Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

ZSSK prepravila za osem mesiacov 36,1 milióna cestujúcich

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Bezplatnú prepravu v tomto roku využilo podľa hovorkyne ZSSK Jany Morháčovej 15,3 milióna cestujúcich, čo tvorilo 42 %.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) prepravila za osem mesiacov tohto roka v štátom objednávaných vlakoch 36,1 milióna cestujúcich. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená nárast o takmer 21 %, keďže vtedy za osem mesiacov prepravila 30 miliónov cestujúcich.

Bezplatnú prepravu pritom v tomto roku využilo podľa hovorkyne ZSSK Jany Morháčovej 15,3 milióna cestujúcich, čo tvorilo 42 %. "Priemerná dĺžka jednej cesty cestujúceho na bezplatnú prepravu je 66 kilometrov," vyčíslila Morháčová. Z bezplatnej prepravy pritom tvoria 60 % cesty žiakov a študentov do školy alebo jednorazové cesty študentov nad 15 rokov na súkromné účely, na výlety a podobne.

Záujem vzrástol podľa Morháčovej aj o traťové predplatné týždenné či mesačné lístky, ktoré využívajú ľudia pri pravidelnom dochádzaní do práce. Za osem mesiacov ich využilo 4,2 milióna cestujúcich, čo v porovnaní s minulým rokom predstavovalo nárast o 22 %. Vo februári tohto roku sa totiž zvýšila zľava na cestovanie do práce prostredníctvom predplatných lístkov na 50 %.