Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

ŽSK podpísal s Rozvojovou bankou RE úverovú zmluvu na 40 miliónov eur

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

ŽSK prijal v minulosti od CEB dva preklenovacie úvery na predfinancovanie eurofondových projektov.

Žilina 31. mája (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) podpísal s Rozvojovou bankou Rady Európy (CEB) rámcovú úverovú zmluvu na sumu 40 miliónov eur. Úver môže podľa zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv čerpať minimálne v dvoch a maximálne v ôsmich tranžiach, pričom výška prvej tranže nepresiahne 50 percent zo sumy úveru. Prijatie návratných zdrojov financovania od CEB vo forme preklenovacieho úveru schválili poslanci zastupiteľstva ŽSK na zasadnutí v decembri 2021.

Financie využije ŽSK na predfinancovanie projektov, realizovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov v rokoch 2022 – 2025. Čerpať ich môže do 30. júna 2025, splatnosť úveru je vždy do troch rokov od čerpania jednotlivej tranže úveru. "V roku 2022 plánuje ŽSK z preklenovacieho úveru čerpať 16,58 milióna eur. Úverové zdroje chce využiť najmä v oblasti dopravy, zdravotníctva, školstva, kultúry a sociálnych služieb," uvádza sa v návrhu na prijatie úverových zdrojov.

ŽSK prijal v minulosti od CEB dva preklenovacie úvery na predfinancovanie eurofondových projektov. "Úver vo výške 10 miliónov eur bol splatený v roku 2020 a úver vo výške 18 miliónov eur bol splatený v roku 2021," informoval ŽSK v návrhu na prijatie úverových zdrojov.