Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Fortunaliga

FORTUNA LIGA: Slovan remizoval s Trnavou, do baráže spadla Nitra

Na snímke radosť hráčov Slovana zo zisku prvenstva vo futbalovej Fortuna lige (2019/20) po skončení posledného 5. kola futbalovej Fortuna ligy ŠK Slovan Bratislava - Spartak Trnava 11. júla 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovan pod taktovkou trénera Jána Kozáka už v stredu získal trofej za triumf v Slovenskom pohári - Slovnaft cupe a oslávil tak piate double v ére samostatnosti.

Bratislava 11. júla (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava zakončili majstrovskú sezónu 2019/2020 remízou. V sobotu v záverečnom 5. kole nadstavbovej časti Fortuna ligy hrali na Tehelnom poli v tradičnom derby so Spartakom Trnava bez gólov 0:0. Do baráže s víťazom druhej ligy Dubnicou smeruje posledný tím tabuľky skupiny o udržanie sa FC Nitra, ktorému nestačil ani triumf 3:0 nad AS Trenčín.

Slovan pod taktovkou trénera Jána Kozáka už v stredu získal trofej za triumf v Slovenskom pohári - Slovnaft cupe a oslávil tak piate double v ére samostatnosti. Po sobotňajšom derby prebral trofej pre majstra ligy, v konečnej tabuľke skončil na prvom mieste so sedemnásťbodovým náskokom pred druhou Žilinou. "Belasí" sa predstavia v predkole Ligy majstrov.



Futbalisti FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa budú účinkovať aj v budúcej sezóne v najvyššej súťaži. Fortunaligovú príslušnosť si nováčik definitívne zabezpečil triumfom nad FK Senica 1:0 a obsadil predposlednú priečku. Do baráže s víťazom druhej ligy Dubnicou putuje posledná Nitra. Tá síce uspela v Senici nad "domácim" AS Trenčín 3:0, ale manko jedného bodu na Pohornie nezmazala.

Druhú priečku v tabuľke si udržala Žilina, ktorá zdolala doma Michalovce jednoznačne 5:0. Pod Dubňom sa s profesionálnou hráčskou kariérou definitívne rozlúčil dlhoročný líder Žiliny, Banskej Bystrice a v minulosti aj člen kádra slovenskej futbalovej reprezentácie Viktor Pečovský. Na konte má 422 zápasov v najvyššej slovenskej súťaži, žiadny iný hráč sa takouto bilanciou nemôže pochváliť.

Miestenku do predkola Európskej ligy UEFA si okrem Žiliny vybojovala aj tretia Dunajská Streda, ktorá v Ružomberku triumfovala 1:0. O štvrtú miestenku do Európy bude bojovať v play off štvorica Spartak Trnava, MFK Ružomberok, Zemplín Michalovce a AS Trenčín. Zápasy vyraďovačky sa budú hrať na jeden duel, v semifinále sa 14. júla stretnú Trnava s Trenčínom a Ružomberok s Michalovcami. Finále je naplánované na 17. júla.

Baráž o Fortuna ligu medzi FC Nitra a FK Dubnica nad Váhom sa bude hrať dvojkolovo, 14. júla je na programe prvý zápas, pričom výhodu domáceho prostredia bude mať Dubnica. Odveta bude 17. júla na štadióne Nitry.


Záverečné 5. kolo nadstavbovej časti Fortuna ligy

skupina o titul:

Slovan Bratislava - Spartak Trnava 0:0


Rozhodovali: Chmura - Bobko, Weiss, ŽK: Bambidele, Yao, Horvát (všetci Spartak), 6250 divákov

Slovan: Greif - Lovat, Bajrič, Božikov, Medveděv – De Kamps (69. Nono), Rabiu – Weiss - Ratao, Medved (83. Strelec), Čavrič (58. Moha)

Spartak: Kamenár – Turňa, Izuchukwu, Moenza - Tzandaris - Cabral, Gamboš, Benovič (60. Horvát), Yao - Vukojevič (79. Nsumoh), Bambidele (90.+ Kotlár)


Hlasy po zápase:

Jurij Medveděv, obranca Slovana: "Takéto zápasy sú vždy ťažšie, keďže sme vedeli, že sme majstri a motivácia nie je až taká, aká mala byť. Ale snažili sme sa odovzdať maximum. Bolo ťažké nájsť nejakú medzeru v defenzíve Trnavy, škoda, že Ratao nepremenil tutovku. Je škoda, že sme nezvíťazili, ale nemusíme byť smutní. Máme double a prešli sme krásnou cestou Európou. Bola to skvelá sezóna."

