Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zväz autopriemyslu: SR vlani vyrobila viac ako milión automobilov

Na snímke zľava prezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR Alexander Matušek a výkonný viceprezident ZAP SR Pavol Prepiak počas tlačovej konferencie na tému Slovensko zostáva v zelenej transformácii krajiny. Ako splniť záväzky EÚ? v Bratislave vo štvrtok 13. januára 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

S rovnakým objemom produkcie automobilky rátajú aj v tomto roku.

Bratislava 13. januára (TASR) – Výroba automobilov na Slovensku sa vlani medziročne zvýšila o približne štyri percentá a prekročila milión vozidiel. S rovnakým objemom produkcie automobilky rátajú aj v tomto roku. Slovensko tak zostáva svetovým lídrom vo výrobe automobilov v prepočte na počet obyvateľov, informoval vo štvrtok na tlačovej konferencii Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR.



"Napriek našim čiastočne pesimistickým prognózam v polovici minulého roku, že výroba bude pod milión, som veľmi rád, že dnes môžem oznámiť, že hranicu jedného milióna sme znovu zlomili. Predpokladám, že tento rok sa nám znova podarí prekročiť magickú hranicu milióna vozidiel vyrobených na Slovensku," povedal prezident ZAP Alexander Matušek.

Slovensko pravidelne prekračovalo hranicu milióna vyrobených vozidiel už od roku 2015 a najvyšší počet vyrobených áut, a to 1,1 milióna, zaznamenalo v roku 2019. V roku 2020 však pre pandémiu nového koronavírusu výroba spadla na 990.000 kusov. Slovensko vlani podľa údajov ZAP vyrobilo 184 áut na 1000 obyvateľov, pričom podiel automobilovej výroby na celkovej priemyselnej výrobe Slovenska dosiahol 47,7 %. Automobilový priemysel sa zároveň podieľal na celkovom exporte krajiny 42 percentami.



Mierny rast o 2,87 % na 87.349 áut zaznamenalo Slovensko v registrácii nových vozidiel. Registrácia najviac predávaných osobných vozidiel kategórie M1 však medziročne poklesla o 0,79 % na 75.700 kusov. Aby sa priemerný vek automobilov nezvyšoval a nezhoršovala sa tak ekológia a bezpečnosť prevádzky, potrebuje krajina podľa Matušeka na obnovu vozového parku ročne zaregistrovať približne 100.000 áut. K týmto číslam sa Slovensko priblížilo v rokoch 2017 a 2018 s registráciou vyše 96.000 a 98.000 vozidiel, v roku 2019 dokonca počet nových zaregistrovaných osobných áut prekročil 101.000.

Negatívny trend je podľa ZAP stále rastúci podiel individuálne dovezených automobilov zo zahraničia. Ten stúpa už tri roky po sebe, vlani sa priblížil k 45 % novo zaregistrovaných automobilov, čo je viac ako 61.000 vozidiel.