Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Fortunaliga

V CL výhra DAC nad Žilinou, Trnava zdolala Trenčín a ViOn Ružomberok

Na snímke vľavo hráč FC Spartak Trnava Roman Procházka a hráč AS Trenčín Peter Kleščík v zápase 24. kola Corgoň ligy FC Spartak Trnava - AS Trenčín v Trnave v sobotu 29. marca 2014. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Futbalisti Nitry si poradili so Spartakom Myjava 3:0, Bystrica podľahla Košiciam 0:1.

Trnava 29. marca (TASR) - V Trnave sa hral obojstranne rýchly futbal, v ktorom dominovali podstatne zohratejší Trenčania. Prvý vzruch prišiel už v 6. minúte, keď priamy kop Holúbka Rusov vyrazil na roh. Z protiútoku zahrali hostia krátku malú domov, loptu však zachytil Vyskočil, obišiel brankára Volešáka a do prázdnej brány otvoril skóre. V 18. minúte nebezpečnú strelu Čögleya vyrazil pozorný Rusov na roh.

V 25. minúte sa presadil Mondek cez Grabeža, loptu poslal po zemi do päťky a zo skrumáže ju Simon popri žrdi dostal do siete. V 36. minúte po chybe Schranza zakončoval v šestnástke Hajradinovič, našťastie pre domácich sa však lopta odrazila od brvna do poľa. V poslednej minúte polčasu zachránil Rusov pred Simonom.

Na začiatku druhého polčasu mali veľkú príležitosť Trenčania, ale unikajúci Mondek vystrelil popri Janečkovi tesne nad Rusovovu bránu. V 53. minúte unikol po ľavej strane Chovanec, jeho prihrávku da Silva neodkopol a Vyskočil sám pred Volešákom s prehľadom zakončil. Hru domácich v 2. polčase oživil Chovanec, po ktorého únikoch bolo v šestnástke hostí niekoľko závarov, tie však stopéri Trenčína spoločne s Volešákom vyriešili.

V 57. minúte vytiahol Volešák priamy kop Kuzmu nad brvno. Hostia mali ideálnu príležitosť vyrovnať v 82. minúte, keď trnavská obrana v šestnástke faulovala Mada. Nariadenú penaltu zahral Kleščík a Rusov jeho strelu chytil. V poslednej minúte riadneho hracieho času po faule na Mikoviča zahral Procházka priamy kop z 20 m a utešenou strelou do pravej šibenice uzavrel skóre zápasu.

Výsledok:
FC Spartak Trnava - AS Trenčín 3:1 (1:1)
Góly:
7. a 53. Vyskočil, 90. Procházka – 25. Simon, Rozhodoval: Vnuk, ŽK: Rusov (Trnava), 2890 divákov.

Zostavy a striedania:
FC Spartak Trnava:
Rusov – Habánek, Čarnota, Janečka, Grabež – Procházka, Kuračka (46. Chovanec), Kuzma, Schranz - Vlasko (70. Hodek), Vyskočil (86. Mikovič)
AS Trenčín: Volešák – Čögley, Rodriguez da Silva, Kleščík, Madu - Mondek, Hajradinovič, Holúbek, Mišák (66. Malec) – Jairo (80. Bero), Simon


Hlasy po zápase
Juraj Jarábek, tréner Trnavy:
"Na takýto futbal sa oplatí chodiť. Na Trenčín sme sa pripravili zodpovedne, dostali sme sa skoro do vedenia, no hostia nám v prvom polčase robili veľké problémy a vyrovnali. V druhom polčase nám pomohlo striedanie, výrazný bol hlavne striedajúci Chovanec, ktorý ťahal nebezpečné akcie. Trenčania ukázali svoju kvalitu a predviedli veľmi dobrý futbal. Chlapcom patrí moja vďaka, osobitne brankárovi Rusovovi, ktorý chytil penaltu. Zápas sa hral vo skvelej atmosfére."



Ivan Vrabec, tréner Trenčína: "Bol to náš najlepší zápas na jar. Po hernej stránke sme hrali svoju hru, mali sme dostatok šancí a v prvom polčase sa nám podarilo vyrovnať. V druhom polčase sme inkasovali po chybe v obrane a v závere aj tretí gól. Chlapcom napriek tomu nemám čo vyčítať, bol to veľmi dobrý zápas v podaní oboch mužstiev. My v takejto hre, akú sme predviedli v Trnave, chceme aj naďalej pokračovať."



.

