Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Fortunaliga

V dueli medzi Trnavou a Slovanom sa body delili, Ružomberok s výhrou

Na snímke vpravo hráč Trnavy Matúš Čonka a kapitán Slovana Bratislava Martin Dobrotka v zápase 25. kola jarnej časti futbalovej Fortuna ligy FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava v sobotu 11. apríla 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

ViOn si z Košíc odváža tri body po výhre 2:1.

Trnava 11. apríla (TASR) - V sobotňajšom šlágri 25. kola Fortuna ligy 2014/2015 remizovali futbalisti Spartaka Trnava s odvekým rivalom Slovanom Bratislava 0:0. Zverenci trénera Juraja Jarábka nezaknihovali ôsme domáce víťazstvo v sérii, ziskom bodu a po piatkovej prehre štvrtej Senice so Žilinou (1:2) si však upevnili 3. priečku v tabuľke. Slovan sa pod taktovkou nového lodivoda Dušana Tittela revanšoval za prehru 1:3 s Trenčínom a je priebežne piaty.



Spartak mal v tohtosezónnych meraniach síl so Slovanom navrch, keď zaznamenal jedno víťazstvo (4:0) a dve remízy (1:1 vonku, 0:0 doma - pozn.). Tretí súboj s "belasými" mal zároveň punc rozlúčky so starým Štadiónom Antona Malatinského. Pre rekonštrukciu západnej tribúny a trávnika nájdu "spartakovci" svoj prechodný domov v Zlatých Moravciach, kde odohrajú zápasy s Podbrezovou, Ružomberkom, Senicou a Banskou Bystricou. Na nový štadión sa vrátia až v druhej polovici augusta, keď je na programe kolaudácia projektu City Arena.


Spartak Trnava - Slovan Bratislava 0:0

Rozhodca: Chmura, ŽK: Mészáros, Simovič, Peltier (všetci Slovan), 2950 divákov.

zostavy a striedania:

Trnava: Kelava - Janečka, Nikolič, Greššák, Čonka - Hlinka, Casado (61. Kuzma) - Sládek (73. Vyskočil), Vlasko, Sabo - Vojtuš

Slovan: Perniš - Dobrotka (87. Niňaj), Saláta, Gorosito, Čikoš - Milinkovič (90.+2 Ďuriš), Simovič, Štefánik, Mészáros (67. Oršula) - Peltier, Zreľák


Pod taktovkou Tittela

Trnava nastupovala do derby v oveľa lepšom psychologickom rozpoložení ako jej súper. "Bílí andeli" chceli natiahnuť sériu troch víťazstiev bez inkasovaného gólu, Slovan si zasa pod taktovkou nového kormidelníka túžil v Trnave vylepšiť náladu po predošlých kolísavých výkonoch a výsledkoch. Obrane Spartaka robil od začiatku veľké problémy rýchlonohý Peltier, ale ako prvý pohrozil na opačnej strane Vlasko, ktorého strele spoza šestnástky však chýbala presnosť. V 13. minúte sa pred vlastnou päťkou pošmykol Janečka, ale spoločne s Kelavom dokázal svoje zaváhanie odčiniť obetavým vrhnutím sa do následnej Mészárosovej strely. Prvý polčas nepriniesol veľa krásy, prevládal boj a najmä nepresnosti na jeden či druhej strane. Skóre nezmenila ani krížna strela Milinkoviča po pol hodine hry, ktorá skončila v rukaviciach Kelavu. V 39. minúte Hlinkova nepríjemná tečovaná strela iba tesne minula pravú žrď Pernišovej brány a na druhej strane skúšal šťastie Milinkovič, ale vypálil nad.

