Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zveri na poliach je viac, vlani spôsobila škody za 26 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Premnožená poľovná zver spôsobila najväčšie škody v okresoch Levice, Veľký Krtíš, Nitra, Senica a Bratislava, ale škody sú hlásené prakticky z celého Slovenska.

Badín 12. mája (TASR) - Poľovná aj chránená zver zanecháva na slovenských poliach z roka na rok väčšie škody. Len za vlaňajšok dosiahli 26 miliónov eur, pričom úhrn za uplynulé štyri roky je viac ako 72 miliónov eur. Na brífingu v Poľnohospodárskom družstve Badín v okrese Banská Bystrica o tom informovali zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Podľa podpredsedu komory Miroslava Štefčeka škody sú v skutočnosti ešte vyššie, pretože uvedené sú len tie, ktoré SPPK nahlasujú jej členovia. "Vlani bola takto poškodená poľnohospodárska pôda na takmer 87.000 hektároch. Takéto vysoké škody demotivujú pestovateľov a znižujú potravinovú bezpečnosť," uviedol.

Premnožená poľovná zver spôsobila najväčšie škody v okresoch Levice, Veľký Krtíš, Nitra, Senica a Bratislava, ale škody sú hlásené prakticky z celého Slovenska. V rámci plodín sú najviac poškodzované kukurica, pšenica a repka ozimná. Zver ale ničí aj vinohrady, ovocné sady či polia so zeleninou. Podľa poľnohospodárov sa situácia už vymyká spod kontroly a treba urýchlene zakročiť. Pestovatelia totiž nemajú možnosť kompenzácií a problém treba riešiť systémovo a legislatívne. Riešením je podľa nich správne nastavený zákon o poľovníctve.

Ten je podľa predsedu družstva v Badíne Mojmíra Haška v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Haško je sám členom pracovnej skupiny k príprave tohto zákona, kde prišlo viac ako 50 pripomienok.

"Našou najzásadnejšou pripomienkou je zapracovať do zákona objektívnu zodpovednosť za vzniknuté škody na poľnohospodárskych plodinách. Pokiaľ zákon nebude riešiť otázku škôd a náhrady za ne, tak celý schvaľovací proces a nový zákon bude len formálny," uzavrel Haško.