Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Fortunaliga

Košice zvíťazili nad nováčikom z Podbrezovej, v Bystrici sa nedohralo

Na snímke radosť hráčov Košíc po treťom góle v 9. kole futbalovej Fortuna ligy medzi MFK Košice - ŽP Šport Podbrezová v Košiciach 13. septembra 2014. Foto: TASR/František Iván

O góly MFK Košíc sa postarali Viazanko, Škutka a Novák.

Košice 13. septembra (TASR) - Futbalisti MFK Košice zvíťazili v zápase 9. kola nad nováčikom Fortuna ligy z Podbrezovej 3:0. O góly MFK sa postarali Viazanko, Škutka a Novák.

Na rozmočenom trávniku boli v úvodných desiatich minútach aktívnejší hostia. Andrič strieľal v 7. minúte nad bránku a o tri minúty neskôr nebol na opačnej strane úspešný ani Haskič, ktorý neuspel sám pred brankárom Maťašovským. Na šmykľavom teréne sa mužstvá snažili najmä o strely z väčších vzdialeností. V 19. minúte strieľal nebezpečne Podio a o päť minút nebol úspešný ani jeho spoluhráč Gál-Andrezly. Domáci s pribúdajúcimi minútami dostávali hru do svojej réžie a v 28. minúte nebezpečne hlavičkoval Haskič a krátko po ňom Maťašovského zamestnala tvrdá strela Škutku. Strelecky aktívny Gál-Andrezly skúšal šťastie na opačnej strane v 34. minúte, no jeho razantný pokus spoza šestnástky tesne minul hornú žŕdku. V 37. minúte si na prihrávku Škutku nabehol Viazanko a po šprintérskom súboji sa zbavil obrancu Podbrezovej a sám pred Maťašovským otvoril skóre - 1:0.



Gól domácich upokojil a hosťom vzal vietor z plachiet. Potvrdilo sa to aj krátko po zmene strán. V 50. minúte Haskič odcentroval do šestnástky, kde nikým nekrytý Škutka hlavou pohodlne pridal druhý gól Košíc. Skorigovať výsledok sa v 72. minúte pokúsil Nworah, no ľavačkou brankára Stijakoviča neprekvapil. V 78. minúte zakončil Bukata rýchly protiútok domácich iba prudkou strelou do brankára Maťašovského. Necelú tisícku košických divákov potešil v 82. minúte aj Ján Novák, ktorý lobom prekvapil brankára hostí. V závere mohli Novák aj Haskič pridať štvrtý gól domácich, no skóre už nezmenili.
MFK Košice - ŽP Šport Podbrezová 3:0 (1:0)
Góly: 37. Viazanko, 50. Škutka, 82. Novák. Rozhodoval: Trutz, ŽK: Bašista - Kupčík, M. Pančík, Andrič, 946 divákov.

Zostavy a striedania:
Košice: Stijakovič - Kavka, Bašista (86. Gáll), Ostojič, Sekulič - Šinglár - Viazanko, Bukata, Skvašík (76. Novák) - Škutka (82. Huk), Haskič

Podbrezová: Maťašovský - Andrič (61. Snitka), Kupčík, Minčič, Greško - M. Pančík - J. Pančík (61. Harvilko), Kochan, Gál-Andrezly - Nworah (78. Vaščák), Podio

Hlasy po zápase:
Radoslav Látal, tréner MFK Košice: "Do zápasu sme nevstúpili dobre. Zle sme kombinovali, neovládali sme stred ihriska. Po góle sme ožili, dodalo nám to energiu. V druhom polčase sme poctivo bránili a keby sme využili viac šancí, mohlo byť naše víťazstvo ešte vyššie."



Jaroslav Kentoš, tréner ŽP Šport Podbrezová: "Gratulujem Košiciam k víťazstvu, ktoré bolo zaslúžené. Mali sme dobrý vstup do zápasu, vytvorili sme si niekoľko príležitostí, no škoda, že zostali nevyužité. Nespokojný som najmä s hrou v obrane, ktorá bola katastrofálna. Pri prvom góle Viazanko vyzvŕtal celú našu obranu a pri druhom sme Škutkovi nechali veľmi veľa priestoru. Po inkasovaných góloch už naša hra vôbec nebola dobrá. Musíme sa zodpovedne pripraviť na ďalšie zápasy."




