Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

Futbal-FL: Slovan - Ružomberok 2:1, považské derby v prospech Žiliny

Na snímke Jakub Mareš (Slovan) oslavuje svoj úvodný gól v zápase 8. kola futbalovej Fortuna ligy ŠK Slovan Bratislava - MFK Ružomberok v Bratislave 16. septembra 2017. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Futbalová Fortuna liga pokračovala v sobotu zápasmi 8. kola.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Slovan chcel hneď od prvých sekúnd držať réžiu stretnutia na vlastných kopačkách. Nevyčkával ani s vymýšľaním ofenzívnych akcií, no sprvu sa mu nedarilo vypracovať si náznaky príležitostí. Zmenilo sa to na konci úvodnej desaťminútovky, Čavrič vybojoval loptu a ružomberský brankár Macík musel zasiahnuť proti zakončeniu Mareša. O tri minúty neskôr ho natiahla strela Hološka. Domáci požičiavali protivníkovi loptu iba sporadicky, hostia sa na dlhší čas usadili v pokutovom území až s blížiacou sa polhodinou hry zásluhou páru rohových kopov. Sapara mal šancu, s ktorou si poradil bratislavský brankár Greif. Slovan pretavil optickú prevahu na otvorenie skóre v 32. minúte, keď sa presadil Mareš - 1:0. Gól nabudil "belasých" k ďalším útočným spoluprácam, jednu z nich zužitkoval už o dve minúty neskôr Holman - 2:0. V oboch prípadoch asistoval striedajúci Oršula, ktorý nahradil zraneného Čavriča. Holman zahrozil aj v závere prvého polčasu, Macík si tentoraz poradil s jeho pokusom rovnako ako s hlavičkou Božikova.

Liptáci vstúpili do druhého dejstva s dvojgólovým mankom. O jeho zníženie sa ihneď snažil Daniel, po ktorého centri zostal na trávniku ležať Greif po tvrdom osobnom súboji s dobiedzajúcim protihráčom. Po krátkom ošetrení mohol pokračovať v zápase. Vzápätí Droppa stratil loptu na súperovej polovici, dostal sa k nej opäť Daniel, ale osamotený nedotiahol protiútok. Po zmene strán bol futbal bojovnejší, hlavný rozhodca musel viackrát prerušiť hru po tvrdých zákrokoch. Hološko mal v 61. minúte na kopačke tretí gól Bratislavčanov, po ďalšej presnej Oršulovej prihrávke však namieril iba do Macíka. Greif na opačnej strane zlikvidoval ojedinelú možnosť Gereca. Hološko sa ocitol aj v ďalšej príležitosti, tentoraz z väčšej vzdialenosti tesne prepálil ružomberskú bránku. Varovanie za nepremenené šance v podobe inkasovaného gólu prišlo sedem minút pred koncom riadneho hracieho času, keď Chouchoumis tečoval Danielov center za chrbát Greifa - 2:1. Hostia tak ukrojili z náskoku Slovana, nedokázali ho však zmazať. Domáci takmer zvíťazili aj vyšším rozdielom, Oršula opäť prihral a Macík so šťastím vytlačil zakončenie striedajúceho Savičeviča na roh. Hološko v závere nepochodil ani do tretice.

ŠK Slovan Bratislava - MFK Ružomberok 2:1 (2:0)
Góly: 32. Mareš, 34. Holman - 83. Chouchoumis (vlastný). Rozhodoval: Vlk, bez kariet, 565 divákov

Zostavy a striedania:
Slovan: Greif - Čikoš, Sekulič, Božikov, Chouchoumis - Droppa, Rabiu (75. De Kamps) - Hološko, Holman, Čavrič (29. Oršula) - Mareš (79. Savičevič)

Ružomberok: Macík - P. Maslo (46. Jonec, 70. Kunca), J. Maslo, Kružliak, Kupec - Qose, Kochan - Daniel, Sapara (76. Kostadinov), Gál-Andrezly - Gerec


Povedali po zápase:

Ivan Vukomanovič, tréner Slovana: "Druhý polčas sme mali veľmi nepríjemný. Ružomberok ukázal, že je jeden z najlepších tímov Fortuna ligy. Je to veľmi nepríjemné mužstvo a vedeli sme, že to bude nesmierne ťažká práca. Chceli sme už v prvom polčase zatlačiť súpera, a dostať sa kombinačným futbalom do priestoru. Samozrejme, teší ma, že sme dokázali dvakrát skórovať v prvom polčase, aj v druhom sme mohli pridať ďalšie. Aj súper mal výborné druhé dejstvo, stratili sme v ňom trocha napádanie dopredu. Nakoniec sme zvládli zápas a získali sme tri body. Budeme pokračovať v našej práci a snažiť sa zlepšiť do budúcnosti."