FC Nitra - Spartak Myjava 3:0

Prvý zaujímavý moment stretnutia sa odohral v 12. minúte, keď domáci Špalek trafil tyč brány Myjavy. O tri minúty neskôr sa to isté podarilo na opačnej strane Harbuľákovi, keď pri obrannom zákroku trafil konštrukciu vlastnej brány. V 29. minúte mali blízko ku gólu hostia, keď po rohovom kope Bruška a hlavičke Marčeka Putnocký s námahou vyškriabal loptu nad bránu, no už o minútu otvoril skóre Mikuš, keď premenil penaltu po faule Beňa na Böhma. V ďalších minútach boli hostia aktívnejší, Daniel z diaľky trafil brvno nitrianskej brány, Pekárovu strelu zneškodnil Putnocký a opäť Daniel poslal loptu nad bránu Nitry.

V 58. minúte sa Nitra dostala do dvojgólového vedenia. Mikuš dostal ideálnu kolmú prihrávku do brejku od Böhma a obhodil aj myjavského brankára - 2:0. V 75. minúte nebezpečne vystrelil domáci Husár, no o jedenásť minút bol Cleber úspešnejší, napriahol z 25 metrov a oblúčikom prekonal Solničku v bráne Myjavy, čím stanovil výsledok na 3:0.

Výsledok:
FC Nitra - Spartak Myjava 3:0 (1:0)
Góly:
30. a 58. Mikuš (prvý z 11 m), 86. Cleber. Rozhodoval: Horváth, ŽK: Kutra, Böhm, Cleber - Beňo, Daniel, Duga, Pekár, 1150 divákov

zostavy a striedania:
FC Nitra:
Putnocký - Kolbas, Kostelný, Harbulák, Husár - Špalek, Kutra (56. Cleber), Augustín, Šmehyl - Mikuš (69. Boszorád), Böhm (90. Forbs)
Spartak Myjava: Solnička - Beňo, Černáček, Neoveský, Kumančík - Daniel, Bruško (69. Bilovský), Pekár, Marcek, Šulek (62. Duga) - Kosík (62. Urgela)


Hlasy po zápase
Ladislav Hudec, tréner Nitry: "Chalani urobili to čo mali urobiť, pomohol nám prvý gól a polčas sme nejako prečkali. Hrali sme na hranici svojich možností a víťazstvo je pre nás veľmi dôležité."

Radúz Dorňák, tréner Myjavy: "Numericky sme zápas prehrali vysoko, rozdielom triedy, no myslím si, že na ihrisku až taký rozdiel nebol. Nitra ukázala väčšie srdiečko, my sme toho v zálohe veľa nevytvorili a vo finálnej fáze sme tiež neboli úspešní. V prvom polčase sme boli síce lepší, no nevedeli sme sa strelecky presadiť."

Dukla B. Bystrica - MFK Košice 0:1

Obe mužstvá, ktoré v strede tabuľky delili od seba len tri body v prospech Košíc, sa pod ostrým jarným slnkom do varu dlho nedostali. V prvom polčase sa nad štadiónom rozliehala viacmenej len vrava divákov a v komornej atmosfére bolo vzruchu pramálo. Domácich motivoval fakt, že hrali proti súperovi, ktorý na jar neprehral, ba ani gól neinkasoval. Aké ťažké bolo prekonať obranný val Košičanov nasvedčoval aj bezgólový polčasový stav. V 22. min spálil najväčšiu šancu Dukly Peňaška, v prečíslení zakončoval, no z prvej trafil len ľavú žrď brankára Tofiloskiho. Aj hostia mali blízko ku gólu, keď v 43. min Kafka z päťky po centri Nováka hlavičkoval a Boroš skvelým zákrokom zachránil.



Okrem dvoch gólových šancí sa zrodilo už len zopár možností, v 15. min Kliment nestačil zblízka usmerniť loptu, na druhej strane Diaby o pár desiatok sekúnd neskôr len nedôrazne v streleckej pozícii zakončoval. Domácich mohol posunúť do vedenia v 21. min aj Chrien strelou ponad a v 23. min ju tesne minul Považanec. Po zmene strán sa obraz hry nezmenil, menej sa tvorilo, viac čakalo na chyby a občas sa pritlačilo pri vzájomných súbojoch. V 64. min vyznel rozpačito aj únik Nováka, tiesneného a s nepresnou strelou ponad. Košičania si vytvorili miernu prevahu, domáci sa spoľahli viac na rýchle protiútoky, no tých bolo popri častých nepresnostiach ako šafránu. V 76. min domáca obrana trestuhodne zabudla na Šiglára, pre ktorého už nebol problém v pokutovom území a trochu z uhla prekonať Boroša. Od tohto okamihu śa Dukla viac vytiahla dopredu, zvýšil sa dôraz, pribudlo faulov, no z nervózneho záveru už Dukla nič nevyťažila.

