Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zvýšený dopyt po palivách vrátil koncern Marathon Petroleum k zisku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výsledky podporilo zotavovanie ekonomiky po nepriaznivom roku 2020 a zvýšenie dopytu po pohonných látkach.

Findlay 2. novembra (TASR) - Americká rafinérska spoločnosť Marathon Petroleum sa v 3. štvrťroku vrátila k zisku, pričom prekonala očakávania trhov. Výsledky podporilo zotavovanie ekonomiky po nepriaznivom roku 2020 a zvýšenie dopytu po pohonných látkach. Práve vysoký dopyt po palivách pomohol najväčšej rafinérskej spoločnosti v USA vykompenzovať rast nákladov spojených so zvýšením cien ropy.

Spoločnosť v utorok informovala, že čistý zisk dosiahol v 3. štvrťroku 694 miliónov USD (598,12 milióna eur). V rovnakom období pred rokom zaznamenala firma stratu 886 miliónov USD.

Upravený zisk, teda bez započítania jednorazových položiek, dosiahol na akciu 73 centov. Marathon Petroleum tak prekonal odhady trhov, keďže sa čakalo oznámenie upraveného zisku na akciu na úrovni 71 centov. Na porovnanie, pred rokom firma vykázala v rámci tohto ukazovateľa stratu na úrovni 1 USD.

Tržby sa zvýšili takmer na dvojnásobok. Zatiaľ čo v 3. štvrťroku minulého roka predstavovali 17,55 miliardy USD, v tohtoročnom 3. kvartáli dosiahli 32,61 miliardy USD.

(1 EUR = 1,1603 USD)