Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Fortunaliga

Košickí futbalisti Bašista s Novákom sa obrátia na Rozhodcovský súd

Na snímke sprava futbalisti Peter Bašista a Ján Novák počas brífingu ohľadom vyjadrenia k neudeleniu fortunaligovej licencie a spoločnej spolupráci s MFK Košice. V Košiciach 3. júna 2015. Foto: TASR/František Iván

Hráči prezradili i podlžnosti voči ich osobám.

Košice 3. júna (TASR) - Futbalisti Peter Bašista a Ján Novák, ktorých mená sa spájali s neudelením fortunaligovej licencie pre východoslovenský tím MFK Košice, reagovali v stredu na slová prezidenta klubu Blažeja Podoláka. Na brífingu pre novinárov okrem dôvodu neudelenia licencie poukázali i na vzťahy s vedením klubu a okomentovali aj finančnú situáciu.



"Treba povedať, že situácia v klube už dlhodobo nie je ružová. Každý to vie a nikto to nechce povedať. To, čo sa stalo s pánom Látalom a pokračovalo, malo už dlhšie trvanie. Takže ja som sa rozhodol už v decembri podať na klub výzvu, že si neplní voči mne povinnosti, čo sa týka finančných pohľadávok. Asi o dva týždne na to i Jano Novák, takže sme boli prví dvaja. Klub sa k listom nevyjadril a išli sme ďalej do prípravy a vyvrcholilo to otvoreným listom. Môžem povedať, že všetko, čo sa v ňom písalo, je pravda. Ešte som nezažil, aby sme si ako profesionálni futbalisti prali veci doma. Bolo otázkou času kedy to 'buchne' a týždeň na to 10 alebo 12 hráčov podalo výzvy. Týždeň pre sústredením v Turecku sme boli predvolaní na koberec k pánovi Podolákovi, že vytvárame rebéliu. S týmto tiež nesúhlasím, každý išiel sám za seba, živíme rodiny, takže nám došla trpezlivosť," uviedol na úvod obranca Peter Bašista.

Slovenský futbalový zväz (SFZ) informoval, že odvolací orgán licenčného konania (OOLK) sa na zasadnutí zaoberal odvolaním MFK Košice a potvrdil rozhodnutie Prvostupňového orgánu licenčného konania (POLK) o neudelení licencie pre najvyššiu súťaž z dôvodu nesplnenia finančných kritérií. Toto rozhodnutie je na pôde Slovenského futbalového zväzu (SFZ) konečné. Podolák v tom čase pre klubový web uviedol, že klub nesplnil licenčné podmienky pre nevyrovnanie sa s triom hráčov - Ján Novák, Peter Bašista a Ľubomír Korijkov, ktorí odmietli podpísať splátkové kalendáre.

"Už na zápas so Senicou sme nemali ísť, bolo to rozhodnutie kabíny. Potom si nás zavolal prezident klubu, že nám pošle dve mesačné výplaty a podpíše sa licenčný papier. Do dnešného dňa neviem o tom, aby som s tým súhlasil, ako to bolo prezentované. Potom bolo povedané, že sa zasekli iba traja hráči. Osobne som vedel, že to nepodpíšem, no niektorí hráči boli na tom tak zle, že im stačili dva výplaty na to, aby sa uspokojili. Zostali sme šiesti - Ostojič, Sekulič, Kavka, ja, Novák a Korijkov. Ak pán Podolák tvrdí, že sme zostali my traja a že pre nás vypadla liga, tak to sú dosť silné slová na to, čo sme pre Košice urobili. Treba sa opýtať ďalších troch hráčov, že prečo sa rozhodli ukončiť zmluvu po dohode, že sa vzdajú určitých peňazí. Opýtať sa, či boli v klube takí šťastní a spokojní, alebo im stačilo pol peňazí, aby boli vykúpení z tohto klubu," prezradil Bašista.