Výsledok:
Dukla B. Bystrica - MFK Košice 0:1 (0:0)
Gól:
76. Šinglár. Rozhodca Prešinský, ŽK: Savič, Kliment, Ľupták, Šovčik - Kavka, Šinglár, Diaby, 1490 divákov.

zostavy a striedania:
Dukla B. Bystrica:
Boroš - Vajda, Nosko, Teixeira - Ľupták - Kliment, Vajda, Považanec, Savič (72. Rejdovian) - Peňaška, Slančík (83. Šovčík)
MFK Košice: Tofiloski - Kavka (69. Ostojič), Bašista, Sekulič - Šinglár (88. Huk) - Viazanko, Korijkov, Bukata, Dordevič (60. Pačinda) - Diaby, Novák


Hlasy po zápase
Norbert Hrnčár, tréner B. Bystrice:
"Bol to zápas o jednom góle, inak veľmi vyrovnaný, aj do počtu šancí, priebehu. My sme gól nestrelili, súper áno, preto vyhral. Proti košickej defenzíve sa ťažko presadzuje, vedeli sme, že si veľa šancí nevypracujeme, preto bolo treba z minima niečo vyťažiť."

Radoslav Látal, tréner Košíc: "Zápas to bol v podstate remízový, my sme si vytvorili možno o jednu šancu viac. V prvom polčase sme mali šťastie, keď Dukla nastrelila žrď, potom sme mali šancu aj my, čiže nerozhodne. Po zmene strán sme využili jedno zaváhanie, prestrčili sme loptu do šestnástky a Šindlár to dobre zakončil. Tri body tešia, aspoň môžeme nadviazať na našu sériu."

Peter Šinglár, autor gólu: "Chceli sme bod, podarili sa tri, sme šťastní, berieme ich všetkými desiatimi. Hrali sme disciplinovane a koncentrovane zozadu, okrem štadardiek a žrde sme súpera nepúšťali k ničomu. Disciplína na ihrisku boll kľúč k úspechu. Strelili sme gól, ubránili sa opäť na nulu, nepoviem, prečo, je to tajomstvo."

Michal Peňaška, útočník Dukly: "Škoda toho momentu, keď som nastrelil žrď. Určite by Košice viac otvorili hru a možno by sme strelili aj ďalší gól. Súper mal dve šance, z toho jednu premenil, nič iné."

DAC Dunajská Streda - MŠK Žilina 2:1

V 8. minúte sa vyznamenal domáci brankár Penksa, keď bravúrne vyrazil nebezpečnú strelu Škvarku na rohový kop. Vzápätí na to Szarka vo výskoku mieril len nad bránu hostí. O dve minúty neskôr vysunul Krišto na ľavej strane Szarku, Krnáč jeho krížnu prízemnú strelu vyrazil pred seba, ale nenabehol na ňu žiadny z hráčov druhej vlny. V ďalšom priebehu hry zneškodnil strely Káčera a Williama brankár Penksa. Žilinčania boli strelecky aktívnejší, v ich prospech hovorila aj bilancia rohových kopov prvého polčasu v pomere 0:4.

Domáci sa dočkali gólu v 52. minúte. Turňov center sa dostal až k Brašeňovi, ktorý z blízkosti umiestnil nekompromisne loptu do siete. V 58. minúte ďalšiu centrovanú loptu z ľavej strany prenechal Szarka takticky Ujlakymu, ktorý zvýšil vedenie DAC-u na 2:0. Z protiútoku strelu Jeliča vyrazil z bránkovej čiary Szabo. Hostia však nezložili zbrane a v 70. minúte strelil gól striedajúci Jurčo. Do konca zápasu to však bolo z oboch strán všetko, DAC si tak zaknihoval tri body po víťazstve 2:1.

