Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Fortunaliga

Košice zdolali Myjavu, Podbrezová si poradila so Senicou

Radosť futblistov MFK Košice Foto: TASR/Milan Kapusta

V zápase Ružomberka a Banskej Bystrice sa body delili po remíze 1:1

Košice 14. marca (TASR) - V košickom Čermeli sa o úvodnú strelu medzi žrde postaral v 6. minúte hosťujúci Kolár, Stijakovič spoľahlivo zasiahol. Na opačnej strane Pačinda z ľavej strany našiel na hranice šestnástky voľného Huka a ten otvoril skóre duelu - 1:0. Domáci za mierneho dažďa pokračovali v útočnej aktivite v priebehu minúty (16. - 17.) si vypracovali dve dobré šance. Djordjevičovu strelu zastavil Solnička a Novák pálil tesne vedľa pravej žrde. Ten istý hráč sa ocitol v 21. minúte v ideálnej príležitosti, ale strelou zvnútra šestnástky nechal vyniknúť iba myjavského brankára. O druhý presný zásah sa postaral v 28. minúte Dimun, ktorý sa dostal k odrazenej strele Haskiča a pohodlne zvýšil na 2:0. V 34. minúte Pačinda poslal z rohového kopu loptu na voľného Nováka a ten z voleja pálil vedľa pravej žrde. Košický útočník už o niekoľko sekúnd neskôr vyprášil Solničkove rukavice, stav sa však nezmenil. Hosťujúci brankár sa predviedol v 43. minúte, keď vytlačil tutovku Haskiča, ktorému ideálne naservíroval loptu Pačinda.




MFK Košice - Spartak Myjava 2:0 (2:0)


Góly: 9. Huk, 28. Dimun. Rozhodoval: Prešinský, ŽK: Pekár (Myjava), 1520 divákov.

Zostavy a striedania:

MFK Košice: Stijakovič – Sekulič, Kavka, Ostojič, Djordjevič - Šinglár, Huk - Haskič (82. Pavúk), Dimun (63. Korijkov), Pačinda - Novák (88. Gáll)

Spartak Myjava: Solnička – Častulín, Jánošík, Černáček, Švec (72. Peňaška) – Marček, Duga (46. Bilovský) – Daniel, Pekár, Kolár (46. Ciprys) – Kuzma


Druhé dejstvo odštartovala obrovská šanca striedajúceho Ciprysa, Stijakovič však na začiatku 53. minúty podržal košický tím. Na opačnej strane sa rútil na Solničku Novák, ale znova netrafil priestor brány. Košický brankár sa v 55. minúte poriadne natiahol pri strele Pekára približne z dvadsiatich metrov a gólovú radosť mu nedoprial. V 64. minúte sa dostal na dostrel myjavskej brány Huk, no z hranice šestnástky pálil nad. O minútu neskôr sa rovnaký hráč ocitol po ďalekonosnom autovom vhadzovaní pred Solničkom, trafil iba bočnú sieť. V 69. minúte domáci Haskič zahodil približne z ôsmich metrov stopercentnú šancu, keď mu jeho technickú strelu k ľavej žrdi vytlačil Solnička na roh. Hostia opäť pohrozili v 76. minúte, no Stijakovič si poradil s projektilom Pekára zvnútra šestnástky. Myjavský brankár predviedol svoje umenie v 81. minúte po prízemnom zakončení Pačindu.

Hlasy po zápase:

Marek Fabuľa, tréner MFK Košice: "Mali sme veľmi veľa šancí. Nastúpili sme s veľkým odhodlaním a s vôľou po víťazstve. Myjava stále hrozila svojou hrou a kontrami. Je pre nás potešujúce, že sme tento zápas zvládli, pretože pre psychiku hráčov bol tento duel ako med. Som veľmi šťastný, že sme to zvládli a dúfam, že sme potešili i košického diváka a že na ďalšie stretnutia nás prídu povzbudiť vo väčšom počte."

