Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Podľa Maďarska by sa EPP mala po eurovoľbách prikloniť viac doprava

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EPP pritom v marci pozastavila členstvo maďarskej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána za prešľapy voči demokratickým pravidlám v Maďarsku.

New York 15. mája (TASR) - Budapešť dúfa, že Európska ľudová strana (EPP) sa po nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu (EP) posunie viac doprava. Maďarsko by súčasne na tento konzervatívny blok chcelo vyvíjať tlak, aby spolupracoval s populistickými stranami. Ako informovala agentúra DPA, uviedol to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

EPP pritom v marci pozastavila členstvo maďarskej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána za prešľapy voči demokratickým pravidlám v Maďarsku.

Podľa ministra Szijjártóa Maďarsko zastáva názor, že "EPP by sa mala otvoriť viac vpravo."

Dodal tiež, že konzervatívna aliancia EÚ by mala byť pripravená spolupracovať s "vlasteneckými stranami". Citoval v tejto súvislosti krajne pravicovú taliansku Ligu Severu (LN), Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ) či v Poľsku vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS).

Maďarsko dúfa, že predpovedaný úspech strany Fidesz v prieskumoch verejnej mienky pred voľbami do EP dotlačí členov EPP, v ktorej je aj Kresťanskodemokratická únia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, aby akceptovali korekciu politického kurzu EPP.

Jedným z najväčších sporných bodov je pritom migračná politika, kde sa Fidesz prikláňa viac k pravicovým populistickým stranám.

"Po voľbách bude zrejmé, kto má väčší vplyv rozhodovanie v EPP," uviedol Szijjártó. "Naši ľudia sa rozhodnú, a potom uvidíme, kto tu bude silnejší," vyhlásil.

Ak sa EPP neposunie viac doprava - napríklad v otázke migrácie -, Fidesz bude musieť prijať "potrebné rozhodnutia", upozornil šéf maďarskej diplomacie. Naznačil, že keby sa EPP doprava neposunula, Fidesz by sa o návrat do tohto konzervatívneho bloku už ani pokúšať nemusel.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať v dňoch 23.-26. mája.