Zápas B. Bystrica - AS Trenčín sa nedohral

Na snímke Marco De Vito (Banská Bystrica) v zápase 9. kola jesennej časti futbalovej Fortuna ligy FK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín v Banskej Bystrici 13. septembra 2014.
Foto: TASR/Branislav Račko
Úvod zápasu mal nečakanú vsuvku, po rozohratí lopty od Střihavku si všetci domáci pokľakli, a zároveň sa rozprestrel transparent pred banskobystrickou lavičkou s výstižným nápisom 'Chceme naše peniaze'. Hráči sa však potom už nerozptyľovali a sústredili sa niekedy až na groteskné situácie. Vplyvom hustého dažďa vznikli na trávniku také mláky, že lopta nadobúdala nevyspytateľný odskok a často tak uviazla, že hráči sa okolo nej len bezradne šmýkali. Aj brankár Boroš na počasie doplatil, v 9. min si rohový kop Mišáka vrazil nešťastne do siete. Vplyvom dažďa sa na trávniku neustále niečo dramatické dialo a najmä hostia si mohli pri šanciach spytovať svedomie.

V 15. min spálil Hajradinovič tutovku a jeho strelu vytlačil Boroš na roh. O pár sekúnd neskôr hlavičku Kleščíka vykopol z čiary prázdnej bránky Vajda a v 24. min opäť po skvelom zákroku Boroša sa Jairo z gólu neradoval. Dukla sa rozbiehala len pomaly, vypracovala si však neskôr príležitosti a dočkala sa aj gólu. V 10. min mieril Šumský len do bočnej siete, v 22. Dolný pred bránkou zle trafil loptu a v 38. min prekrásnou strelou opečiatkoval Lipták asi z 25 metrov brvno. Vyrovnávajúci gól padol v 31. min, keď po rohu Banovič hlavou prekonal Šemrinca. To už dážď pomaly ustával, počas prestávky vôbec nepršalo, a tak dosť prekvapújúco obletela štadión informácia, že sa zápas ukončil pre nespôsobilý terén.

Dukla B. Bystrica - AS Trenčín 1:1 po polčase - nedohrané
Góly: 31. Banovič - 9. Boroš vlastný. Rozhodca Kružliak, ŽK: Guba, Hajradinovič, 1500 divákov
Dukla B. Bystrica: Boroš - Vajda, de Vito, Banovič - Lipták, Peňaška - Ľupták, Šumský, Mazan - Střihavka, Dolný
AS Trenčín: Šemrinec - Mondek, Ramon, Kleščík, Holúbek - Lobotka - Guba, Hajradinovič, Mišák, Simon - Jairo

Hlasy po nedohranom zápase
Norbert Hrnčár, tréner B. Bystrice:
"Paradoxne na takom nespôsobilom teréne bolo dostatok šancí, za polčas viac vzruchu ako niekedy za celý zápas. Bolo to však aj o náhode, odkopnutí a nepošmyknutí, o pochybnostiach, či sa lopta zastaví, alebo nie, s futbalom to malo málo spoločné. Hrať sa vôbec nemalo, v tom sa s kolegom zhodneme. No a ten transparent s výzvou 'Chceme naše peniaze', ani mal neprekvapil. Táto situácia určite nie príliš priaznivo vplýva na hráčov, treba ich nejako motivovať, zdôrazňovať srdce. Ako ďalej, no zajtra máme tréning a v utorok hráme v Trnave. Ťažko povedať, čo bude, zajtra, o mesiac, o rok."
Ivan Vrabec, tréner Trenčína: "Neviem ani, čo hodnotiť, vlastne niet čo, bol to od začiatku nespôsobilý terén. Na to sú rozhodcovia, aby posúdili regulárnosť, my sme malí páni na to, či sa malo, alebo nemalo hrať. Môj osobný názor je jednoznačný, od začiatku sa nemalo hrať, veď lopta sa ani nekotúľala."
Peter Boroš, kapitán B. Bystrice: "Už na rozcvičke to bolo zlé, lopta sa nekotúľala a aj v kabíne sme čakali, že rozhodca zápas nezačne. Povolil a vyústilo to k tomu, že zákroky boli hraničné, hrozilo zranenie, žlté karty, niečo by sa určite stalo. Aj môj vlastenec bol o lopte, ani sa mokrými rukavicami, od dažďa o dve čísla väčšími, nedala chytiť."
Kapitán Dukly Peter Boroš vysvetlil aj náplň transparentu, ktorý jasne upozorňoval na dlžoby klubu voči hráčom: "Bol veľavravný. Každý máme zmluvy, práva, povinnosti, nič sme nechceli porušiť, ani na tréningoch. Bohužiaľ, prísľub do novej sezóny nefunguje. Počas reprezentačnej prestávky sme nevedeli ako ďalej, nohy síce chceli, no v hlavách bolo všeličo. Nie je to naša chyba, my do roboty chodíme. Nebudem sa vyjadrovať k tomu, kedy naposledy sme videli peniaze. Malo to fungovať, pomaly sa mali riešiť aj staré záležitosti, no po mesiaci fungovania si musíme výplaty opäť naháňať, len sa dobieha, dlhy sa nabaľujú. Niekedy sľuby nestačia, termíny sa neplnia. Vrcholový šport sa robí aj preto, že zarobíme a môžeme normálne fungovať. Ja už pomaly končím, celý život som robil len futbal, doma mám rodinu, aj spoluhráči, každý mesiac sa niečo musí zo zákona platiť. Nakoniec zistíte, že futbal ste hrali len srdcom, možno pre pár ľudí, a tým sa chceme poďakovať, že s nami držia a prídu na štadión. Dukla má cennú futbalovú históriu a takéto niečo si nezaslúži. Možno sa niečo radikálne udeje, ja neviem, my si zmluvy budeme plniť. Teraz sa musíme zomknúť a ukázať, že nie je vina na našej strane."