Norbert Hrnčár, tréner Ružomberka: "Nemali sme príliš presvedčivý vstup do zápasu. Prihrávali sme si nepresne a pomaly, ľahko sme strácali loptu a pustili sme súpera do dvojgólového vedenia. Najmä druhý polčas mal iný parameter, domácim sme výrazne sťažili zápas, museli o tri body bojovať až do konca. Škoda, že kontaktný gól prišiel neskôr, nemali sme dosť času, aby sme zápas stihli otočiť. Samozrejme, Slovan má veľkú kvalitu a otáčať stav 0:2 na jeho pôde je veľmi náročné. Som rád, že sme to nezabalili, reálne sme bojovali a znepríjemnili sme Slovanu druhý polčas."

1. FC Tatran Prešov - FC Spartak Trnava 0:2


Prešov 16. septembra (TASR) - Prvý polčas priniesol vyrovnaný duel, oba celky sa spoliehali na pevné obrany a tak v prvých 15 minútach chýbali vážnejšie príležitosti. Hneď po prvej z nich sa však menilo skóre. Prešovčania odvrátili center hostí, no lopta sa na hranici šestnástky dostala k Jirkovi, ktorý sa do nej oprel a krížnou strelou rozvlnil sieť - 0:1. Domáci mohli vyrovnať v 26. minúte, keď si vypracovali tutovku. Po centri z pravej strany sa ocitol pred odkrytou bránkou Černák, no ťažkú loptu nedokázal usmerniť do siete. Aktívny Jirka mal na kopačke aj druhý gól. V 39. minúte rozohrával z dobrej pozície priamy kop, no lopta opečiatkovala len brvno.

Druhý polčas odštartovali aktívnejšie Prešovčania, ktorí držali loptu na svojich kopačkách a snažili sa o vyrovnávajúci gól. Trnavčania sa však mohli spoľahnúť na dobrú defenzívu, ktorá si poradila so súpermi. Veľká šanca Tatrana prišla až v 78. minúte, Udeh však proti brankárovi Spartaka Vantrubovi neuspel. Trnava definitíve rozhodla, že si tri body odvezie domov v 86. minúte, keď sa druhýkrát v zápase presadil Jirka - 0:2.

1. FC Tatran Prešov - FC Spartak Trnava 0:2 (0:1)
Góly: 21., 86. Jirka. Rozhodovali: Smolák - Tomčík, Pozor, ŽK: Černák (Prešov)

Zostavy a striedania:
Prešov: Talian – Jacko, Sedlák (66. Keresteš), Katona, Dzurík – Černák, Streňo, Miliutin, Adekunle – Więzik (61. Dupkala), Udeh
Trnava: Vantruba – A. Kadlec, Pehlivan, Hladík, Vlasko (77. Oravec) – Sloboda, Brigant (68. Yilmaz), Čonka, Godál – Jirka, Egho (88. Lovás)


Povedali po zápase:

Miroslav Jantek, tréner Prešova: "Pre nás to bol tiež veľmi dôležitý zápas. Chceli sme nadviazať na bod, ktorý sa chlapcom podarilo získať v Dunajskej Strede. Čakali sme silnú Trnavu, boli sme si pozrieť ich zápas s Nitrou a vedeli sme, čo nás tu môže čakať. Úvod z našej strany nebol v poriadku, inkasovali sme zase po štandardnej situácii. Potom sme sa zlepšili v držaní lopty a dostali sme sa do rovnocennej partie."

Nestor El Maestro, tréner Trnavy: "Bol to pre nás veľmi dôležitý zápas, chceli sme vyhrať a som veľmi rád, že sa nám to podarilo. Nebol to ľahký duel. Odohrali sme fantastický prvý polčas a dostali sme sa do vedenia. Druhý polčas bol trochu otvorený, myslím si, že sme mali rozhodnúť už skôr."

