Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ZSSK opäť dosiahla vyrovnané hospodárenie,stúpli aj tržby z cestovného

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Pavol Zachar Foto: TASR

Výkon vlakokilometer/zamestnanec stúpol od roku 2016 o 11,34 % a tržby na jeden kilometer vzrástli o 17,7 %.

Bratislava 27. februára (TASR) – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) už druhý rok po sebe negeneruje stratu. V roku 2019 opäť dosiahla vyrovnaný hospodársky výsledok, tentoraz vo výške 28.000 eur. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč s tým, že vlani sa zvýšil počet cestujúcich vo všetkých kategóriách aj tržby z cestovného.

Podľa Kováča rastie aj efektivita práce v ZSSK. Výkon vlakokilometer/zamestnanec stúpol od roku 2016 o 11,34 % a tržby na jeden kilometer vzrástli o 17,7 %. "Vždy sme si hovorili, že študentom, prijímateľom bezplatnej prepravy, ukážeme krásy cesty vlakom. Neskôr, keď si nájdu prácu, už nám ostanú verní, hoci si za lístok budú musieť zaplatiť. Darí sa nám to a počet platiacich cestujúcich nám spolu s tržbami (cena lístkov sa nemenila od roku 2011) utešene rastie," skonštatoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

ZSSK v roku 2019 hospodárila so sumou 444 miliónov eur. Z toho 291 miliónov eur pokryla štátna objednávka na výkony vo verejnom záujme. Najväčším výdavkom v rozpočte ZSSK boli v roku 2019 náklady na mzdy a súvisiace odvody jej 5832 zamestnancov, čo predstavuje 123 miliónov eur, odpisy hnuteľného a nehnuteľného majetku v podobe 109 miliónov eur, náklady na nákup trakčnej elektrickej energie a nafty v hodnote 56 miliónov eur, pričom trakčná elektrina je nakupovaná výlučne od Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), a poplatok pre ŽSR za používanie koľají, teda dopravnú cestu, v sume viac ako 50 miliónov eur.