Zlaté Moravce remizovali s Dunajskou Stredou

Do stretnutia vstúpili lepšie hostia. V 6. minúte rozohral Szabó štandardnú situáciu, na odrazenú loptu si počkal Saláta a prízemnou strelou k ľavej žrdi z hranice šestnástky poslal DAC do vedenia - 0:1. V 10. minúte už mohlo byť vyrovnané, keď Orávik potiahol akciu po pravej strane, naservíroval loptu Valentovi, ktorý z troch krokov nedokázal skórovať do prázdnej brány. Po štvrťhodine hry skúšal šťastie Turňa, s jeho prudkou strelou do stredu brány si Kováč poradil. Po polhodine hry rozohral rohový kop Orávik, Djuričičovu hlavičku Penksa končekmi prstov vytlačil spod brvna. Následne sa šikovne uvoľnil Mikinič, pozorný Penksa jeho strelu na dvakrát skrotil. Na opačnej strane sa rútil sám na Kováča Ujlaky, jeho dlhú kľučku stihol v poslednej chvíli upratať do bezpečia Mikinič. V závere polčasu dostal dobrú prihrávku za obranu Valenta, nenamieril však presne.

Obojstranne bojovný futbal prinieslo aj druhé dejstvo. V 47. minúte sa ocitol v ideálnej príležitosti striedajúci Stanič, z päťky však hlavičkoval tesne vedľa ľavej žrde. Vyrovnanie priniesla 51. minúta, keď si na Sabov center z rohu vyskočil Djuričič a hlavou poslal loptu za Penksov chrbát - 1:1. Po hodine hry Charizopulosovu strelu z hranice šestnástky gólman hostí kryl. V 79. minúte našiel Pavlendov center nekrytého Mikiniča, ktorého strela len tesne minula cieľ. V závere po štandardnej situácii Szaba napriahol z 20 m Brašeň, jeho strela ale letela vysoko nad.
ViOn Zlaté Moravce - DAC Dunajská Streda 1:1 (0:1)
Góly:
53. Djuričič - 6. Saláta. Rozhodoval: Samotný, ŽK: Nikolič Djuričič, Charizopulos - Brašeň, Szabó, Turňa, Jurčo, 1320 divákov

zostavy a striedania:
ViOn Zlaté Moravce:
Kováč - Pavlenda, Nikolič, Pintér, Chren - Orávik, Sabo, Djuričič, Mikinič - Ďurica (58. Charizopulos) - Valenta (82. Sukisa)

DAC Dunajská Streda:
Penksa - Turňa, Tóth, Saláta, O. Szabó - Krišto, Straka - Ujlaky, Sabler (46. Stanič - 73. Černák), Brašeň - Jurčo