Výsledok:
DAC Dunajská Streda - MŠK Žilina 2:1 (0:0)
Góly:
52. Brašeň, 58. Ujlaky - 72. P. Jurčo. Rozhodoval: Vlk, ŽK: Ľupčo, Pečovský (obaja Žilina), 4000 divákov

zostavy a striedania:
DAC Dunajská Streda:
Penksa - Turňa, Čaušič, Pet. Majerník, Szabo - Straka, Krišto (78. Kwin) - Ujlaky (87. Matúš), Gergel, Brašeň (83. Valenta) - Szarka
MŠK Žilina: Krnáč - Mabouka, Škriniar, Králik (64. P. Jurčo), Hučko (64. Ľupčo) - Pečovský - Mihalík, Škvarka (85. Piaček), Káčer, Jelič - William


Hlasy po zápase
Mikuláš Radványi, tréner Dunajskej Stredy: "Dnes sme po taktickej stránke odohrali výborné stretnutie. Vedeli sme, že Žilina je herne najlepším mužstvom ligy. Jej hráči majú veľký pohyb a kvalitnú činnosť smerom dopredu. Napriek tomu sme súpera v prvom polčase nepustili do vážnejšej šance. V kabíne som hráčov nabádal, aby boli smerom dopredu aktívnejší a zbierali odrazené lopty. To sa nám aj podarilo a napokon sme dali dva góly."
Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Časový úsek, počas ktorého sme inkasovali oba góly, bol veľmi krátky. Na tom musíme ešte popracovať, pretože hráči potom zbytočne strácajú nervy. Čaká nás séria domácich stretnutí, musíme v nich jednoznačne zlepšiť koncovku."

FC ViOn Zlaté Moravce - MFK Ružomberok 1:0

Úvodné dejstvo stretnutia prinieslo rozháranú hru s množstvom nepresností na oboch stranách. V 17. minúte si na Ďubekov center nabehol Zreľák, ale z 15 m mieril tesne vedľa ľavej žrde. Na opačnej strane skúšal šťastie Orávik, jeho strelu z uhla však Kováč s prehľadom kryl. Po polhodine hry brankár Kováč nepresne rozohral, lopta sa dostala k Orávikovi, ale jeho pokus z 30 m preletel ponad prázdnu bránu. V 36. minúte Pribula rozohral štandardnú situáciu, Pavelka hlavou sklepol L. Kováčovi, ale jeho strela z voleja len tesne minula cieľ. V nadstavenom čase Chrenovej technickej strele z priameho kopu chýbali iba centimetre.

Vstup do druhého polčasu vyšiel domácim znamenite. V 47. minúte Bolinha posunul Babicovi, ktorého exportná strela z 20 m skončila v ľavej šibenici - 1:0. V 58. minúte sa v dobrej streleckej príležitosti ocitol Lovás, ale Kuciak si s jeho strelou poradil. V 64. minúte Gael hlavičkoval z päťky, pozorný Kuciak sa však prekvapiť nenechal. V 67. minúte poslal prudký center do malého vápna Pribula, striedajúci Szabó však z 3 krokov nepretlačil loptu do siete. Od tohto momentu sa hostia viac tlačili pred domácu šestnástku, avšak strelecké príležitosti si vypracovať nevedeli. Naopak, v 76. minúte sa rútil Orávik sám na Kováča, ale z uhla napálil tesne vedľa. V 87. minúte podnikli domáci rýchlu kontru, na Chrenov prudký center však Szabó nedosiahol. V hektickom závere domáci udržali najtesnejšie vedenie a zaknihovali si prvé jarné víťazstvo.

FC ViOn Zlaté Moravce - MFK Ružomberok 1:0 (0:0)
Gól: 47. Babic. Rozhodoval: Trutz, ŽK: Chren - Adamovič, Greššák, Zošák, Gael, 1864 divákov.

Zostavy a striedania:
FC ViOn Zlaté Moravce: Kuciak – Pavlenda (15. Candrák, 72. Mazan), Chrappan, Pintér, Chren – Bolinha - Orávik, L. Kováč, Babic, Pribula – Pavelka (60. L. Szabó),
MFK Ružomberok: P. Kováč – Lupták (75. Serenčin), Greššák (59. Kružliak), Adamovič, Maslo - Zreľák, Szöke (31. Nagy), Zošák, Lovás - Ďubek, Gael


Hlasy trénerov:

Branislav Mráz, tréner Z. Moraviec: "Veľmi sme túžili tento zápas vyhrať. Toto víťazstvo darujeme všetkým ľuďom, ktorí sa podieľali na prestavbe nášho štadióna. O stretnutí rozhodol krásny gól Babica. Dnes sme dobre riešili všetky vysoké lopty na Tawambu. Obrana pracovala dobre, podobne ako v Košiciach."

Jozef Chovanec, tréner Ružomberka: "Gratulujem domácim k víťazstvu. V prvom polčase sme videli opatrný futbal. Stretnutie rozhodla jedna krásna strela do šibenice. My sme boli pasívni, pomalí a nevypracovali sme si šancu. Snaha v závere vyrovnanie nepriniesla, ale napriek tomu som spokojný s prístupom hráčov k zápasu."