Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

ZVVS: Úroda hrozna bude nižšia o 40%, ale kvalita by mohla byť vysoká

Na snímke zber hrozna v Poľnohospodárskom družstve Mojmírovce v okrese Nitra. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Daždivé obdobie tento rok práve počas kvitnutia v niektorých lokalitách Slovenska spôsobil veľký tlak perenospóry.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Tohtoročnú úroda hrozna bude výrazne nižšia ako vlani, ale jeho kvalita by v prípade priaznivého počasia mohla byť vysoká. Uviedla to pre TASR Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS). Ročník 2023 označila však za jeden z najťažších za ostatných 40 rokov.

"Celkovo sa očakáva úroda za celé Slovensko nižšia o 40 %. Minuloročné sucho spôsobilo nižšiu násadu kvetov, a tak už na začiatku kampane sa úroda očakávala nižšia o 15 %," priblížila.

"Čo sa týka kvality, prvé skoré odrody naznačujú vysokú aromatickosť. Ak by nám priala jeseň, teda ak by bola suchá a dlhá na vyzretie hrozna, tak kvalita hrozna by mohla byť výnimočná," spresnila.

Zdôraznila, že daždivé obdobie tento rok práve počas kvitnutia v niektorých lokalitách Slovenska spôsobil veľký tlak perenospóry. "Menej skúsení vinohradníci začiatkom júla hlásili škody v niektorých lokalitách (časť Pezinka, Hlohovec, Strekov) až do výšky 80 až 100 % úrody. Následné vysoké teploty spôsobili tlak múčnatky, ktorí skúsení vinohradníci zvládli bez väčších problémov," poznamenala.

Doplnila, že tohtoročný zber hrozna je posunutý asi o 6 dní neskôr, ako býva priemer. "Aj burčiaková sezóna sa začala 15. augusta iba veľmi pomaly, prvé väčšie zbery skorých odrôd začínali 17. až 21. augusta," dodala Kaňuchová Pátková.