na prideľovanie, obnovu a transfer LEI kódu, ktorá bola predmetom redizajnu v uplynulom roku," uviedla Kopuncová.

"Pre zodpovedanie základných otázok k poskytovaniu LEI kódov je klientom k dispozícii elektronická asistentka vo forme chatbotu," dodala PR manažérka. Odpovie na otázky registrácie a prihlasovania do aplikácie, podávania žiadostí o pridelenie, obnovu a transfer kódov LEI, ale aj na všeobecné otázky ku kódu LEI.

Nová stránka klientom poskytuje aj odkaz na vyhľadávanie v oficiálnej celosvetovej databáze existujúcich a zneplatnených kódov LEI. Na novej stránke sú aj odpovede na často kladené otázky.