Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na východe Slovenska pribudne 52 moderných vozňov za 65 miliónov eur

Na archívnej snímke vozeň novej vlakovej súpravy Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s., ktorú predstavili počas tlačovej konferencie na Hlavnej stanici Bratislava 17. júla 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Nové a modernizované vozne budú môcť jazdiť rýchlosťou 160 km/h, budú klimatizované, disponovať vákuovými toaletami.

Košice 20. februára (TASR) - Na železničných tratiach východného Slovenska pribudnú v rokoch 2021 až 2023 nové (17) i rekonštruované vozne (35). Informovala o tom Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), ktorá minulý týždeň na tento účel vypísala dve súťaže. Celková predpokladaná hodnota zákaziek je viac ako 65 miliónov eur.

Investičné akcie sú plánované na financovanie z prostriedkov Európskej únie (EÚ) prostredníctvom Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Národný dopravca bude musieť realizovať "vozbu" týchto súprav minimálne prvých päť rokov na určených regionálnych tratiach Slovenska.

V porovnaní so súčasnými vozidlami budú nové vozne omnoho komfortnejšie. Samozrejmosťou je konštrukcia vozidiel v súlade s platnými vyhláškami a technickými normami. Odhadovaná cena za 17 nových vozňov je zhruba 33 miliónov eur a za 35 rekonštruovaných vozňov 32,2 milióna eur.

"Po žilinskom a zvolenskom regióne na rad opäť prichádza východ," uviedol Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK. "Posledné nové vozidlá sem prišli v roku 2015, ale ich počet nároky všetkých nami obsluhovaných tratí nenaplnil. Ak všetko pôjde ako má, prvé vozne zo súťaže budú na tratiach východného Slovenska premávať v roku 2021."

Podľa údajov za rok 2019 Košicky a Prešovský samosprávny kraj ročne obslúžia v regionálnej doprave približne 10,4 milióna cestujúcich. Najvyťaženejšími traťami sú traťové úseky Poprad – Košice, Lipany – Prešov – Košice a Košice – Humenné, ktoré ZSSK obsluhuje v systémovom taktovom režime. V oboch krajoch sa aktuálne pripravuje spustenie integrovaného dopravného systému (IDS).

Moderných 52 vozňov zo súťaže nahradí v prevádzke najstaršie neklimatizované osobné vozne, ktoré sú na hranici životnosti a nespĺňajú štandardy cestovania v 21. storočí. Obstaraním týchto vozidiel sa podľa národného dopravcu zníži priemerný vek vozidlového parku v regióne Košíc a zvýši sa kvalita poskytovaných služieb.

Nové a modernizované vozne budú môcť jazdiť rýchlosťou 160 km/h, budú klimatizované, disponovať vákuovými toaletami a budú vybavené vizuálnym a akustickým informačným systémom, kamerovým systémom, wi-fi pripojením na internet či držiakmi bicyklov.