Matúš Turňa, kapitán Trnavy: "Myslím, že sme podali dobrý výkon a minimálne bod sme si zaslúžili. Vedeli sme, že sa nemôžeme zatiahnuť a čakať na súpera, chceli sme byť aj my nebezpeční, čo sa nám myslím darilo. Bol to pekný zápas pre divákov, Slovanu gratulujem k titulu a my sa ešte pokúsime zabojovať o Európu."

MŠK Žilina - MFK Zemplín Michalovce 5:0 (2:0)

Góly: 13. Iľko, 29. Paur, 53. Sluka, 64. Bernát, 74. Ďuriš.

Rozhodovali: Smolák - Benko, Žákech, ŽK: Neofytidis (Michalovce), 1458 divákov

Žilina: Petráš – Vallo, Minárik, Kiwior, Sluka – Bernát, Pečovský (13.Gono), Myslovič – Ďuriš, Paur (55. Kurminowski), Iľko (68. Bichakchyan)

Michalovce: Dráb – Konstantinidis, Kolesár, Grič, Vojtko, Mendez – Kvocera (71. Pásztor), Neofytidis, Begala (76. Lukčo), Popovits – Hovhannisyan (60. Diarra)


Hlasy po zápase:

Pavol Staňo, tréner Žiliny: "Ja si myslím, že dnes sme ukázali kus pekného futbalu. Boli sme priamočiari, snažili sme sa nabiehať, byť celý čas v ponuke. Podľa mňa sme hrali moderný futbal, na ktorý sa dá pozerať. Dúfam, že cesta, ktorú sme si spoločne vybrali, bude mať úspešné pokračovanie a tí hráči ostanú spolu a môže z toho byť v budúcnosti jedno veľmi dobré mužstvo."

Jozef Majoroš, tréner Michaloviec: "Žilina vyhrala zaslúžene, ale my sme im k tomu ľahkému víťazstvu pomohli svojim výkonom. Určite bez nasadenia, bez súboja nemôžeme s nikým vyhrať. Opakujú sa nám zápasy, v ktorých inkasujeme po hrubých individuálnych chybách, ale musíme to hodiť za hlavu. V utorok nás čaká zápas play off a na to sa teraz musíme sústrediť."


MFK Ružomberok – FC DAC 1904 Dunajská Streda 0:1 (0:0)

Gól: 81. Ramirez.

Rozhodovali: Ziemba – Ferenc, Hrmo, ŽK: Madleňák - Balič, Kalmár, Blackman, 848 divákov

Ružomberok: Krajčírik – Mrva, Jonec, Holub – Ďungel, Mir. Almaský (63. Kochan), Zsigmund (74. Kmeť), Takáč, Madleňák – R. Kružliak, Regáli (58. Gerec)

Dunajská Streda: Jedlička – Malý, D. Kružliak, Davis – Njie – Schäfer, Fábry (74. Sharani), A. Balič – Divkovič (46. Blackman), Kalmár (88. Šimčák), Ramirez


Hlasy po zápase:

Ján Haspra, tréner Ružomberka: "Málokedy sa mi počas trénerskej kariéry stala taká vec, že napriek prehre som veľmi spokojný. Zostavu sme poskladali z tých chlapcov, ktotí majú toho menej za sebou, alebo sú po zranení. A so súperom, ktorý patrí medzi úzku špičku slovenskej ligy, odohrali vyrovnanú partiu. V niektorých fázach sme boli dokonca lepším mužstvom, vypracovali sme si tiež gólové príležitosti, ktoré však zostali nepremenené. Chlapcom za to, ako sa zhostili dnešného zápasu, vyslovujem absolutórium.“

