Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ZSPS: Nastupujúcim trendom je viacero kritérií, nielen cena

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Dôraz v súťažiach sa musí podľa Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska klásť na kvalitu, použitie moderných technológií i postupov a aj na socioekonomické a ekologické aspekty.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Nastupujúcim trendom vo verejnom obstarávaní je podľa Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) vyhodnocovanie ponúk na základe viacerých relevantných kvalitatívnych kritérií. "Dôležité je nevnímať ponukovú cenu ako jediný atribút verejných súťaží," uviedol hovorca ZSPS Peter Steigauf v stredajšom stanovisku.

Dôraz sa musí podľa jeho slov klásť na kvalitu, použitie moderných technológií i postupov a aj na socioekonomické a ekologické aspekty. "Celkové zhodnotenie relevantných kritérií je potrebné pre výber takej ponuky vo verejnom obstarávaní, ktorá prinesie najväčšiu hodnotu," doplnil.

Tieto pravidlá sa podľa neho zatiaľ na Slovensku v praxi takmer vôbec nepoužívajú. "Pričom zmenu rozhodne potrebujeme, ak máme záujem o trvalo udržateľný rozvoj a navrhovanie stavebných diel, ktoré nielen teoreticky, ale aj reálne vydržia požadovaných 50 či 100 rokov," konštatoval.

Problematika verejného obstarávania je podľa Steigaufa z pohľadu stavebných podnikateľov veľmi dôležitá téma, keďže sa priamo týka výstavby diaľnic či železníc a aj iných druhov stavebných projektov. "Vítame, že na prebiehajúcu odbornú diskusiu reflektuje aj ministerstvo dopravy," dodal hovorca.

Šéf Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Ján Ďurišin v pondelok 23. októbra na Stretnutí lídrov slovenského stavebníctva avizoval, že diaľničná spoločnosť by chcela v diaľničných súťažiach okrem ceny používať aj iné kritériá. V spolupráci s Úradom pre verejné obstarávanie, ministerstvom dopravy a odbornou verejnosťou preto pripravuje návrh súťažných podkladov, kde okrem ceny budú použité aj ďalšie kritériá.

"Mám na mysli hlavne kritériá týkajúce sa životného prostredia, skúsenosti a kvality kľúčových odborníkov. Chceme využiť poznatky z praxe od krajín, ako sú Dánsko a Holandsko," vysvetlil Ďurišin.

Myslí si, že správnou kombináciou týchto kritérií sa dosiahne spravodlivá cena, vysoká kvalita diela, zníženie negatívnych dosahov na životné prostredie a tiež zodpovedný projektový manažment stavby tak, aby dielo bolo dokončené v stanovených lehotách a v zodpovedajúcej kvalite. "Plánujeme tieto nové kritériá už realizovať v súťažiach, ktoré budú prebiehať v roku 2018," uviedol.