Na snímke tréner Slovana Bratislava Dušan Tittel v zápase 25. kola jarnej časti futbalovej Fortuna ligy FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava v sobotu 11. apríla 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Rozlúčka so štadiónom

Po zmene strán sa na ihrisku priostrilo, hru kúskovali početné fauly. Ani jednému mužstvu nefungoval plynulý prechod do útoku, viazla kombinácia a tak sa nerodili ani vyložené šance. V 63. minúte striedajúci Kuzma krásne poza chrbty slovanistických obrancov vysunul Sládeka, jeho gólové obstrelenie Perniša však pre tesný ofsajd neplatilo. Zhruba od 60. minúty sa domáci snažili niečo urobiť s patovým výsledkom, viac sa tlačili dopredu, ale kompaktná obrana Slovana odolávala. V 72. minúte Vlasko posunul loptu do šprintu Sabovi, ktorého sa však Oršula držal ako kliešť a nedovolil hráčovi Spartaka umiestniť svoj pokus do priestoru troch žrdí. Akostne najslabšie derby Spartaka so Slovanom v tejto sezóne sa skončilo spravodlivou deľbou bodov.Futbalisti Spartaka Trnava sa v sobotu rozlúčili so svojím štadiónom. Zvyšné stretnutia aktuálneho ročníka Fortuna ligy dohrajú pre rekonštrukciu západnej tribúny a trávnika v Zlatých Moravciach.

Na snímke fanúšikovia Slovana Bratislava v zápase 25. kola jarnej časti futbalovej Fortuna ligy FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava v sobotu 11. apríla 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Polícia nehlásila problémy

Napriek tvrdeniam viacerých divákov v súvislosti s dnešným futbalovým stretnutím medzi družstvami Spartak Trnava a Slovanom Bratislava v Trnave polícia nezaznamenala vážnejšie narušenie verejného poriadku. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová.

Ako uviedla, príchod na štadión a tiež sprievod bratislavských fanúšikov na stanicu prebiehal bez problémov. „Jednému fanúšikovi z Bratislavy cestou domov polícia vo vlaku pre výtržnosti uložila na mieste blokovú pokutu,“ konštatovala s tým, že počas zápasu došlo v úvode k vhadzovaniu predmetov na tribúnu domácich. Dodala, že polícia fanúšikov vyzvala, aby v konaní nepokračovali a situácia sa upokojila.

Podľa jej ďalších slov polícia celý priebeh futbalového stretnutia monitorovala. „V prípade stotožnenia konkrétnych osôb, ktoré narušili verejný poriadok, polícia pristúpi k vyvodeniu zodpovednosti v zmysle zákona,“ uzavrela hovorkyňa.

Video:Z atmosféry futbalového derby Trnava - Slovan


Hlasy po zápase:

Juraj Jarábek, tréner Spartaka Trnava: "Bolo to derby s výbornou diváckou kulisou a tak to má byť. Boli by sme veselší, keby sme vyhrali, ale narazili sme na organizovaný Slovan. Súper veľmi dobre zvládal rýchle brejky a naopak, my sme neboli smerom dopredu natoľko kvalitní ako v minulých zápasoch. Na tomto teréne to bol boj o každú loptu. Pre nás je dôležité, že sa k nám Slovan nepriblížil, remízu považujem za spravodlivú. Našu hru poznačila aj absencia niektorých hráčov."



Dušan Tittel, tréner Slovana Bratislava: "Myslím, že sme videli dobrý ligový zápas, ale všetky derby súboje Trnavy so Slovanom majú v sebe náboj. Trnave prajem krásny štadión. Čo sa týka nášho výkonu, sme s ním a aj s výsledkom spokojní. Zápasu by možno viac sedelo, keby sa skončil 1:1. Chalanov sme sa v priebehu týždňa snažili presvedčiť, že majú kvalitu. Spartaku sme nedovolili sa presadiť, sami sme sa snažili hrať aktívne a mali sme aj niekoľko šancí. Škoda dvoch, ktoré mal Mészáros, ale opakujem, remíza je spravodlivá. Sme na začiatku cesty."



Martin Dobrotka, kapitán Slovana: "Bod berieme, ale mohli sme mať tri, pretože súpera sme do vyloženej šance nepustili. Naopak, my sme mali dve dobré šance, ale nepremenili sme ich. Bol to medzišestnástkový futbal v dobrej atmosfére."

