Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Fortunaliga

FL: Znovuzrodenie Michala Faška, Podbrezovčanov mrzí neuznaný gól

Šimon Faško (Podbrezová). Foto: TASR - Daniel Stehlík

Podbrezovčania boli po prehre v Banskej Bystrici sklamaní. Mrzel ich aj neuznaný gól v prvom polčase za stavu 0:0.

Banská Bystrica (TASR) – Futbalisti Banskej Bystrice prelomili nepriaznivú sériu zápasov s Podbrezovou. V sobotňajšom 3. kole nadstavbovej časti Fortuna ligy o titul vyhrali v derby nad svojim rivalom doma 3:1 a po piatich prehrách v rade s týmto súperom už zaknihovali plný počet bodov.

V tabuľke na šiestom mieste sa priblížili Podbrezovčanom na piatom na rozdiel jediného bodu. Výraznú zásluhu má na tom aj 28-ročný stredopoliar banskobystrickej Dukly Michal Faško. Pred takmer dvoma mesiacmi bojoval v nemocnici o život po zranení obličky. Po 51 dňoch sa vrátil na ihrisko netradične s kapitánskou páskou a zaknihoval nielen prvý gól tohto derby duelu, ale aj na tretí prihrával. „Bolo to v kabíne dojemné, keď mi darovali kapitánsku pásku. Vážim si to. Možno mi to spoluhráči na oplátku vrátili, keď som hneď za nimi utekal z nemocnice. O tom svedčí, že je tu skvelá partia a ja som im to chcel vrátiť na ihrisku a takto som si to presne predstavoval. Som asi najšťastnejší človek momentálne,“ neskrýval pocity banskobystrický hrdina sobotňajšieho večera pod Urpínom, ktorému z očí tiekli aj slzy po presnom zásahu: „Boli to emócie po góle, všetko sa mi to premietlo, všetky tie správy, či bude oblička, alebo nie, či vôbec budem môcť fungovať v bežnom živote. Nehanbím sa za slzy po góle, bola to spontánna reakcia.“

Mladší brat Michala Faška Šimon hrá v Podbrezovej, avšak v sobotňajšom zápase nezasiahol z lavičky do hry. „Pozeral som na mladšieho brata Šimona jedným očkom na podbrezovskej lavičke, či nastúpi. Veril som tomu, možno je smutný z toho, tiež sa tešil na mňa, ale chcel by som mu venovať môj gól, pretože je teraz možno smutný z toho, že nenastúpil. Máme ešte možnosť stretnúť sa na ihrisku proti sebe v ich domácom zápase,“ dodal starší brat Michal.

Kapitánske Céčko patrí v Banskej Bystrici Róbertovi Polievkovi. Práve on bol iniciátorom myšlienky, aby sa na derby zápas s Podbrezovou požičala páska uzdravenému Faškovi. „Hneď, ako som sa dozvedel po príchode z reprezentácie, že Michal je stopercentne pripravený do zápasu, tak to bola prvá myšlienka, že čo viac mu dopriať, ako návrat s kapitánskou páskou, aby mu to dodalo ešte viac sily. Za to, čo prežíval a to čo dokázal, tak klobúk dole, že sa vrátil a to ešte v lepšej forme ako pred zranením končil. Je to obdivuhodné. Pred takmer dvoma mesiacmi bojoval o život a dnes sa vrátil ako kapitán takýmto štýlom. Tak si myslím, že to je najmenej, čo sme mohli pre neho urobiť,“ prezradil reprezentačný útočník Polievka a k duelu s Podbrezovou poznamenal: „V tomto zápase sme sa snažili hrať futbal, pretože sme chceli derby vyhrať. Ukázali sme veľkú futbalovú kvalitu, aj keď proti nám stál kvalitný súper. Podbrezová má veľmi dobre natrénované veci, má veľmi dobrý systém, ktorý funguje dlhodobo. My sme boli efektívni a mali sme viac situácií, ktoré sme mohli zavrieť gólom. Som rád za toto víťazstvo.“

Podbrezovčania boli po prehre v Banskej Bystrici sklamaní. Mrzel ich aj neuznaný gól v prvom polčase za stavu 0:0, keď strela Jozefa Špyrku z takmer tridsiatich metrov mierila do brvna, od ktorého lopta padla za čiaru. „Je to veľká škoda. Podľa mňa to postranný rozhodca mohol vidieť a mal vidieť. Nebol VAR, takže nedalo sa o tom diskutovať,“ povzdychol si Špyrka po tom, čo tento fakt relevantne preukázal televízny záznam. K samotnému duelu ešte uviedol: „V druhom polčase sme boli veľmi nepresní. Pri rozohrávkach odzadu, ak bol pohyb v strede aj hore, tak sme sa vedeli dostať pred bránku, avšak akonáhle tam pohyb nebol, tak sme sa ťažšie dostávali dopredu, museli sme ísť nahor nakopávanou loptou a to nie je naša hra. Ťažšie sme bránili ofenzívnych hráčov Bystrice. Prvý polčas sa nám viac darilo. Aj sme obohrávali súpera, mali nejaké príležitosti, ale v druhom toho už bolo oveľa menej z našej strany.