Bernd Storck, tréner Dunajskej Stredy: „Tak ako sme predpokladali, bol to náročný zápas. Chceli sme mať pekný záver sezóny a takisto sa Ružomberku revanšovať za vyradenie v Slovenskom pohári. Chlapci urobili pre to všetko, hoci na ťažkom teréne to nebolo jednoduché, naopak pre oba tímy to po hustom daždi bolo náročné. Bol to dobre zvládnutý koniec sezóny a môžem zagratulovať svojmu tímu. Druhé miesto sme nedosiahli, no v novej sezóne chceme ísť vyššie.“


Konečná tabuľka:

1. Slovan Bratislava 27 21 5 1 57:14 68 - majster/LM

2. MŠK Žilina 27 15 6 6 48:25 51 - predkolo EL

3. DAC Dun. Streda 27 15 5 7 42:28 50 - predkolo EL

4. Spartak Trnava 27 10 5 12 30:32 35 - play off o EL

5. MFK Ružomberok 27 7 11 9 28:33 32 - play off o EL

6. MFK Zemplín Michalovce 27 8 8 11 31:49 32 - play off o EL



Skupina o udržanie sa:

FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble - ŠKF iClinic Sereď 1:0 (1:0)

Gól: 13. Mészáros.

Rozhodovali: Straka - Ádám, Mihalík, ŽK: Grozdanovski, Mihálik, Sloboda - Morong, Rorič, Špehar, Ba, Mečiar, Dabó, 1100 divákov

ViOn: Pindroch – Hrnčár, Haspra, Tóth, Orávik - Henrique, Grozdanovski, Sloboda, Kovaľ (55. Švec) – Ďubek (65. Mihálik) – Mészáros (77. Cmiljanič)

Sereď: Yakubu – Morong, Michalík, Ba, Dabó – Rorič, Adekuoroye (68. Jarovič) – Iván (78. Mečiar), Pankaričan (64. Potoma), Vuk – Špehar


Hlasy po zápase:

Branislav Mráz, tréner ViOn-u: "Do stretnutia sme išli s cieľom zvíťazit, čo sa nám aj podarilo. Chceli sme podať dobrý výkon, do polčasu to bolo dobré, po zmene strán nás hostia trošku pritlačili. Ôsme miesto je nakoniec dobré. Celkovo vládne spokojnosť."

Peter Lérant, tréner Serede: "Dnes sme mohli hrať uvoľnene, nebolo ani teplo, dostali sme však rýchly gól a chalani znervózneli. Chýbala nám kvalita, hlavný cieľ pre tento rok bola záchrana, to sme splnili. S 9. miestom nie sme spokojní, keby sme boli dnes vyhrali, mohli sme ViOn predstihnúť."


AS Trenčín - FC Nitra 0:3 (0:0)

Gól: 67. Faško, 74. Ristovski, 78. Podhorin.

Rozhodovali: Očenáš – Roszbeck, Poláček, ŽK: Nielson, Mazanovský (obaja Trenčín), 253 divákov

Trenčín: Šemrinec - Slávik, Mazanovský, Nielson, Comvalius - Roguljič (60. Kadák), El Mahdioui, Corryn (81. Zubairu) - van Kessel, Čatakovič (67. Depetris), Ghali

Nitra: Šípoš - Kuník, Podhorin, Němčaninov, Magda - De Jesus Nascimento, Kóša (78. Hambálek) - Fabiš (67. Šefčík), Faško (88. Danek), Chobot - Ristovski

Hlasy po zápase:

Juraj Ančic, tréner Trenčína: "Výsledok je možno krutý, ale my sme gól nedali a prehra je zaslúžená. Dostali sme dva góly z odrazených lôpt, dvakrát sme nedostúpili, hoci sme na to upozorňovali. Dúfam, že nás táto prehra dostane na zem a v utorok v Trnave to bude vyzerať inak."

Ivan Galád, tréner FC Nitra: "Sezóna sa pre nás ešte len začala, aj keď pre ostatných sa skončila. Dnes naši chlapci ukázali veľmi kvalitný výkon a ja osobne som rád, že sa to podarilo proti Trenčínu. Dubnica má vynikajúce mužstvo, je to klub s krásnou tradíciou, máme tam priateľov, je to len šport."


FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa – FK Senica 1:0 (1:0)

Gól: 42. Abrahám.