FC Nitra - FK Podbrezová 1:0


Nitra 16. septembra (TASR) - Nováčik a prekvapujúci líder tabuľky FC Nitra privítal v sobotu večer na svojom štadióne pod Zoborom doposiaľ nevýraznú Podbrezovú. Ako prví pohrozili Železiari. Po priťuknutí Bernadina pálil z dobrej pozície veľmi nepresne Válovčan. V 25. minúte boli blízko ku gólu futbalisti Nitry. Po centri Steinhübela sa lopta dostala na zadnú tyč až k nabiehajúcemu Kóňovi, no ten následne rozvlnil len bočnú sieť. Zverenci trénera Ivana Galáda si do polčasu vypracovali ešte jednu veľkú šancu na skórovanie. V 43. minúte sa za chrbát hosťujúcej obrany dostal Ivančík, avšak sám pred Kuciakom namieril loptu tesne vedľa.

Na snímke zľava Jaroslav Kostelný z Podbrezovej, Christián Steinhübel z Nitry a Aldo Omar Baéz z Podbrezovej v zápase 8. kola Fortuna ligy vo futbale FC Nitra - FK Železiarne Podbrezová v Nitre v sobotu 16. septembra 2017.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

Do druhého polčasu naskočili domáci lepšie. Z obrovského tlaku sa im napokon podarilo vyťažiť aj gól. V 58. minúte sa po rohovom kope domácich dostala zrazená lopta až pred Kóňu, ktorý ju pohotovo z bezprostrednej blízkosti dopravil do siete – 1:0. Hostia po inkasovanom góle zvýšili svoju ofenzívnu snahu a dokonca si vypracovali aj šance na vyrovnanie. Príležitosti striedajúcich hráčov Rendlu a Blahúta však zostali nevyužité. Vytúžený vyrovnávajúci gól Podbrezovej nepadol ani po obrovskom závare už v nadstavenom čase. Obrana Nitry na čele s brankárom Hroššom si tak po šiestykrát v tejto sezóne udržala čisté konto.

FC Nitra – FK Železiarne Podbrezová 1:0 (0:0)
Gól: 58. Kóňa. Rozhodovali: Chmura – Weiss, Chládek, 2450 divákov

Zostavy a striedania:
Nitra: Hroššo – Kuník, Križan, Niba, Abrahám – Steinhübel (90+1. Vencl), Kóňa, Šimončič, Charizopulos (82. F ábry)– Balaj, Ivančík (70. Valenta)
Podbrezová: Kuciak – Migaľa, Kostelný, Krivák, Turňa – Baéz, Kupčík – Válovčan (70. Blahút), Leško (78. Rendla), Mikuš – Bernadina


Povedali po zápase:

Ivan Galád, tréner Nitry: "Je obdivuhodné, čo chlapci dokážu spraviť pre výsledok. Dnes dosiahli víťazstvo, ktoré sa nerodilo ľahko. Pripravili si niektoré pozície a napriek niektorým výhradám sa veľmi v šatni tešili. Ja im prajem, aby zajtra mali veľkú chuť a entuziazmus do ďalšej práce. Veľmi sme spokojní so zápasom, čo sa týka výsledku."

Karol Praženica, tréner Podbrezovej: "Do zápasu sme išli s tým, že sme si chceli dať pozor na prechod súpera do útoku a na nakopnuté lopty za obranu. To sa nám dlhšie darilo, aj keď súper si v prvom polčase vypracoval dve dobré príležitosti. Druhý polčas začal náporom domácich, ktorý sme ustáli. Bohužiaľ po jednej lopte za obranu prišlo ku chybe pri komunikácii a domáci z toho mali rohový kop. Z neho sme dostali gól. Potom sme sa snažili urobiť niečo so zápasom. Snažili sme sa vyrovnať, vytvorili sme si tlak, ale domáci už zápas zvládli po taktickej stránke a vyhrali."

MFK Zemplín Michalovce - FK Senica 2:1


Michalovce 16. septembra (TASR) - Michalovčania už od úvodu začali prebíjať senický betón, ale v prvých minútach sa im to príliš nedarilo. Skúšali to hlavne strelami z diaľky, Koscelník však trafil iba brankára Placha a Gričovmu pokusu chýbali centimetre. V 22. minúte domáci podnikli rýchlu kontru po pravej strane, Sulley našiel ideálne Turíka, ale ten v dobrej pozícii prekopol súperovu bránu. Tlak domácich sa stupňoval, o tri minúty neskôr Koscelník pred čiarou zachytil stratenú loptu, poslal ju do päťky a Sulley otvoril skóre. Po inkasovanom góle sa viac osmelili aj hostia, ktorí mohli vyrovnať Filipom Ďurišom, ten však v 36. minúte v čistej šanci prekopol bránu a v 44. minúte netrafil ideálne loptu.

