Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

FL: Škrtel oznámil koniec kariéry, rozlúči sa v sobotu proti DAC

Na snímke hráč FC Spartak Trnava Martin Škrtel počas tlačovej konferencie pri príležitosti oznámenia ukončenia hráčskej kariéry v Trnave v utorok 17. mája 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Dôvodom ukončenia kariéry sú zdravotné problémy.

Trnava 17. mája (TASR) - Slovenský futbalista Martin Škrtel sa rozhodol po skončení tejto sezóny ukončiť kariéru. Posledným zápasom stopéra Spartaka Trnava bude sobotný duel 10. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy proti Dunajskej Strede. Dôvodom ukončenia kariéry sú zdravotné problémy.

Tridsaťsedemročný Škrtel prišiel do Trnavy v auguste minulého roka, pred niekoľkými dňami získal s "andelmi" Slovenský pohár. V minulosti si obliekal dresy AS Trenčín, Zenitu Petrohrad, FC Liverpool, Fenerbahce Istanbul a Istanbulu Basaksehir. Za národný tím odohral 104 zápasov a strelil šesť gólov, zahral si na MS 2010 v Juhoafrickej republike i na EURO 2016 vo Francúzsku.



"Dúfam, že prezident Spartaka potvrdí, že klub spokojnosť s mojimi službami mal. O mojej spokojnosti sa baviť nemusíme, príchodom do Trnavy som si splnil sen. Prvú polovicu sezóny som si užil, druhá už nebola výsledkovo, herne a vymeškanými zápasmi taká, ako by som si predstavoval. Bol tam ešte faktor, či to bude dávať zmysel. Cítim, že ešte stále mám klubu aj mužstvu čo ponúknuť. Presvedčili ma zápasy, ktoré som odohral. Aj v mojom veku by som stále mohol hrať futbal aj na vrcholovej úrovni. Potom je tu však môj zdravotný stav, ktorý nebol taký, aký by som chcel," naznačil na utorkovej tlačovej konferencii Martin Škrtel, akým smerom sa budú uberať jeho ďalšie slová. "Neobmedzuje ma achilovka, ktorú mi operovali, ale mám problémy s chrbtom a platničkami. Každý, kto si to zažil, vie, že to nie je nič príjemné a obmedzuje ma to nielen pri futbale, ale aj v osobnom živote. Nepamätám si deň, ktorý by som strávil bez bolesti. Keby to bolo len v zápasoch alebo tréningoch, dalo by sa to nejako akceptovať. Bohužiaľ, predošlé mesiace som zápasy hrával pod tabletkami a injekciami. Môj osobný život neexistoval, so synom som mal problém prejsť sa sto metrov. Keby sme túto tlačovku robili postojačky, asi by som ju nezvládol. Bolesti sú dosť zlé. Snažil som sa to konzultovať s rôznymi lekármi a fyzioterapeutmi, absolvoval som terapie. Musím povedať, že keď sa problémy prvýkrát ozvali v októbri, polsezónu som nejako dohral. V zime som problémy nemal, hral som hokej, lyžoval, neobmedzovalo ma to. Prišla však zimná príprava a bolesti sa znova ozvali až do štádia, že po zápase s Dunajskou Stredou som absolvoval ozónovú terapiu. Po čase to bolo opäť v poriadku. Už sú to však náznaky, že toto zranenie sa s futbalom ťažko zlučuje. Povedali mi to aj doktori, že na to sú najhoršie beh, skoky a dopady. Teda niečo, čo vo futbale potrebujete. Preto som sa musel rozhodnúť, že zápas s Dunajskou Stredou bude posledný nielen v Spartaku, ale aj v mojej kariére," povedal Škrtel so slzami v očiach a stiahnutým hrdlom.



"Hovorí sa to ťažko, pretože futbal robím celý život, nevedel som si predstaviť život bez neho, ale asi nastal čas začať riadiť sa rozumom a nie srdcom. Zdravie máme iba jedno, mám už takmer 38 rokov a chcem mať civilný život na nejakej úrovni a nie v bolestiach. Musím pristúpiť k takémuto rozhodnutiu. Veľmi ma to mrzí, bolí to, ale bohužiaľ... Nechcel som skončiť s futbalom na nosidlách, som rád, že som ešte mohol hrať sezónu v Trnave. Skončím na ihrisku, nie celkom dobrovoľne, ale môžem ho skončiť posledným zápasom. Aspoň za to som vďačný," dodal skúsený stopér, ktorý sa poďakoval rodine, priateľom, spoluhráčom a všetkým činovníkom vo futbale, s ktorými prichádzal do kontaktu.

Ešte pred tlačovkou oznámil rozhodnutie spoluhráčom v kabíne, kde sa odohrávali tiež veľmi emotívne momenty. "Zmieriť sa s tým, že už nebude futbalista Škrtel, ale bývalý futbalista Škrtel, to ešte budem musieť dlhšie tráviť. Všetko má ale svoje plusy aj mínusy, budem mať viac času na rodinu a veci, ktorým som sa nevenoval počas kariéry. Chcem sa hlavne venovať rodine, pretože ja som žil futbalom, oni ale žili v podstate môj život. Teraz je rad na mne, aby som im to oplatil."

Budúcnosť si Martin Škrtel necháva zatiaľ otvorenú. Ako sám povedal, v trénerskom remesle sa momentálne nevidí, hoci má licenciu. Prezident Spartaka Peter Macho povedal, že mu spoločne s majiteľmi klubu ponúkli post v štruktúrach klubu. "Dostal ponuku, rátame s tým, že zostane v štruktúrach klubu. Ak chce Spartak robiť, ako sme deklarovali, persóna ako Martin Škrtel musí pokračovať v klube. Bývalí futbalisti a persóny by sa mali časom presunúť aj do štruktúr Slovenského futbalového zväzu, klubová práca bude pre Martina dobrý odrazový mostík," uviedol Macho.

"S intelektom, jazykovou výbavou a charakterom, aký má Martin, sa nemá čoho báť. Možno chvíľu bude trvať, kým si nájde miesto vo futbale, ale našu podporu a skúsenosti bude mať stále k dispozícii. Nebojím sa o neho, pretože viem, že bude profesionálom aj v ďalšom futbalovom živote," nadviazal hráčov manažér Karol Csontó z agentúry Stars and Friends.

Rozlúčkový zápas Martina Škrtela má výkop v sobotu 21. mája o 17.00 na Štadióne Antona Malatinského. Prezident Spartaka Peter Macho vyzval všetkých fanúšikov, aby zaplnili štadión v čo najväčšom počte "...aj preto aby raz mohli povedať svojim vnukom, že boli pri tom, keď sa lúčil futbalový kráľ." Po stretnutí bude na štadióne autogramiáda s hráčmi Spartaka vrátane Martina Škrtela. "Za celú sezónu si chalani zaslúžia, aby sa ľudia prišli rozlúčiť v čo najväčšom počte. Skončili sme tretí a vyhrali sme pohár. Keď som sa lúčil s reprezentáciou, veľa ľudí si vtedy cestu na štadión nenašlo. Bol by som veľmi rád, keby tentoraz bolo v hľadisku čo najviac fanúšikov nielen z Trnavy, ale by prišli aj ľudia z okolia, ktorí prežívali moju kariéru so mnou," dodal Škrtel.