Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Otvorené obchody a zákaz vychádzania považuje Zväz obchodu za paradox

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nesúhlas s postupom vlády v piatok zverejnila aj Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISKM).

Bratislava 23. októbra (TASR) – Zväz obchodu SR vníma ako paradox situáciu, keď vláda rozhodla o tom, že obchody budú otvorené, ale zároveň povedala, že zákazníci môžu chodiť iba do potravín, drogérií, lekární a trafík. Tieto nepotravinárske obchody budú mať zbytočne otvorené a budú mať zbytočné náklady, uviedol v piatok Zväz obchodu v reakcii na vládou schválené opatrenia proti šíreniu pandémie ochorenia COVID-19.

"Poznamenávame, že síce uznesenie vlády SR ponechalo otvorené na príslušné obdobie všetky obchody, ale spotrebitelia môžu chodiť iba do obchodov s potravinami, do drogérií, do lekární a do trafík. Ostatné obchody budú síce otvorené, ale zákazník tam vstúpiť nebude môcť," uviedol prezident zväzu Martin Katriak.

Zväz očakáva zvýšený počet zákazníkov najmä v obchodoch s potravinami. Podľa Katriaka môže vzniknúť problém aj z dôvodu vyhradených hodín pre seniorov, pretože v tomto čase seniori do obchodu už prakticky nechodia a obchody budú prázdne.

Nesúhlas s postupom vlády v piatok zverejnila aj Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISKM). Vláda sa podľa iniciatívy najnovšími opatreniami proti šíreniu ochorenia COVID-19 zbavuje zodpovednosti za akékoľvek kompenzácie mimo existujúcich schém.