Peter Gergely, tréner Spartak Myjava: "Počítali sme s tým, že nás čaká ťažký zápas, pretože domáci majú dobré mužstvo. Majú svoje problémy, ale vedeli sme, že ak im necháme priestor a čas na hru, tak hrať vedia. Najmä v prvom polčase sme im nechali priestoru veľa, chceli sme hrať futbal, no domáci boli dôraznejší, boli dôraznejší a mali rýchlejší prechod do útoku. Zápas mohol skončiť aj vyšším rozdielom. Nepodarilo sa nám dať kontaktný gól, víťazstvo Košíc je zaslúžené."



Tri body pre domácu Podbrezovú

Pre obe mužstvá dôležitý zápas v úsilí pomocť si v zadnej a prednej časti tabuľky nepriniesol na breznianskom štadióne kvalitnejší futbal, aj keď nasadenie a bojovnosť nebolo možné uprieť. Po prvom polčase boli spokojnejší domáci. V snahe konečne pretrhnúť nepríjemnú sériu deviatich nevyhratých zápasov dokonca vsietili aj gól. Sviatočný strelec Nworah, pre ktorého to bola len druhá presná trefa v drese železiarov v najvyššej súťaži, vyskočil najvyššie na rohový kop Podia a keďže húf brániacich hráčov loptu podbehol, pokojne zamieril hlavou medzi tri žrde. Domáci si však gól zaslúžili, najmä za aktivitu v úvode. Vypracovali si za sebou tri dobré príležitosti, najskôr Greško v 5. min napálil z voleja loptu po štandardnej situácii vedľa, o minútu neskôr si pýtala lepší smer hlavička Minčiča a v 7. min Nworah trafil len brakára Šullu. Hostia veľkou aktivitou nehýrili, dostali sa aj pod tlak, z ktorého ich mohol tým najlepším spôsobom vytrhnúť Dolný, keby po krásnom pase od Hlohovského namieril v 28. min presnejšie. V závere polčasu ešte Kupčík hlavičkou vykúzlil razantnejšiu strelu, škoda len pre domácich, že mimo bránku.

ŽP Šport Podbrezová - FK Senica 2:1 (1:0)


Góly: 37. Nworah, 62. Vaščák - 72. Kalabiška, rozhodca Šuniar, ŽK: Minčič, Hovančík, Penksa. 2225 divákov.

ŽP Šport Podbrezová: Penksa - Migaľa, Kupčík, Minčič, Greško - Hovančík - J. Pančík (86. Gál-Andrezly), Vaščák (83. Kochan), Podio, Nworah - Škutka (69. Harvilko)

FK Senica: Šulla - Kóňa, Pavlík, Pillár, Kalabiška - Hušek, Opiela - Komara (60. Kosorin), Hlohovský, Dolný - Majtán


V mierne daždivom počasí dovolil terén aj kombinovať, v 51. min si však zvolil Minčič inú cestu do bránky, s tesnou hlavičkou vedľa. Vzäpätí z protiútoku Dolný prvýkrát trafil bránku domácich, so strelou slabšou a málo umiestenou. Vaščákov pokus v 59. min, opäť nepresný, ocenili diváci potleskom, a aj sa im žiadal, lebo veľa dôvodov na takúto spontánnosť sa im nenaskytlo. V hlučnosti sa prekonali v 62. min, po akcii Nworaha, Škutku a góle Vaščáka, ktorý prekvapil brankára možno aj nevydarenou slabou strelou, no dokotúľanou k ľavej žrdi. Pre domácich však hotovo nebolo, v 72. min gól nádeje, desiaty v sezóne, vsietil hlavou po rohu kanonier Kalabiška. V závere zápasu hostia dobývali bránku súpera, no na zhustenú obranu domácich už nič účinné nevymysleli.

Hlasy po zápase:

Branislav Benko, tréner Podbrezovej: "Ďakujem kolegovi za gratuláciu. Zápas bol pre nás veľmi náročný, hralo sa na ťažkom teréne, no po poctivom bojovnom výkone sme konečne zvíťazili. Nevyhli sme sa chybám, najmä pri nakopávaných loptách súpera. Pri šanci Dolného nás v prvom zápase zachránil Penksa, bol to kľúčový zákrok, tri body sú pre nás veľmi vzácne."

Jozef Kostelník, tréner Senice: "Začiatok sa nám nevydaril, od 20. minúty sme sa však zlepšovali, šancu mal Jožko Dolník. Boli sme dobrí na lopte, no inkasovali sme, po zmene strán sme navyše dostali lacný gól. Podarilo sa nám znížiť, no na ťažkom teréne sa nám vyrovnať už nepodarilo."

