Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Fortunaliga

EKL: Rada ocenil žilinských hráčov: Bojím sa, že ich tu neudržia

Na snímke vľavo Vahan Bičachčjan (MŠK Žilina) a Jaroslav Zelený (FK Jablonec) počas odvetného zápasu play off Európskej konferenčnej ligy MŠK Žilina - FC Jablonec 26. augusta 2021 v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Fortunaligista dopredu neskladal zbrane napriek úvodnej prehre 1:5 v Česku. V odvete dlho prehrával o jeden gól, ďalšie dva inkasoval až v úplnom závere riadneho hracieho času.

Žilina 27. augusta (TASR) - Súhrnný výsledok play off Európskej konferenčnej ligy 1:8 vyzerá pre futbalistov MŠK Žilina hrozivo. Po štvrtkovej odvete s FK Jablonec (0:3) sa však domáci tréner Pavol Staňo i jeho náprotivok Petr Rada zhodli, že skóre neodráža priebeh dvojzápasu. Kouč hostí dokonca vymenoval viacerých Žilinčanov, ktorých by si vedel predstaviť vo svojom tíme.

Fortunaligista dopredu neskladal zbrane napriek úvodnej prehre 1:5 v Česku. V odvete dlho prehrával o jeden gól, ďalšie dva inkasoval až v úplnom závere riadneho hracieho času. "Efektivita bola určite na ich strane, ale najmä v prvom zápase sme nehrali úplne dobre. V odvete sme išli za gólmi, plnili sme to, čo sme si stanovili pred zápasom. Pracovali sme, tak ako sme chceli, cez polčas nebolo čo vyčítať. Snažili sme sa s tým výsledkom niečo spraviť a na konci sme dostali dva podľa mňa nezaslúžené góly. Zápas sme nešli len odohrať, reálne sme ho išli otočiť. Nevyšlo to, ale taký je šport. Ak sa budeme prezentovať takýmito výkonmi, môžeme byť zaujímavé mužstvo," hodnotil Staňo na pozápasovej tlačovej konferencii.

Žilinský kouč dúfa, že mladý káder, s ktorým postúpil cez tri predkolá novej súťaže, udrží minimálne v tejto sezóne pohromade: "Život športovca, trénera a klubu je dosť turbulentný. Aj tu sa môžu stať nejaké veci, ktoré momentálne neviem pomenovať, čo sa môže zmeniť. Ako tréner by som chcel, aby hráči boli reálne pripravení a schopní konkurovať v hocijakom klube, keď pôjdu odtiaľto. Sú hráči, ktorí sú možno pripravení už odísť, sú hráči, ktorí potrebujú ešte čas. Momentálne nemáme nič, chalanov sledujú, ale dúfam, že ligu dohráme v takomto zložení. Určite by to pomohlo klubu aj hráčom. Sme spokojní s tým, čo máme, sú tu ďalší hráči, ktorí sú šikovní a pripravení naskočiť."

Niektoré individuality na súperovej súpiske označil Rada, podľa ktorého bude pre MŠK náročné udržať si všetkých talentovaných futbalistov: "Myslím si, že Žilina by určite hrala v prvej polovici českej ligy, možno vyššie. Keď vidím týchto chlapcov, ako sú rýchlostne vybavení, bojím sa, že to neudržia, pretože o nich bude záujem. Rýchlosť je dnes asi to najdôležitejšie. Boli by tam hráči, ktorých by som zobral, Rusnák, Bičachčjan, vo štvrtok nehral Fazlagič, ktorý je výborný. Sú tam veľmi šikovní hráči." Jablonec bol vzhľadom na náskok z prvého zápasu obrovský favorit na postup do skupinovej fázy, no Rada mal pred odvetou obavy: "Tri dni som nespal, vo futbale som už zažil všetko. Už som opatrnejší a čím som starší, tým som nervóznejší. Dosť som to prežíval. Bolo to kvalitné stretnutie, oba tímy chceli postúpiť. Nám sa to podarilo, za čo patrí vďaka hráčom, je to ich zásluha. V závere už domáci hrali vabank a my sme strelili dva góly, ktoré to skreslili. Myslím si, že tých osem gólov nezodpovedá dvojzápasu. Do čoho sme doma kopli, z toho sme dali gól, niekedy aj šťastný. Rozhodli efektivita, produktivita a väčšie skúsenosti starších hráčov."

Šesťdesiattriročný český tréner by privítal častejšie konfrontácie so slovenskými tímami. V predchádzajúcej sezóne stroskotal Jablonec v druhom predkole Európskej ligy prehrou v Dunajskej Strede 3:5 po predĺžení: "Som rád, že sme hrali so Žilinou. Ja som tu prežil futbalovú kariéru, chodili sme ešte na starý štadión. Bol som rád, aj keď sme dostali Žilinu, aj keď sme hrali proti Dunajskej Strede. V predchádzajúcom ročníku nás kritizovali, že sme vypadli s Dunajskou Stredou. Tú nikto nebral vážne. Mrzí ma, že sme sa rozsekli, pre ľudí by bolo zaujímavejšie, keby sme hrali spolu. Je vo mne nostalgia."