Rozhodovali: Glova – Bednár, Jánošík. ŽK: Weir – Akinyoola, Duda, Didiba, Yenne, Addo, Eneji, Vorel, diváci neuvedení

Pohronie: Jenčo – Hatok, Dzurík, Chríbik, Župa – Blahút (83. Pellegrini), P. Mazan, Weir, Badolo – Matić, Abrahám (64. M. Mikuš)

Senica: Vorel – Buchel, Lukáčik, Didiba, L. Kučera – Yenne (87. Buchel), Addo, Totka, Eneji – Akinyoola (66. F. Černák), Duda

Hlasy po zápase:

Mikuláš Radványi, tréner Pohronia: "V prvom rade som veľmi hrdý na hráčov, čo predviedli v nadstavbovej časti. Je to fantastické. Pred prvým zápasom nadstavby nám nik neveril, každý nás posielal do baráže. My sme však z posledných štyroch zápasov získali desať bodov a dokázali sme niečo, čomu málokto veril. Je to fantastický pocit. Ten posledný krôčik býva najťažší. Videl som na mojich hráčov pred týmto duelom, že to bude o hlavách. Pripravil som ich na to tak, aby boli uvoľnení, aby sa nebáli vyhrať zápas. Som veľmi rád, že nám padol gól po rohovom kope. Ak by však brankár súpera nemal svoj deň, mohli sme pridať aj ďalšie dva – tri góly. Vorel fantasticky chytil ďalšie hlavičky Abraháma a Dzuríka. Prečo som sem prišiel, teda aby sme ligu zachránili, to sa nám podarilo, veľmi som spokojný.“

Patrik Ďurkáč, tréner Senice: „Videli sme zaujímavý zápas. Mal náboj od prvej do poslednej minúty, to sa mi páčilo. Prispeli k tomu oba tímy. Hral sa tempo futbal, hore - dole. My sme v prvom polčase spravili dve chyby, jednu z nich využil súper a skóroval. V druhom polčase sme zlepšili svoju hru, hrali sme priamočiarejšie, získali sme hernú prevahu, no nepodarilo sa nám skórovať. Nemôžeme dať však gól, ak nevystrelíme na bránku. Z tohto pohľadu sme hrali diétny futbal, iba po pokutové územie. V konečnom dôsledku sme však spokojní, že sme zachránili ligu pre Senicu s chalanmi, ktorí majú 19 – 20 rokov. To je pozitívum.“

Patrik Abrahám, strelec gólu Pohronia: „Je to krásne, všetci sme si to želali. Prispel som gólom, o to je to krajšie. Ukázali sme všetkým fanúšikom ako sa hrá futbal a ako sa bojuje na Pohroní. My si to teraz všetci užijeme. Mali sme obrovské množstvo neprajníkov, no ukázali sme im, že si to vieme vybojovať na ihrisku. Podarilo sa nám tento zápas zvládnuť a môžeme sa tak radovať. Čo sa týka môjho gólu, tak ešte pred ním ma fantasticky vychytal brankár, ani som to nechápal. O pár minút na to výborný roh, máme s Mazanom niečo nacvičené z tréningov. Keď to kopol, tak ja už som dúfal, že to tentoraz skončí v bránke. Senica hrala naplno. Nevieme, či bola nejako motivovaná, no chcela tu vyhrať. Chvalabohu sa jej to nepodarilo.“


Konečná tabuľka:

7. AS Trenčín 27 11 6 10 52:43 39 - play off o EL

8. ViOn Zlaté Moravce 27 8 9 10 27:33 33

9. ŠKF iClinic Sereď 27 6 9 12 29:41 27

10. FK Senica 27 6 8 13 26:40 26

11. FK Pohronie 27 6 8 13 25:44 26

12. FC Nitra 27 7 4 16 23:36 25 - baráž o FL



Program záverečných stretnutí futbalovej sezóny 2019/20:

Play off o Európsku ligu

14. júla - semifinále: Spartak Trnava - AS Trenčín, MFK Ružomberok - MFK Zemplín Michalovce

17. júla - finále: víťazi semifinále (domáci tím bude vyššie postavený v tabuľke)



Baráž o Fortuna ligu

14. júla: FK Dubnica nad Váhom - FC Nitra

17. júla: FC Nitra - FK Dubnica nad Váhom