Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

ŽSR opäť ponúkajú na predaj areál Železničnej nemocnice v Košiciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Objekt sa využíva ako nemocnica a zdravotné stredisko na základe platnej nájomnej zmluvy. Železničná nemocnica Košice patrí do siete nemocníc Penta Hospitals.

Košice 31. decembra (TASR) - Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) sa nedarí predať areál Železničnej nemocnice s poliklinikou v Košiciach. Aktuálne majú vypísané deviate kolo ponukového konania s vyvolávacou cenou v elektronickej aukcii 9.988.363 eur bez DPH.

"Ide o opakované ponukové konanie, ktoré realizujeme z dôvodu, že doteraz uskutočnené ponukové konania boli vyhodnotené ako neúspešné, to znamená bez záujmu realitného trhu, bez doručenia cenových návrhov na kúpu," potvrdila pre TASR hovorkyňa železníc Vladimíra Bahýlová.

Uzávierka cenových návrhov aktuálnej aukcie je 10. januára. Železnice predávajú areál ako nepotrebný majetok. Pôvodne navrhovaná cena bola až 13,3 milióna eur.

Objekt sa využíva ako nemocnica a zdravotné stredisko na základe platnej nájomnej zmluvy. Železničná nemocnica Košice patrí do siete nemocníc Penta Hospitals. Zdravotnú starostlivosť poskytuje na siedmich oddeleniach a v takmer 40 odborných ambulanciách. Vedenie a zamestnanci nemocnice v auguste 2022 vyjadrili obavy zo zániku tohto zdravotníckeho zariadenia v dôsledku predaja budovy prípadnému developerovi. Nájomná zmluva vtedy trvala do konca roka 2023, aktuálne je nájom zmluvným dodatkom predĺžený do 31. decembra 2025 s opciou do konca roka 2026.

Pre sieť súkromných nemocníc nebolo odkúpenie areálu za cenu takmer desať miliónov eur bez DPH reálne už v predchádzajúcom kole. "Vyvolávacia cena nehnuteľnosti nezodpovedá finančným možnostiam obchodnej spoločnosti, ktorá prevádzkuje poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti. Podnikanie v zdravotníctve nie je v prípade predkladania ponúk na kúpu nehnuteľnosti konkurencieschopné v porovnaní s developerskou činnosťou," skonštatoval v júli Tomáš Kráľ, hovorca vtedajšej siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare, aktuálne pod názvom Penta Hospitals.

Súčasťou areálu železničnej nemocnice medzi ulicami Masarykova, Svätoplukova a Kmeťova sú okrem hlavnej budovy aj ďalšie stavby ako kompresorová stanica, vodojem, redukčná stanica či garáže. Celkovo ide o stavby s podlahovou plochou viac ako 14.000 štvorcových metrov a o pozemky s rozlohou zhruba 10.500 štvorcových metrov.