Začiatok druhého polčasu vyšiel lepšie hosťom, ktorí sa aktívnym pressingom snažili o vyrovnanie. To sa im podarilo v 60. minúte, keď sa presadil Exmichalovčan Podhorin. Domácich inkasovaný gól trochu pribrzdil, ale v 76. minúte prišiel Dankov center z pravej a gólová hlavička Sulleya. Hostia sa potom síce snažili, no v ofenzíve už nič nevymysleli.

MFK Zemplín Michalovce - FK Senica 2:1 (1:0)
Góly: 25. a 76. Sulley – 60. Podhorin. Rozhodovali: Prešinský – Ádám, Borsányi, ŽK: Sviarčinskij, - Sarpei, Vaščák, 1968 divákov.

Zostavy a striedania:
MFK Zemplín Michalovce: Kira – Sviarčinskij, Kavka, Carrillo, Božok – Žofčák - Koscelník (89. Bednár), Turík (65. Danko), Grič, Regáli (68. Šimčák) - Sulley
FK Senica: Plach – Medvedev, Jarabica, Ranko, Podhorin – Sarpei, Krč (80. Richtárech) – Kováč (80. Rigo), Vaščák, Duga - F. Ďuriš (80. Šefčík)


Povedali po zápase:

Anton Šoltis, tréner Michaloviec: "Každý očakával ľahký zápas, ale ten ľahký nebol. Vedeli sme, že nás čaká motivovaný súper po pohárovej prehre, takéto prehry vedia tím nakopnúť. To sa dneska aj potvrdilo. Čo sa týka prvého polčasu, bolo to z našej strany dobré, ale súper v druhom na začiatku prevzal iniciatívu. Neviem, či to bola naša obava o výsledok, alebo čo. Našťastie, dnes sme mali gólového Sulleya, ktorý nám zabezpečil tri body."

Ladislav Hudec, tréner Senice: "Keď som tento týždeň prišiel k mužstvu, ten pohár bol omyl. Chceli sme niečo urobiť, chceli sme hrať v Michalovciach futbal. Myslím, že sa nám to darilo niekedy viac, niekedy menej. V takýchto dôležitých zápasoch však nemôžeme robiť chyby. My sme ich urobili. Odohrali sme síce dobrý zápas, ale máme z neho nula bodov, čiže nijako sme si nepomohli. Posledné, čo si neodpustím, myslím, že dneska nebol rovnaký meter. Viete od koho..."

MŠK Žilina - AS Trenčín 5:1


Žilina 16. septembra (TASR) - Považské derby, premiérové pre trenčianskeho kouča Romana Marčoka v pozícii hlavného trénera v najvyššej slovenskej súťaži, sa začalo v hustom daždi veľkou šancou trenčianskeho Beridzeho už v 50. sekunde. Príležitosť gruzínskeho krídelníka zblízka musel Volešák vytlačiť nad bránu. Prvú desaťminútovku mali v réžii hostia, do 6. min kopali štyri rohy a domácim nedovolili takmer nič. V 11. sa však pred Šemrinca dostal na ľavej strane Mazáň a gólman hostí musel ukázať svoje kvality proti prudkej krížnej strele. Mazáň bol pri dôležitom momente aj v 15. min, keď Ubbink v 16-tke preloboval aj Volešáka, ale domáci obranca sklzom poslal loptu na roh. Ďalšiu veľkú šancu mal o tri minúty Mance, keď obohral Králika, ale namieril nad bránu MŠK. V 21. min sa "šošoni" dostali do ďalšej veľkej šance, ale tentoraz ju už premenili. Špalek si spracoval dlhú loptu z obrany, narazil Káčerovi v 16-tke, ten síce najskôr trafil pravú žrď, ale z následnej dorážky už poslal loptu do odkrytej brány. Trenčín nezložil zbrane, v útoku nepoľavil a po Šulekovej šanci a následnom rohu Ubinnka dostal v 28. min loptu do brány Mance. O minútu mohli hostia aj viesť, ale po Beridzeho centri trafil Gong iba do žilinského brvna. Trenčín bol pri chuti, kopal veľa rohov, ale napriek tlaku ich nedokázal premeniť na gól. Opäť tak zahrmelo na opačnej strane, keď v 38. min Mráz sklepol pred 16-tkou loptu pre Jánošíka, ten si obohral Kleščíka a popri Šemrincovi zabezpečil Žiline opäť vedenie. To navýšil minútu pred prestávkou Kaša, ktorý nádhernou strelou z 25-tich metrov trafil k pravej žrdi a Šemrinec nemal šancu zasiahnuť.