Peter Sládek, hráč Spartaka Trnava: "Atmosféra bola skvelá, diváci nás neustále hnali vpred. Nebol to však veľmi ofenzívny futbal, šancí sa veľa nevyskytlo. Neviem, či bola situácia pred mojím gólom ofsajdová. Teraz budem dúfať, že áno, v opačnom prípade ma veľmi nahnevá, že nám neuznali regulárny gól. Udržali sme si odstup pred Senicou a Slovanom, čo je dobré, ale už myslíme na najbližší zápas v Trenčíne."


Ruža s troma bodmi


V 8. minúte si Boszorád šikovne spracoval Lovásovu prihrávku, pripravil si aj výbornú streleckú pozíciu, ale z dvanástich metrov napriahol iba nad. Hoci boli od začiatku aktívnejší domáci, ako blesk z čistého neba prišiel vedúci gól DAC. V 19. minúte padajúci Sarr stihol ešte posunúť loptu za ružomberskú obranu a osamotený Černák sa zoči–voči Nikoličovi nemýlil a pekne ho obstrelil - 0:1. V 31. minúte si domáci fanúšikovia poriadne vydýchli, keď Majerník hlavou po priamom kope tesne minul priestor medzi ružomberskými žrďami. Vzápätí na druhej strane z vnútra šestnástky z prvej zakončoval Masaryk, ale iba do stredu brány, kde stál Polaček.

Liptáci sa od úvodu druhého dejstva snažili o nátlakovú hru, ale už dlhší čas im finálna fáza škrípala. V 66. minúte najprv Masaryk vyhral vysoký súboj s Poláčkom a potom jeho strelu na bránkovej čiare vyrazil Michalík. V 71. minúte sa už ale Masaryk dočkal, keď po prudkom centri Turčáka zblízka vyrovnal. O tri minúty na to, po faule Majerníka na Turčáka, Liptáci mali výhodu priameho kopu a ten Janič zo 17 metrov parádne poslal k ľavej žrdi brány hostí – 2:1. Záver stretnutia mali už domáci pod kontrolou a zaknihovali ďalšie tri cenné body.


MFK Ružomberok - FK DAC 1904 Dunajská Streda 2:1 (0:1)
Góly:
71. Masaryk, 74. Janič - 19. Černák. Rozhodoval: Hrčka, ŽK: Rosa, Boszorád, Vavrík - Štepanovský, Turňa, Sarr, Peter Majerník, Ljubičič, 1927 divákov.

zostavy a striedania:

Ružomberok: M. Nikolič – Boszorád, Práznovský, Rosa, Dagbašjan – Nagy – Zošák (87. Lupták), Janič (82. Vavrík), Gerát, Lovás (46. Turčák) – Masaryk
Dunajská Streda: Polaček – Turňa, Michalík, Peter Majerník, Szabó – Ljubičič, Horváth (79. Sabler) – Štepanovský (62. Ujlaky), Sarr, Brašeň – Černák (69. Jurčo)

Hlasy po zápase:

Ivan Galád, tréner Ružomberka: "Toto víťazstvo je zo všetkých našich jarných najcennejšie. Zdolali sme kvalitného súpera a tak, ako sme si predstavovali. Vedeli sme, že po 70. minútach budeme mať priestor na to, aby sme zápas rozhodli. Bol to asi najkrajší darček, ktorý mi hráči dali k včerajším narodeninám. Celý týždeň sme hovorili, že začne sa hrať v 70. minúte a dovtedy sme chceli, aby bola remíza. Poznali sme program DAC, má ambíciu hrať finále pohára. Vedeli sme, že v tom čase môžeme rozhodnúť."

Tomislav Marič, tréner Dunajskej Stredy: "Gratulujem Ružomberku k víťazstvu. Vedeli sme, že nás čaká ťažký zápas, pretože Ružomberok má mužstvo, ktoré do každého zápasu vloží veľa energie a je nebezpečné vpredu. Do 70. minúty sme hrali veľmi dobre, potom nám už trochu chýbali sily, ktoré hráči stratili v predchádzajúcich dvoch stretnutiach, v pohárovom so Senicou a predtým v ťažkom ligovom s Trnavou. Po druhom inkasovanom góle mužstvo skúšalo všetko, snažilo sa aspoň vyrovnať. Lenže hlava chcela, no nohy už neposlúchali."

