Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

ŽSR monitorujú situáciu okolo koronavírusu na krízovom štábe

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Prijímané opatrenia majú slúžiť na čo najefektívnejšie spomaľovanie a elimináciu šírenia nového koronavírusu.

Bratislava 23. marca (TASR) – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) monitorujú situáciu okolo nového koronavírusu a prijímajú opatrenia na ochranu zdravia na krízovom štábe. Ten operatívne aktivoval generálny riaditeľ železníc Igor Polák 9. marca. Informoval o tom hovorca ŽSR Michal Lukáč.

Prijímané opatrenia majú slúžiť na čo najefektívnejšie spomaľovanie a elimináciu šírenia nového koronavírusu. ŽSR podľa Lukáča priebežne reagujú na potreby zamestnancov zabezpečovaním ochranných pomôcok a dezinfekčných prostriedkov pre pracovníkov, ktorých povaha práce si vyžaduje prítomnosť na pracovisku na zachovanie prevádzkyschopnosti železničnej infraštruktúry na Slovensku. Hovorca podotkol, že opatrenia sa prispôsobujú novým dostupným informáciám.

"ŽSR umožnili zamestnancom podľa druhu vykonávaných pracovných činností prácu z domu. U niektorých zamestnancov vzniká prekážka v práci na strane zamestnávateľa, ktorá je z dôvodu ochrany zdravia tam, kde je možné z dôvodu obmedzenia prevádzky znížiť počet zamestnancov na pracovisku," priblížil.

Väčšina zamestnancov si však musí plniť pracovné povinnosti na pracovisku. Ide najmä o zamestnancov dopravy, ako sú výpravcovia a dispečeri, ale aj zamestnanci údržby tratí. "Aj keď nepatria medzi tých, ktorým sa tlieska z balkónov, zaslúžia si uznanie verejnosti. Zabezpečujú, aby možnosť železničnej dopravy bola k dispozícii pre všetkých, ktorí ju potrebujú," dodal Lukáč.