Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Štátny železničný dopravca ZSSK skončil za 1. polrok v strate

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Firma hospodárila v prvých šiestich mesiacoch 2014 so stratou 3,4 milióna eur.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa za prvý polrok tohto roka ocitol v červených číslach. Firma hospodárila v prvých šiestich mesiacoch 2014 so stratou 3,4 milióna eur. Zároveň ale spoločnosť za toto obdobie previezla vo vlakoch viac cestujúcich než vlani.

Dopravca tak podľa hovorkyne spoločnosti Jany Morháčovej prepravil v prvom polroku tohto roka 23,16 milióna cestujúcich. "Oproti skutočnosti minulého roka je to viac o 2,08 milióna osôb," vyčíslila Morháčová pre TASR. Medziročné porovnanie je ale podľa jej slov čiastočne ovplyvnené zmenou metodiky určovania počtu prepravených cestujúcich v rámci Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja.

Čo sa týka straty, tá je podľa Morháčovej oproti plánu nižšia o 11,6 milióna eur. Na takýto výsledok malo vplyv nižšie čerpanie nákladov na spotrebované nákupy a služby, najmä trakčné zdroje. Tiež aj nižšie náklady na dodávateľské opravy a udržovanie majetku.

Zároveň mala firma vyššie výnosy, hlavne pre väčšie tržby z prepravy. Tie za prvý polrok tohto roka dosiahli 44,7 milióna eur. Oproti rovnakému obdobiu vlani to bolo o 700.000 eur viac. Štátny dopravca pritom za celý minulý rok dosiahol stratu 7,1 milióna eur.