Druhé dejstvo zaujímavého zápasu sa od úvodu odohrávalo viac pred Šemrincom, ale v 50. min musel Beridzeho pokus vytlačiť Volešák už na jedenásty roh hostí. O desať minút Šemrinec vyrazil iba pred seba strelu Škvarku z diaľky, ale Čögley ju stihol odkopnúť do bezpečia. Trenčín sa sympaticky snažil o kontaktný gól, ale boli to domáci, ktorí opäť navýšili náskok. V 71. min si Škvarka po priťuknutí od striedajúceho Otubanja vylepšil strelecký uhol a prudkou strelou napol sieť po štvrtý raz. O dve minúty poslali domáci priamy kop z ľavej strany pred bránu, kde sa v skrumáži najlepšie zorientoval Špalek a nedal Šemrincovi šancu. Domáci hrali s chuťou, bavili divákov a hosťom sa otvárali šance aspoň na skorigovanie prehry. Aj napriek dobrým príležitostiam sa v koncovke nedokázali presadiť a tak Žilina zvíťazila jednoznačne 5:1.

MŠK Žilina – AS Trenčín 5:1 (3:1)
Góly: 21. Káčer, 38. Jánošík, 44. Kaša, 71. Škvarka, 73. Špalek - 28. Mance. Rozhodovali: Pavlík - Ková, Galo, 3762 divákov

Zostavy a striedania:
Žilina: Volešák – Vallo, Kaša, Králik, Mazáň – Diaz - Káčer, Škvarka (89. Cociuc) – Špalek, Mráz (78. Lačný), Jánošík (69. Otubanjo)
Trenčín: Šemrinec – Šulek (41. Čögley), Kleščík, Lawrence, Skovajsa – El Mahdioui – Ubbink (73. Čatakovič), Paur – Gong, Mance, Beridze (63. Azango)


Povedali po zápase:

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Bol to nadštandardný zápas, Trenčín bol jeden z najlepších tímov v sezóne, ktorý sa u nás predstavil. Hostia boli jednoznačne v úvode lepší, my sme to nezachytili a stratili sme sebavedomie vo výstavbe útoku. Na druhej strane, výsledok hovorí jasnou rečou. Treba oceniť, že sa zrodil proti kvalitnému súperovi a treba oceniť naše mužstvo, že zápas zlomilo tímovosťou a pracovitosťou. Produktivita bola na vysokej úrovni a výsledok si vážime. Trenčín hral výborný futbal a ak bude hrať takto ďalej, pôjde v tabuľke vyššie. Naši chalani museli siahnuť na dno nielen fyzických, ale aj mentálnych síl, pretože ani za stavu 3:1 nebol zápas rozhodnutý. Náš druhopolčasový výkon spĺňal z môjho pohľadu veľmi prísne kritériá. Pokryli sme stredových hráčov súpera a po presingových situáciách sme dokázali streliť rozdielové góly. Gratulujem chalanom, ale aj výkon, ktorý nám ukázal Trenčín v niektorých úsekoch hry, je pre nás fantastickou motiváciou do ďalších dní."

Roman Marčok, tréner Trenčína: "Do zápasu sme vstúpili so zámerom atakovať Žilinu na jej polovici, hrať na riziko, vo vysokom tempe a intenzite. Chceli sme ukázať veci, ktoré sú typické pre AS Trenčín, ukázať našu silu, byť dominantní a ukázať, že máme výborných hráčov. V prvom polčase sa nám tento zámer darilo napĺňať. Dobre sme vstúpili do zápasu, v podstate nám chýbala iba efektivita na to, aby sme potvrdili dominanciu na ihrisku. Z prvej šance sme však inkasovali, čo nás trochu zrazilo na kolená, ale dokázali sme sa vrátiť do zápasu. Naštartovali sme sa, dokázali sme, že vieme odohrať ťažký zápas a prvý polčas sme naozaj zahrali tak, ako si predstavujeme. Takýmto spôsobom chceme hrať a takýmto spôsobom veríme, že máme v každom zápase šancu na víťazstvo. V druhom polčase súper po štvrtom góle ovládol zápas a ukázal, že jeho trénovanosť a výkonosť je ďaleko vyššia ako naša. Ukázal, na čom máme pracovať, v čom sa musíme zlepšovať a na čo musíme hráčov upozorniť v najbližšom období."