Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Zväz obchodu SR: Ukrajina zastavila kamiónové odbery tovaru

Nadežda Machútová, foto z archívu. Foto: TASR/Michal Svítok

Maloobchod, ako konečný článok, zatiaľ necíti priame ohrozenie, tovaru máme dosť a sme pripravení aj na prípadný nápor zákazníkov, ubezpečila Machútová.

Bratislava 24. februára (TASR) - Zastavil sa export, Ukrajina zastavila kamiónové odbery tovaru. Uviedla to pre TASR Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu (ZO) SR, v reakcii na rusko-ukrajinský konflikt.

"Samozrejme, že vojna ohrozí podnikanie a obchod vo všeobecnosti. Určite dôjde k výpadku tovarov z Ukrajiny a Ruska a tento konflikt negatívne ovplyvní aj svetové ceny," spresnila.

Dôsledky vojny môžu byť podľa nej nedozerné. "Maloobchod, ako konečný článok, zatiaľ necíti priame ohrozenie, tovaru máme dosť a sme pripravení aj na prípadný nápor zákazníkov," ubezpečila.

Problém však podľa Machútovej môže mať výroba, ak vypadnú niektoré subdodávky, preto bude dôležitá spolupráca s výrobcami. "V tejto chvíli viem s určitosťou potvrdiť, že sa zastavil export, Ukrajina 'stopla' kamiónové odbery tovaru," dodala prezidentka ZO SR.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.