Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Zvýšenie náhrad nie je pre ministra financií prioritou

Na archívnej snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Z návrhu premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý v utorok schválila vláda, vyplýva, že paušálne náhrady členov vlády, ktoré dostávajú navyše k svojmu platu, sa budú určovať novým spôsobom.

Bratislava 6. februára (TASR) - Zvýšenie paušálnych náhrad pre členov vlády, ktoré schválila vláda, nie je prioritnou témou. Ide podľa jeho slov o celkové výdavky na úrovni niekoľkých stotisíc eur za rok. Uviedol to po utorkovom rokovaní vlády minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD). Koaliční ministri schválenie zvýšenia paušálnych náhrad členom kabinetu vítajú.

"Manažéri vo vrcholových pozíciách majú byť odmenení aj v štátnej správe, ak tá chce konkurovať súkromnému sektoru. Médiá by som skôr orientoval na to, aké máme výsledky. Hodnotiť nás za výsledky, či plníme alebo neplníme to, čo sme sľúbili," povedal minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Na schválení zvýšenia paušálnych náhrad nevidí podľa svojich "nič dramatické".



"Ak má dnes poslanec Národnej rady SR Jozef Pročko (Slovensko, Za ľudí, KÚ) má plat v čistom 5700 eur a niektorí z ministrov, či už je to minister vnútra, ktorý má pod sebou 50.000 zamestnancov, mal plat v čistom 3900 eur, tak mi toto zvýšenie príde absolútne legitímne," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Pokiaľ podľa ministra vnútra štát chce, aby v politike boli tí najkvalitnejší ľudia, mali by mať podmienky porovnateľné so súkromným sektorom. "Z tohto pohľadu vítam toto rozhodnutie vlády," doplnil Matúš Šutaj Eštok.

Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa stotožňuje so zvýšením paušálnych náhrad členom vlády. Celková odmena pre člena kabinetu nie je podľa jej slov výrazne vyššia ako pre poslanca parlamentu. "Oproti tomu je zodpovednosť člena vlády, čo sa týka politickej aj hmotnej zodpovednosti, oveľa vyššia ako zodpovednosť poslanca Národnej rady SR," uzavrela.

Z návrhu premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý v utorok schválila vláda, vyplýva, že paušálne náhrady členov vlády, ktoré dostávajú navyše k svojmu platu, sa budú určovať novým spôsobom. Kým v minulosti boli stanovené pevnou sumou, po novom sa budú odvíjať od priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V dôsledku toho sa oproti minulosti zvýšia.

Predseda vlády tak bude poberať paušálnu náhradu vo výške 4,5-násobku, podpredseda vlády získa 3,5-násobok a minister 3,1-násobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy v hospodárstve SR. Priemerná mesačná mzda v 3. kvartáli minulého roka bola podľa Štatistického úradu SR 1403 eur.