Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Fortunaliga

DAC si zaistil Európu, Žilina si môže napraviť chuť v pohári

Na archívnej snímke futbalisti, sprava Andrija Balič (Dunajská Streda), Enis Fazlagič, Tibor Slebodník a Adam Kopas (všetci Žilina) počas zápasu 7. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy v skupine o titul medzi FC DAC 1904 Dunajská Streda - MŠK Žilina 1. mája 2021 v Dunajskej Strede. Foto: FOTO pre TASR - Nándor Fekete

Žilinčanom sa nepodarilo nadviazať na predchádzajúce dobré výkony proti DAC. Utrpeli tretiu prehru za sebou.

Dunajská Streda 2. mája (TASR) - Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda prvýkrát v tejto sezóne dokázali zdolať Žilinu, navyše si sobotným domácim víťazstvom 2:1 zaistili účasť v európskych súťažiach.

Po zápase v Zlatých Moravciach, ktorý DAC takisto vyhral, sa tréner Antal Németh ospravedlnil fanúšikom za predvedenú hru. Proti Žiline si však DAC podľa svojho kouča počínal lepšie: "Tímový duch bol rovnaký ako predtým. Zmenili sa podmienky. V Zlatých Moravciach podmienky neboli najlepšie na štýl hry, aký sme chceli hrať. Vtedy sme našli iné riešenie, iný spôsob, aby sme vyhrali. Proti Žiline sme hrali iným spôsobom a hráči nám v tom pomohli."

Proti Žiline čakal ťažký zápas kapitán Dunajskej Stredy Dominik Kružliak: "Začali sme veľmi dobre, ale inkasovaný gól nás pribrzdil. Dobre sme vstúpili do druhého polčasu, mali sme veľa brejkov, ktoré sme mohli vyriešiť lepšie. So Žilinou sú vždy ťažké zápasy, padá veľa gólov. Dobre sme sa pripravili na zápas. Vedeli sme, že Žilina hrá nebezpečne. Má útočné mužstvo. Som rád, že sme využili šance a že sme vyhrali."

Dunajská Streda sa okrem dlhodobo zraneného Zsolta Kalmára musela zaobísť aj bez vykartovaného Erica Ramireza, taktovku na hrote prebral Abdulrahman Taiwo. "Kalmár a Ramirez sú najlepší hráči ligy. Aj Taiwo zahral výborný zápas, mal aj šance a dal gól. Chalani Ramireza dobre nahradili. Mali sme tam ešte nejaké brejky, aby sme pridali aj tretí gól a nemuseli by sme sa strachovať o víťazstvo," pokračoval Kružliak. Németh bol asistentom Bernda Storcka, po prepustení nemeckého kouča dostal za úlohu viesť mužstvo ako hlavný tréner. V druhom zápase slávil druhé víťazstvo: "Dobre nás pozná, veľa sa toho nemenilo. Veľa dbá na prístupe hráčov, aby sme viac pracovali ako kolektív, ako mužstvo na ihrisku, či už v defenzíve, alebo v ofenzíve. Veľmi dobre nás pripravil takticky a preniesli sme to na ihrisko."

Na archívnej snímke sprava futbalisti Andrija Balič a Erick Javier Davis (obaja Dunajská Streda) oslavujú gól počas zápasu 7. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy v skupine o titul medzi FC DAC 1904 Dunajská Streda - MŠK Žilina 1. mája 2021 v Dunajskej Strede.
Foto: TASR - Nándor Fekete


Aj keď má DAC európske súťaže isté, aj do záverečných kôl zostali nejaké ciele. Ľahkovážnosť mužstva neprichádza do úvahy. "Nemyslíme na to. Máme cieľ, aby sme udržali druhé miesto. Na každý zápas sa pripravujeme ináč. Teraz na nás čaká Slovan, verím, že sa na to dobre pripravíme," dodal Kružliak.

Žilinčanom sa nepodarilo nadviazať na predchádzajúce dobré výkony proti DAC. Utrpeli tretiu prehru za sebou. "Dunajská Streda zaslúžene vyhrala. Prevýšili nás vo všetkých aspektoch, vyzerali živšie. Prvých 30 minút sme sa nevedeli nadýchnuť, nevedeli sme presovať. Aj v kabíne sme si hovorili, že keď to nepôjde futbalovo, musíme makať, a teraz to trošku chýbalo," povedal kapitán a autor jediného zásahu hostí Jakub Paur.

Hostia mohli pociťovať ťažšie nohy aj preto, lebo počas týždňa odohrali prvý zápas semifinále Slovnaft Cupu proti Košiciam: "Možno na nás prišla nejaká únava. Možno aj pohárový zápas s Košicami zobral dosť síl, ale na to sa nemôžeme vyhovárať. Malo to vyzerať lepšie, ako to vyzeralo." Sezóna pre Žilinu ešte nie je stratená, mužstvo stráca na Trnavu päť bodov a na dosah má aj finále pohára. "Povedali sme si v kabíne, že musíme zdvihnúť hlavy. Máme pred sebou semifinálovú odvetu v pohári. Treba postúpiť a potom sa opäť pripraviť na ligu. Mužstvo je mladé a dravé, má na to, aby posledné zápasy zvládlo," uzavrel Paur.