Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zvýšenie DPH v Česku neprináša do rozpočtu toľko, ako MF čakalo

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dôvera Čechov v domácu ekonomiku je na najnižšej úrovni za viac ako 10 rokov.

Praha 3. augusta (TASR) - Český minister financií Miroslav Kalousek a jeho ľudia rýchlo prerábajú svoje prepočty, koľko vynesie zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) v najbližších rokoch. Bude to menej: o 2 miliardy korún (79,1 milióna eur) na budúci rok, o 1,5 miliardy Kč v roku 2014 a v roku 2015 o 1 miliardu Kč menej. Českej ekonomike sa totiž nedarí tak, ako ministerstvo financií a centrálna banka predpokladali, konštatuje český denník Hospodářské noviny (HN).

Noviny pripomínajú, že dôvera Čechov v domácu ekonomiku je na najnižšej úrovni za viac ako 10 rokov. Aj v krízovom roku 2008 bola vyššia. Ľudia málo utrácajú a vláde preto krachuje plán na zaplátanie štátneho rozpočtu.

Len na dani z pridanej hodnoty, ktorej znížená sadzba v januári vzrástla z 10 na 14 % a mala byť jednou z jeho hlavných finančných injekcií, v rozpočte tento rok chýba za prvých sedem mesiacov takmer 20 miliárd Kč.

"Pri analýzach, z ktorých vychádza návrh rozpočtu na tento rok, sme počítali s rastom spotreby vlády a domácností o 4 %. Teraz ale očakávame, že spotreba vlády klesne o 2,8 % a spotreba domácností o 2,2 %. To sa, samozrejme, na výbere nepriamych daní prejaví," povedal HN štátny tajomník ministerstva financií Ladislav Minčič.

Dopyt po tovare so zníženou sadzbou DPH - potraviny, lieky alebo detské plienky - zostal podľa Minčiča v 1. štvrťrok 2012 približne na rovnakej úrovni ako vlani. Pre vyššiu sadzbu Česi za tieto produkty zaplatili o 5 miliárd Kč viac ako v 1. kvartáli 2011. Prepad ale nastal u tovaru s 20-% sadzbou DPH, za ktorý ľudia minuli o 70 miliárd Kč menej. "Ľudia si dobre rozmyslia, či si kúpia nové topánky alebo silnejšie auto," hovorí Minčič. Pripúšťa pritom, že plánované množstvo peňazí sa tento rok na DPH zrejme vybrať nepodarí.

(1 EUR = 25,285 CZK)