Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

FL: Ružomberok na druhý pokus úspešný, Haspra: Splnili sme náš plán

Na snímke radosť futbalistov Ružomberka po získaní miestenky do Európskej ligy po finálovom zápase baráže o účasť v Európskej lige UEFA 2020/2021 medzi FC Spartak Trnava - MFK Ružomberok v Trnave v piatok 17. júla 2020. Ružomberok zvíťazil nad Trnavou 2:0. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Najskôr si v utorkovom semifinále poradili s Michalovcami 1:0 a o tri dni neskôr zdolali tím Spartak Trnava 2:0.

Trnava 18. júla (TASR) - Druhý pokus o vybojovanie miestenky do Európskej ligy UEFA 2020/2021 futbalistom MFK Ružomberok vyšiel. Prehra 0:1 vo finále Slovenského pohára so Slovanom Bratislava na nich nezanechala stopy, tréner Ján Haspra využil svoje bohaté skúsenosti a v kombinácii s ľudskou charizmou dokázal svojich zverencov po psychickej stránke nachystať na baráž, ktorú zvládli na jednotku.

Najskôr si v utorkovom semifinále poradili s Michalovcami 1:0 a o tri dni neskôr si vďaka triumfu na ihrisku Spartaka Trnava 2:0 po roku zopakujú účasť v druhej najprestížnejšej európskej klubovej pohárovej súťaži. Spolu s MŠK Žilina a FC DAC 1904 Dunajská Streda začnú v 1. predkole, ktorého zápasy sú na programe 27. augusta. Ružomberčanom v barážovom finále na Štadióne Antona Malatinského chýbal pre trest český legionár Filip Twardzik, so šiestimi gólmi najlepší strelec tímu v dlhodobej časti Fortuna ligy. Ich hre to však neublížilo, zámer bol trpezlivo čakať na svoju šancu, ktorá prišla v 81. minúte a kapitán Ján Maslo ju z jedenástky neodmietol.

"Predzápasové stavy boli náročné, ale sám som bol zo seba prekvapený, že počas stretnutia som bol pokojný. Okrem záverečných minút som mal tlak 160 na 110, takže som to zvládol celkom dobre," poznamenal s jemu vlastnou dávkou humoru tréner Ružomberka, ktorý vyzdvihol taktický výkon svojho mužstva: "Chceli sme hrať vzadu čo najdlhšie na nulu a v závere zlomiť súpera, ktorý mal toho veľa. Trnava točila po koronaprestávke menej hráčov ako my a asi aj tento atribút nám dopomohol k víťazstvu. Čo sme si dnes naplánovali, to sme aj splnili."

"Ruža" vlani stroskotala v 1. predkole EL na Levski Sofia. V sezóne 2017/2018 sa cez Vojvodinu Novi Sad a SK Brann Bergen dostala až do 3. predkola, kde po dvoch prehrách 0:1 vypadla s anglickým Evertonom. Haspra je pragmatik a vie, že dosiahnuť úspech na medzinárodnej scéne je pre slovenské kluby nesmierne náročná úloha. "Keby sme dostali ľahkých súperov a prebojovali sa do skupiny, to by bol ideálny scenár, ale také jednoduché to zrejme nebude. Cieľ je urobiť radosť nielen ružomberskému, ale napríklad aj trnavskému fanúšikovi. Ja som tiež vždy fandil Trnave a ďalším slovenským klubom, keď hrali v Európe. Chlapci v tejto sezóne nazbierali nejaké skúsenosti, ale stále sú mnohí z nich len na začiatku svojich kariér, takže tie nebudú naša silná stránka. Pokúsime sa preto prekvapiť na medzinárodnej scéne niečím iným," dodal Haspra.

Po úspešnej sezóne, v ktorej Ružomberok obsadil v tabuľke FL 5. priečku, hral finále pohára a napokon vybojoval v baráži miestenku v EL, bude o jeho hráčov záujem v ekonomicky silnejších klubov. Haspra však oslabenia kádra v žiadnom prípade nevníma negatívnou optikou: "Čo sa týka prípadného odlivu hráčov, neobávam sa ho. Naopak, hráčom prajem, aby dosiahli v kariére niečo veľké, čo ich poteší a aby z nich boli v živote úspešní ľudia."