Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Zákon o konflikte záujmov porušila vyše stovka starostov a primátorov

Gabriel Šípoš Foto: TASR/Pavel Neubauer

Organizácia Transparency International aktuálne eviduje približne 80 primátorov a starostov v konflikte záujmov.

Bratislava 23. októbra (TASR) – V končiacom sa volebnom období porušilo 136 starostov a primátorov zákon o konflikte záujmov. Ten im zakazuje podnikať vo funkcii štatutárov v súkromných firmách. Doteraz boli potrestaní len štyria starostovia. Na tlačovej konferencii v Bratislave to dnes vyhlásili Martin Turček z Transparency International Slovensko (TIS) a jej riaditeľ Gabriel Šípoš.

Tieto informácie získala mimovládna organizácia vďaka analýze, ktorou kontrolovala dodržiavanie tohto zákona u všetkých starostov na Slovensku. Zároveň zistila, že zo 136 previnilcov sa rozhodlo 118 kandidovať v komunálnych voľbách opäť. Zákon sa porušoval tak v hlavnom meste SR, Nitre, ako aj v Banskej Bystrici či Spišskej Novej Vsi. „V tomto smere nie sú rozdiely medzi mestami a malými obcami, ani medzi východom a západom krajiny,“ povedal Turček. Podľa neho zákon nedodržiavali kandidáti takmer všetkých významných politických strán. Častejšie išlo o starostov s podporou politických strán Most-Híd, SNS, HZDS. Dôslednejší boli starostovia Smeru-SD a nezávislí. Najpodnikavejší starosta figuroval až v 10 súkromných spoločnostiach. Príslušné zastupiteľstvá doteraz potrestali len šéfov samospráv Bratislavy, Nitry, Studienky a Blahová. „Samosprávy pritom so starostami v konflikte záujmov dosahovali v danom období vyššie dlhy a celkovom horšie finančné zdravie. Niektoré so svojimi firmami dokonca uzatvárali zmluvy z pozície starostu,“ uviedol Šípoš. Podľa neho sa tento zákon na Slovensku vo veľkom porušuje.

Po overení ešte stále TIS aktuálne eviduje približne 80 primátorov a starostov v konflikte záujmov. „Preto ich vyzývame, aby sa čím skôr vzdali svojho postu v súkromných firmách. Zároveň upozorňujeme súčasných kandidátov v komunálnych voľbách, že musia po zvolení vedieť, čo im ukladá legislatíva. Chceme požiadať aj zastupiteľstvá, aby uložili vinníkom tresty podľa zákona,“ povedal riaditeľ. Zároveň dodal, že TIS pripraví novú analýzu, v ktorej preverí už novozvolených šéfov samospráv.