Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Fortunaliga

FORTUNA LIGA: DAC túži po zisku pohára, jarným cieľom prvá trojka

Na snímke zľava manažér pre vonkajšie vzťahy DAC Dunajskej Stredy Krisztián Nagy, športový riaditeľ klubu Jan Van Daele, majiteľ mužstva Oszkár Világi, tréner Hélder Cristóvao a kapitán mužstva Zsolt Kalmár počas tlačovej konferencie pred začiatkom jarnej časti Fortuna ligy 2019 - 2020, 14. februára 2020 v Dunajskej Strede. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V mužstve nastali značné zmeny, odišli štyria hráči, namiesto nich prišlo až šesť nových tvárí.

Dunajská Streda 14. februára (TASR) - Slovenský futbalový klub DAC Dunajská Streda má ambíciu obsadiť vo Fortuna lige 2019/2020 pozíciu v prvej trojke. Uspieť túži aj v Slovenskom pohári - Slovnaft Cupe, v ktorom poškuľuje po triumfe.

Na piatkovej tlačovej konferencii pred jarnou časťou sa pred médiá posadili majiteľ Oszkár Világi, športový riaditeľ Jan Van Daele, tréner Helder Cristovao a kapitán mužstva Zsolt Kalmár.

Podľa majiteľa stojí klub stojí pred ukončením budovania infraštruktúry: "Pred šiestimi rokmi sme sedeli blízko na inom štadióne, dnes máme lepšiu situáciu a ľahšie sa mi hovorí. Sme blízko k tomu, aby sme dokončili infraštrukturálnu časť klubu. Sme blízko, aby sme odovzdali do užívania Hotel Bonbon, ktorý bude slúžiť na ubytovanie mladých hráčov. Bude tam kultúrno-spoločenská časť pre hráčov. Čo s týka sezóny, nemáme iné ambície, ako sme mali v lete. Chceme byť medzi prvými troma tímami. Napriek tomu, že máme stratu 10 bodov na Slovan, nevzdávame sa. Máme pred sebou ešte veľa zápasov. Sme na treťom mieste s veľmi mladým kádrom. Iba malý kúsok nás delí od Žiliny. Chceli sme hrať s mladým týmom. Sme v hre aj v pohári, v ktorom chceme byť úspešní a vyhrať ho. Dúfame, že sa nám to podarí, že budeme vo finále. Dúfame, že prídu väčšie úspechy, ako vlani," prezentoval ciele klubu Oszkár Világi.

V mužstve nastali značné zmeny, odišli štyria hráči, namiesto nich prišlo až šesť nových tvárí. "Keď sme začali zimnú prípravu, situácia nebola ľahká. Oravec odišiel do Philadelphie, Ronnan sa vrátil do Wolverhamptonu. Dlhodobo bol zranený Kalmár, Máté Vida tiež nebol v poriadku. Preto sme sa zamerali na obrancov a stredopoliarov. Prišiel Lorenco Šimić, ktorý pripomína Ľubomíra Šatku, má dobrú rozohrávku dopredu. Nováčikom je Lalatovič, je to ľavák, dáva ďalšiu opciu do stredu obrany. András Schäfer je talentovaný hráč, veľmi rýchly, typický hráč na post osmičky. Má za sebou náročné obdobie. Prvý polrok veľa nehral, potom ho dali do druhej ligy. Keď dostal v príprave viac priestoru, pozitívne prekvapil. Dôležitá zmena sa stala v trénerskom štábe. Po prvom mesiaci spolupráce vidno na hráčoch, že majú veľa sebadôvery a veria predstavám trénera. Teraz ešte hľadáme útočníka. Podaril sa prestup Baljiča, ktorý má skvelú prihrávku, dá sa porovnávať s Ronnanom. Snažili sme integrovať hráčov z 19-ky, ktorá na jeseň hrala výborne, strelila veľa gólov. Vďaka tomu dostali šancu Phillips a Javro, teraz je úlohou trénerov, aby dokázali hráčov integrovať do mužstva. Naša ambícia je dlhodobejšia, aby sme zapracovali mladých hráčov z akadémie," hodnotil zmeny v kádri športový riaditeľ Jan Van Daele.

Tréner Helder Cristovao pôsobí pri mužstve mesiac, napriek nelichotivým výsledkom v príprave očakáva dobrý začiatok jari. "Som veľmi rád, že môžem pôsobiť v Dunajskej Strede. Je to veľký klub, o ktorom v Európe vedia. Videl som infraštruktúru klubu. Ten chce neustále rásť a ja chcem byť pri tom. Kľúčový je nedeľňajší zápas. Máme za sebou náročnú prípravu. Možno fanúšikovia majú isté obavy na základe výsledkov v nej, ale cítim dôveru vedenia a vo filozofiu, ktorú sme nastavili. Hráči ju naplnia. Sme pripravení na štart jari. K prípravným zápasom len toľko, že neboli dôležité výsledky. Vieme zo skúseností, že dobrá príprava ešte neznamená dobrý štart do ligy. Háči potrebujú čas, aby pochopili, čo chceme implementovať. Naši hráči majú kapacitu, aby hrali podľa našich predstáv. V nedeľu budú všetci prekvapení, ako budeme hrať. Som nedočkavý, počul som veľa o fanúšikoch, dúfam, že prídu v hojnom počte, potrebujeme ich."

Kapitán mužstva Zsolt Kalmár sa zotavil zo zlomeniny členka, kabína už čaká na začiatok jarnej časti. "Veľmi sa tešíme na nedeľný štart ligy, od posledného ligového zápasu už prešlo veľa času. Príprava nebola podľa predstáv, ale pochopili sme, čo od nás tréner chce. Máme veľké plány. Vieme, že Slovan má 10 bodový náskok, ale nevzdávame sa. Úvod jari je veľmi dôležitý. Túžime po víťazstve v pohári, klub si zaslúži veľký úspech. My hráči preto urobíme všetko. V kabíne je dobrá nálada, prišli noví hráči. V nedeľu chceme vyhrať. Počuli sme, že Senica má problémy. Verím, že príde veľa fanúšikov."

príchody: András Schäfer (FC Genoha, hosť.), Dušan Lalatovič (FK Radnički Zrenjanin), Lorenco Šimič (Sampdoria, hosť.), Andrija Balič (Udinese, hosť.), Alex Javro, Ricardo Phillips (DAC Akadémia)

odchody: Connor Ronan (Wolverhampton, ukončenie hosťovania), Matej Oravec (Philadelphia Union), Abdulrahman Taiwo (Karviná, hosť.), Kristián Koštrna (Dinamo Bucarest, hosť.)

káder DAC na jar FL 2019/2020:



brankári: Benjamin Száraz, Adrián Slančík, Martin Jedlička
obrancovia: Milan Slančík, Danylo Beskorovajnyj, Lorenco Šimič, Dušan Lalatovič, Dominik Kružliak, Eric Davis, Matúš Malý, Cesar Blackman
stredopoliari: Andrija Balič, Máté Vida, Zsolt Kalmár, Dominik Veselovský, Andrej Fábry, Ladislav Nagy, András Schäfer, Martin Bednár
útočníci: Eric Ramirez, Kristopher Vida, Ernest Boateng, Ricardo Phillips, Marko Divković, Alex Javro, Lukáš Čmelík