Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

FL: Väčšina hráčov smeruje k dohode s klubmi, tvrdí Medveď zo SFZ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Likvidácia klubu, ku ktorej pristúpili v MŠK Žilina, by sa tak na Slovensku už nemala opakovať. Problematickou zostáva vo Fortuna lige jedine Senica.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Vo všetkých slovenských futbalových tímoch aktuálne prebiehajú diskusie o znížení platov pre hráčov. Podľa zástupcu hráčov vo výkonnom výbore Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Tomáša Medveďa sa úsporné opatrenia vynútené pandémiou koronavírusu príjmu v kluboch kontrolovane.

Likvidácia klubu, ku ktorej pristúpili v MŠK Žilina, by sa tak na Slovensku už nemala opakovať. Problematickou zostáva vo Fortuna lige jedine Senica. "Všade prebiehajú podľa mojich vedomostí korektné rozhovory, futbalisti dostali návrhy na zníženie platov buď individuálne, alebo kolektívne v rôznych percentuálnych rozhraniach, vždy v rámci možností konkrétneho klubu. Okrem Senice, kde je situácia veľmi nepriehľadná, všade inde je veľká pravdepodobnosť, že sa nájde spoločná cesta, ktorá pomôže zmierniť veľmi ťažké obdobie, zapríčinené pandémiou," povedal Medveď v rozhovore pre oficiálnu stránku Slovenského futbalového zväzu.

Zástupca hráčov v SFZ tiež informoval, že sa na pôde zväzu nepripravuje spoločné riešenie pre všetkých účastníkov Fortuna ligy. "Každý klub má špecifické podmienky. Hráči a vedenie v ňom pôsobiaci najlepšie poznajú okolnosti a vedia sa v nich orientovať. Som rád, že prakticky všetci, až na výnimky, našli cestu k dohode. Pochopili vážnosť situácie a bez veľkého hluku okolo toho spejú k riešeniu," informoval.

V tímoch II. ligy je situácia komplikovanejšia. "Ťažká situácia je v Bardejove. Dianie v Petržalke, kde rozpustili káder, bolo nemilým prekvapením pre všetkých. Zvlášť fakt, že hráči nemali žiadne zmluvy, čo vyznieva úplne absurdne. Je to memento pre nás všetkých, v novej sezóne sa nič také nesmie stať," podotkol Medveď.

V kríze tak vyplávali na povrch problémy slovenského futbalu, čo môže byť v konečnom dôsledku pozitívne. Urýchli sa tak vôľa k ich riešeniu. "Potrebujeme mať hráčov v II. aj III. lige podchytených zmluvne, či už na báze amatérskej, alebo profesionálnej. Aby sa nestalo, že v druhej najvyššej slovenskej súťaži nastupuje futbalista do zápasu bez kontraktu, lebo toto sa v ročníku 2019/20 dialo," informoval zástupca hráčov.

Než sa začnú prijímať riešenia, musia kluby najprv prežiť súčasnú krízu. Medveď to vidí optimisticky. "Je potešujúce, že vo väčšine prípadov si uvedomili obe zainteresovane strany, že sú v spoločnom ohrození. Klub bez hráčov, či hráči bez klubu, môžu prežiť len veľmi ťažko. Na jednej strane môže dôjsť k životu bez práce, na druhej k zániku futbalu v klube. Nikto si to neželá, preto je dohoda jediná možná cesta k normálu," vyhlásil.