Medzi trojicou - Bašista, Novák a Korijkov - prebehli i ďalšie rokovania. "Boli asi tri-štyri a na začiatku sa nevyriešilo nič, keďže obidve strany trvali na svojom. Asi pri druhom, treťom sedení sme povedali a po nejakých telefonátoch sme chceli ísť s dlhom dole. Pán Podolák trval na svojom a my sme to pustili na tri štvrtiny, ktoré nám dĺžil a zvyšok nech nám dá na papier ako ostatným. Napokon ani to nechcel, tak sme zišli na polovicu a zvyšok sme chceli dať na papier. Stál si však na svojom a neviem prečo bolo povedané, že sme nechceli ustúpiť," konštatoval Novák, ktorý ukončil spoluprácu s Prešovom. Obaja hráči sú už voľnými a môže po nich siahnuť iný klub. "Doplním ohľadne stretnutí, ktoré boli pozitívne. Ponúkali nám zmluvy, ale že potrebujú licenciu, aby prišiel sponzor. Potom negatívne, keď padli otázky, že či sa nebudeme báť chodiť po Košiciach po neudelení licencie. Osobne si myslím, že pád Košíc do druhej ligy, čo sa týka licencie, nie je náš problém. Nežiadame nič navyše, sú to dohodnuté peniaze zmluvou, keď sa to nedalo splniť, mohli sme rokovať a nie takýmto štýlom alebo zastrašovaním," tvrdil Bašista.

Hráči prezradili i podlžnosti voči ich osobám, Bašistovi klub dlhuje približne 27.000 eur a Novákovi 23 - 24.000 eur. Podobne sú na tom údajne aj ostatní hráči, ktorí sú v klube dlhšie s tým, že dostali o jednu výplatu viac. "Každý mesiac sme dostávali buď 50 alebo 70 percent. Napríklad my dvaja sme 23. apríla dostali výplatu za december 2014. Na sedení s pánom Lesniakom sme potom dostali na výber, že buď podpíšeme papier o preradení do B-mužstva alebo podpíšeme licenčný papier a pošle sa nám jedna výplata. Ak má klub istého sponzora, stratí ho, ako hovorí pán Podolák, pre smiešnych 40.000 eur? Je to trúfalé tvrdenie a keby sme sa dohodli, zaplatil oveľa menej. Chlapcov sme chodili povzbudzovať a nezanevreli sme na nich. Klub sa k nám nezachoval dobre a je to dosť smutné, nechal nás sedieť na lavičke v tretej lige. Trnava a Senica sa so svojimi chlapcami rozlúčila pekne. My sme dostali 15-tisícové eurové pokuty so znením, že ide o hrubé porušenie profesionálnej zmluvy, bez odvolania sa na konkrétny bod. Neviem, či ide o ješitnosť alebo arogantnosť z jeho strany voči nám, ale išlo iba o to, vyrovnať dlh a dostať licenciu. Náš právny zástupca bol predvolaný deň pred OOLK, že či sme si to nerozmysleli. Po tom všetkom, čo nám urobil, by sme si to mali rozmyslieť?" pýtal sa Bašista. Podľa jeho slov prišli finančné problémy po roku 2009, keď meškali výplaty alebo boli aj okná, teda mesiace bez financií.

Medzi dôvodmi neudelenia licencie sa okrem iného uvádzalo i to, že ďalšími hrozbami pre zachovanie činnosti klubu v licenčnej sezóne 2015/2016, ktoré však pri tomto rozhodovaní OOLK ešte neboli vzaté do úvahy, je 28 splátkových kalendárov voči hráčom, splatných v plnej výške k 15. júlu 2015, splátkový kalendár dlhu voči Daňovému úradu, pomerne vysoký dlh za nájom štadióna v Čermeli a aj niekoľko prípadov, ktoré ešte rieši Rozhodcovský súd SFZ (Látal, Neček, Hovančík). "Mladí hráči to spracovávali pomaly. Nehnevali sme sa na nich a predpokladám, že ani oni o na nás. Sú to mladí chlapci, ktorí dostali šancu zahrať si Fortuna ligu. Sami vedia, že ten problém nie sme my, my traja, čo sme zostali," dodal Bašista. Podľa jeho slov sa obrátia na Rozhodcovský súd SFZ, dajú dokopy podklady a v najbližšom čase podajú žalobu.