ViOn vyhral v Košiciach


V košickom Čermeli sa od úvodných minút hrala vyrovnaná partia a kvalita predvádzanej hry bola podpriemerná. Košičania vyslali prvú strelu na bránu hostí v 3. minúte, ale Kováč so Sekuličovou strelou veľa problémov nemal. V ďalších minútach sa hral medzišestnástkový futbal, ktorý oko diváka príliš nelákal. O ďalší vzruch sa postaral až v 29. minúte Viazanko si z pravej strany vytvoril streleckú pozíciu, Kováč znova bez problémov zasiahol. V zápase chudobnom na strelecké príležitosti zaujala iba strela Nováka, ktorý v 35. minúte halfvolejom poriadne vyprášil rukavice brankára hostí, vyrazenú loptu následne upratal do bezpečia Tipurič.

Do druhého dejstva vstúpili aktívnejšie hostia a Stijakoviča poriadne natiahol Karaš, k vyrazenej lopte sa dostal Sabo, ale z ideálnej pozície nepochopiteľne prestrelil. V 56. minúte sa presadil po centri z pravej strany Karaš, ktorý hlavou otvoril skóre duelu - 0:1. V 65. minúte Viazanko prenikol po pravej strane až do šestnástky hostí, loptu poslal na kopačku Haskiča, ale ten v stopercentnej šanci trafil obrancu a lopta tesne minula priestor brány. Košičania zacítili šancu a o minútu neskôr opäť Viazanko zacentroval do šestnástky Moraviec a tam sa už Haskič na dvakrát presadil - 1:1. Do tretice sa dostal Haskič do gólovej šance v 68. minúte, prízemnou strelou z ľavej strany už prekonal brankára Kováča, ale lopta tesne minula priestor troch žrdí. Na začiatku 79. minúty sa Haskič znova ocitol v obrovskej šanci, poradil si s brániacim hráčom, vzápätí približne zo štyroch metrov prestrelil bránu. V 85. minúte Diaby trafil ľavú žrď Kováčovej brány, na opačnej strane sa presadil o dve minúty neskôr Juhar, ktorý stanovil rezultát stretnutia na 1:2.

MFK Košice - FC ViOn Zlaté Moravce 1:2 (0:0)
Góly: 66. Haskič - 56. Karaš, 87. Juhar. Rozhodoval: Samotný, ŽK: Sekulič, Ostojič, Šinglár, 948 divákov.

zostavy a striedania:

MFK Košice: Stijaković – Sekulić, Dimun, Ostojič, Djordjevič - Šinglár - Viazanko, Huk, Pačinda, Haskič – Novák (60. Diaby)
FC ViOn Zlaté Moravce: Kováč - Pavlenda, Tipurič, Pintér, Chren - Sabo, Szöke - Mazan (72. Juhar), Karaš (77. Kovjenič), Orávik - Mikinič (82. Vrablec)

Hlasy po zápase:

Marek Fabuľa, tréner MFK Košice: "Boli sme pripravení na to, že Moravce budú hrať hlboký blok a z neho budú vychádzať do brejkov, pretože už asi štyri alebo päť rokov hrajú to isté. Boli sme na to pripravení, ale naši hráči, ktorí sú strelci zahodili toľko tutoviek, nie pološancí. Na druhej strane mal súper tri strely na bránu a dal dva góly. S premieňaním šancí sa veľmi trápime, na jeden gól si ich musíme vypracovať obrovské množstvo. Súper dnes potrestal každú našu chybu."
Branislav Mráz, tréner Zlatých Moraviec: "Tento zápas sme túžili zvládnuť. Vedeli sme historické okolnosti, že sa nám tu darí. Chcem pochváliť hráčov za poctivý výkon, bol jednoduchý, nehrali sme žiadny veľký futbal. Chceli sme to zavrieť, vytvoriť kompaktnú defenzívu a čakať na svoje situácie. Vypracovali sme si dobré situácie, možno štyri, päť. Je to pre nás dôležité víťazstvo, sme šťastní."
.