Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Niektoré slovenské vlaky budú vybavené mapou tratí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Veľkoplošná Mapa slovenských železníc sa objaví aj v školiacom stredisku ZSSK.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Niektoré vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko dostanú novú informačnú výzdobu. Mapa slovenskej železničnej siete, vytvorená dizajnérom Ondrejom Jóbom v spolupráci s občianskym združením Čierne diery, obsahuje trate vlakov aj s názvami ich staníc. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

„Unikátna 'metro' Mapa slovenských železníc bude vo vybraných vlakoch plniť nielen informačný, ale aj umelecký účel," skonštatoval generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký. Dúfa, že sa tým inšpirujú cestujúci a na základe mapy sa rozhodnú spoznať vlakom aj iné zákutia Slovenska.

„Súčasťou aktivít združenia Čierne diery je aj tvorba zberateľských grafík, ktoré sa stali hitom a prebrala ich do svojej zbierky Slovenská národná galéria. Popri grafikách vznikajú aj mapy technických pamiatok v jednotlivých krajských mestách Slovenska. Takto vznikla aj Mapa slovenských železníc s dizajnom Ondreja Jóba, ktorá je inšpirovaná mapou newyorského metra z roku 1972 od Massima Vignelliho," priblížil člen združenia Matej Lipták.

Prvé stretnutie autora a zástupcov železníc sa uskutočnilo koncom roka 2019, grafika bola pripravená v priebehu februára. Pandémia nového koronavírusu však podľa Kováča projekt mierne spomalila, reálny polep sa tak začal realizovať až 29. júla a potrvá približne tri týždne.

„Logistika je náročná, keďže vozne, v ktorých majú byť mapy nalepené, jazdia denne po Slovensku. Treba vždy počkať na vhodnú chvíľu, keď sú odstavené na dezinfekciu, upratovanie či údržbu," podotkol hovorca ZSSK.

Veľkoplošná Mapa slovenských železníc sa objaví aj v školiacom stredisku ZSSK. Kováč spresnil, že náklady na polep spolu s autorskými honorármi nepresiahnu 4500 eur. Svoj honorár sa združenie rozhodlo venovať na oživenie kaštieľa v Jelšave.