Hlasy po zápase
Branislav Mráz, tréner Zlatých Moraviec:
"Opäť sme doma stratili body. Súper išiel rýchlo do vedenia, čo nás na chvíľu vyviedlo z konceptu. Škoda, že sme nevyužili čistú šancu na vyrovnanie už v prvom polčase. Po zmene strán sme išli jasne za svojim cieľom s úmyslom vyrovnať. To sa nám po štandardnej situácii aj podarilo. S výsledkom však nie sme spokojní, chceli sme doma konečne vyhrať."
Mikuláš Radványi, tréner Dunajskej Stredy: "Ťažko sa mi hovorí, lebo dnes sme prišli s úmyslom vyhrať. Išli sme do vedenia a Ujlaky ho mohol aj zvýšiť. Do druhého polčasu sme nemali dobrý vstup, dostali sme zbytočný gól po štandardnej situácii. Zápas sme mali rozohraný na víťazstvo. S bodom vonku by sme mali byť spokojní, ale nie sme. Atmosféra bola výborná, naši fanúšikovia skvelí."


Senica zvíťazila nad Ružomberkom

V základnej zostave Záhorákov sa prvýkrát po dlhej rekonvalescencii objavil Tomáš Kóňa, keď nahradil zraneného Hlohovského. Úvod vyšiel lepšie Seničanom, boli aktívni a zaslúžene išli do vedenia. V 6. minúte po akcii Opielu pálil zvnútra šestnástky Kóňa, hosťujúci brankár Šavol loptu vyrazil na rohový kop. O minútu neskôr prudkou strelou po zemi otvoril skóre Majtán, ktorý sa presadil v senickom drese po prvýkrát v najvyššej domácej súťaži. Domáci útočník mal možnosť aj v 15. minúte po peknom vysunutí od Opielu, tentoraz jeho strelu brankár Šavol vyrazil. Potom tlak Seničanov ustál, futbal upadol do priemeru a odohrával sa medzi oboma šestnástkami. Jedinú vážnejšiu možnosť na vyrovnanie mali hostia tesne pred odchodom na prestávku. Po peknej kombinácii a prihrávke Vavríka bol v čistej šanci Lovás, Záhorákov však podržal dobrým zákrokom Šulla.

V druhom polčase sa hral sotva priemerný futbal. Seničanom chýbal väčší pohyb a uspokojili sa s jednogólovým vedením. Obe mužstvá si napriek tomu vypracovali niekoľko príležitostí na strelenie gólu, ale ten už v druhom dejstve nepadol. Na domácej strane ohrozili brankára Šavola Piroska s Chvátalom, za hostí sa pokúšali o gól Almaský, Janič či Práznovský, no narazili len na pripraveného Šullu. Tri body tak po tesnom víťazstve Senice 1:0 zostali na Záhorí.
FK Senica - MFK Ružomberok 1:0 (1:0)
Gól:
6. Majtán. Rozhodoval: Šuniar, ŽK: Hušek, Mazáň - Habánek, Práznovský, Vavrík, 1490 divákov

zostavy a striedania:
FK Senica:
Šulla - Chvátal, Pavlík, Pillár, Mazáň - Hušek, Piroska, Opiela (88. Komara), Kóňa (57. Ventúra), Kalabiška - Majtán (90.+1 Kosorín)

MFK Ružomberok:
Šavol - Ondrek (46. Habánek), Kružliak, Práznovský, Nosek (77. Vaniš) - Vavrík, Nagy - Turčák, Janič, Almaský - Lovás (46. Lupták)

Hlasy po zápase
Pavel Hapal, tréner Senice:
"Mali sme výborný vstup do zápasu. Od siedmej minúty sme viedli a ak by sme si v niektorých situáciách dali loptu kvalitnejšie do nohy, mohli sme pridať i druhý gól. Možno by sa potom zápas vyvíjal inak. Časom sme znervóznili, začali sme kopiť chyby a záver bol infarktový. Som spokojný s troma bodmi. Niekedy je dôležité zvíťaziť, keď sa nehrá dobre a na ihrisku sa nedarí, čo sa nám napríklad v zápasoch so Žilinou a Trenčínom nepodarilo."
Ladislav Šimčo, tréner Ružomberka: "Domáci vstúpili do zápasu dobre. Prvých dvadsať minút kombinovali a boli lepším tímom. Do veľkej miery sme to však Senici dovolili práve my. Úvod zápasu sme vyslovene zaspali. Pôsobili sme veľmi zakríknuto. Po polčase sme spravili dve zmeny. Začali sme behať a dostali sme sa do niekoľkých príležitostí. Siahali sme po bode, no za prvý prehajdákaný polčas sme si ho nezaslúžili."