Blažej Vaščák, autor gólu Podbrezovej: "Ani nepamätám, kedy sme sa tešili z víťazstva. Menšou nekoncentrovanosťou súper strelil gól a zbytočne sme si to zdramatizovali, chvalabohu za môj šťastný druhý gól. Nič na situácii sa však nezmenilo, záchrana je naším cieľom a treba ho naplniť čím skôr. V Brezne sa hrá trochu inak, hľadisko je ďalej, postupne si zvykáme a veríme, že nalákame naďalej aj divákov. Dúfam, že sme začali pozítívnu sériu, ktorá nám pomôže na záchranu a zápasy si neskôr viac vychutnáme. Môj gól pramenil zo strely, ktorá mi ideálne nesadla, čo neprekáža, víťazstvo je najdôležitejšie."

Jan Kalabiška, strelec jediného gólu hostí: "Prehrali sme, môj gól ma až tak neteší, bol vlastne k ničomu. Nadýchli sme sa k náporu, no bolo už neskoro. Mali sme hrať normálne od začiatku, a nie naháňať dvojgólovú stratu. Podbrezová nás dostala v úvode pod tlak, až keď bolo 0:2 v náš neprospech, tak sme viac začali behať a bojovať. Chýbal nám väčší pokoj, aj príležitostí na zakončenie sme si mali viac vytvoriť. Takto sa o tretie miesto v tabuľke nehrá."


Deľba bodov na Liptove

V 7. minúte Zošák pasom za obranu hostí oslovil Saparu, toho vybiehajúci Boroš "poslal" na zem a Masaryk z penalty otvoril skóre. V 12. minúte J. Maslo po Saparovom priamom kope hlavou v dobrej pozícii minul bystrickú bránu. Liptáci potom ovládli hru, no paradoxne počas ich prevahy Dukla skórovala, v 26. minúte Kapor v páde hlavou do siete usmernil Snitkov center. Vyrovnávajúci gól "vojakov" vzpružil. V 33. minúte však stálo pri nich šťastie, keď Saparov strelecký pokus mimo bránu tečoval Masaryk. O dve minútky neskôr domáci gólman Nikolič na roh vytlačil Snitkovu strelu z diaľky. Na druhej strane zase Dagbašjan zvnútra bystrickej šestnástky mieril vysoko nad. V 39. minúte Nikolič iba nohou ratoval "svätyňu" Ruže pri "gólovke" Snitku. Potom zase prevzal iniciatívu domáci, ale do prestávky sa už stav nezmenil.

MFK Ružomberok – Dukla Banská Bystrica 1:1 (1:1)


Góly: 9. Masaryk (z 11 m) – 26. Kapor. Rozhodoval: Sedlák, ŽK: Masaryk, J. Maslo, Kružliak – Boroš, De Vito, Savič, Kupec, 2011 divákov

Zostavy a striedania:

Ružomberok: Nikolič - Boszorád, J. Maslo, Kružliak, Rosa – Nagy (80. Janič) – Zošák (46. L. Lupták), Gerát, Sapara, Dagbašjan (60. Gerec) – Masaryk

Banská Bystrica: Boroš – Vajda, De Vito, Had, Savič – Snitka, Willwéber (79. Kupec) – Kapor, Polievka (90+. Balko) – Faško, Šovčík (89. Gálik)


V úvode druhej polovice domáci tábor stŕpol pri Kaporovej hlavičke, ktorá tesne minula cieľ. V 64. minúte Masaryk v trme–vrme zblízka mieril tesne vedľa. V druhej polovici sa hra prelínala z jednej strany na druhú. V 69. minúte Polievka natiahol Nikoliča. V 73. minúte sa vo výbornej pozícii ocitol Nagy, ale hlavou netrafil medzi žrde. V 76. minúte Sapara namieril pravačkou a Boroš vyboxoval loptu pred seba a dobiehajúci Masaryk bol v ofsajde. V týchto chvíľach Ružomberčania výraznejšie pritlačili. Na výsledku sa už ale nič nezmenilo, v nastavenom čase ešte Nikolič vychytal Kupca.