Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

Hráči DAC sa tešia na Storcka, čakajú návrat k ofenzívnemu štýlu hry

Na snímke futbalisti DAC Dunajská Streda počas tréningovej prípravy v piatok 29. mája 2020 v MOL Akadémii v Dunajskej Strede. Futbalisti Dunajskej Stredy sa po prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu tešia nielen na prvý súťažný zápas, ale aj na prácu s novým trénerom Berndom Storckom. Foto: TASR - Jakub Kotian

Storck od októbra 2019 viedol Cercle Bruggy, tímu pomohol k záchrane v najvyššej súťaži.

Dunajská Streda 29. mája (TASR) - Futbalisti Dunajskej Stredy sa po prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu tešia nielen na prvý súťažný zápas, ale aj na prácu s novým trénerom. Nemec Bernd Storck sa k mužstvu pripojí v pondelok, hráči však na jeho prítomnosť myslia už dlhšie. Podľa ich slov by mal skúsený kormidelník priviesť mužstvo k ofenzívnemu štýlu, ktorý pred ním preferoval ďalší Nemec Peter Hyballa.

Hyballa skončil na lavičke DAC-u v januári, na jeho miesto prišiel Portugalčan Helder Cristovao. Prvú vážnejšiu konfrontáciu s mužstvom absolvoval Cristovao na zimnom sústredení na Malte. Jeho zverenci však nezaujali ani výkonmi, a ani výsledkami. Mladej Boleslavi podľahli 0:5, s Baníkom Ostrava remizovali 1:1. V lige potom viedol mužstvo v štyroch dueloch, DAC si v nich pripísal tri remízy a jednu prehru. V polovici mája ho napokon nahradil Storck. "Sme všetci radi, že prišiel tréner so zvučným menom. Sme veľmi nedočkaví. Tešíme sa, že nadviažeme na ofenzívny štýl futbalu, aký preferoval pán Hyballa," povedal pre TASR brankár Martin Jedlička.



Storck od októbra 2019 viedol Cercle Bruggy, tímu pomohol k záchrane v najvyššej súťaži. V minulosti pôsobil ako hlavný tréner aj v Kazachstane, viedol tamojšiu reprezentáciu aj výber do 21 rokov. Od roku 2015 trénoval maďarské národné mužstvo, s ktorým si vybojoval účasť na EURO 2016 vo Francúzsku. Ako asistent pôsobil v Herthe Berlín, Borussii Dortmund, VfL Wolfsburg či Partizane Belehrad. "Jeho príchod vnímame v kabíne pozitívne, lebo pod Cristovaom sme nehrali dobre a nemali sme dobré ani výsledky. Prišiel tréner veľkého mena s veľkými skúsenosťami a tešíme sa na to. Nášmu mužstvu svedčí ofenzívny štýl, ktorý preferuje, chceme divákov zabávať futbalom a verím, že prídu aj výsledky," uviedol obranca Dominik Kružliak.

Mužstvo sa do príchodu Storcka pripravuje v priestoroch MOL akadémie, k dispozícii sú už všetci legionári. Nie všetci však počas prestávky opustili Slovensko, jedným z takých bol český brankár Jedlička: "Ja som bol s Panamčanmi jediný, ktorý tu zostal. Pre mňa sa teda veľa nezmenilo. Trénoval som individuálne s trénerom brankárov pánom Raškom. Ale tešil som sa na chalanov, že prídu a budeme všetci spolu."



Rozhodnutie o reštarte Fortuna ligy prijali hráči pozitívne, všetci sa tešia na prvý ostrý zápas po dlhej prestávke. DAC čaká okrem ligy aj dvojzápas s Ružomberkom v semifinále Slovenského pohára. Dvadsaťtriročný stredopoliar Andrej Fábry pre TASR priznal, že dostať sa do finále domáceho pohára je pre Dunajskú Stredu prioritou: "Ja osobne som veril, že liga sa začne, je dobré, že sa dohrá aj pohár. Chceme ísť do finále a na to sa musíme sústrediť najviac. Je to skvelé, že si konečne zahráme súťažné zápasy a nebudeme iba trénovať. Musíme teraz dohnať to, čo sme zameškali. Regenerácia bude najdôležitejšia, musíme si to teraz nastaviť najmä v hlavách."

V prvom ligovom zápase po prestávke privíta DAC v sobotu 13. júna na svojom štadióne futbalistov z Michaloviec, o týždeň neskôr bude cestovať do Trnavy. Medzitým v stredu 17. júna odohrá prvý semifinálový zápas v Slovnaft Cupe. "Na reštart sme sa tešili, či to je päť zápasov, alebo desať, to už neovplyvníme. My sme radi, že budeme hrať. Máme ešte pohár a v ňom šancu na finále, ale s Ružomberkom nás čaká ťažký dvojzápas," dodal Kružliak.



Ako pre TASR potvrdil vedúcu mužstva Karol Pecze ml., mužstvo bude do reštartu ligy iba trénovať, žiadny prípravný zápas v pláne nemá. Jedlička sa na prvý ligový duel teší o to viac: "Budeme hrať minimálne sedem zápasov, ja sa na to veľmi teším. Vypadli sme zo zápasového rytmu, toto nám chýba najviac. Ale uplynulé tréningy boli veľmi náročné. Toto obdobie by som prirovnal k príprave, ktorú absolvujeme mimo sezónu."

Hráčov však neteší fakt, že budú musieť odohrať zápasy bez divákov. V MOL aréne panuje na domácich zápasoch DAC-u búrlivá atmosféra, hráči si teraz musia zvyknúť na komornú kulisu. Počas piatich ligových kôl odohrajú domáce zápasy s Michalovcami, Slovanom Bratislava a Žilinou. Fábry však pre TASR prezradil, že aj napriek prázdnym tribúnam by sa hráči chceli po víťaznom dueli poďakovať divákom v štýle, ako keby boli priamo na štadióne: "Určite sa budeme snažiť urobiť niečo podobné, ako vidíme zo záberov nemeckej bundesligy. Pre nás bude náročné hrať bez divákov, pretože máme silnú podporu. Verím, že nás fanúšikovia počkajú aspoň niekde pred štadiónom a budeme môcť osláviť víťazstvo aspoň takto."