Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

Futbalistu roka vyhlásia v Žiline, v menoslove aj jeden z Fortuna ligy

Z tlačovej konferencie k nominácii ankety Najlepší futbalista SR 2014, 11. marca 2015 v Bratislave. Na snímke zľava generálny sekretár SFZ Jozef Kliment a šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Medzi desiatimi kandidátmi na víťaza ankety figurujú v absolútnej väčšine legionári, jedinou výnimkou z domácej Fortuna ligy je Viktor Pečovský z MŠK Žilina.

Bratislava 11. marca (TASR) - Výsledky 22. ročníka tradičnej ankety Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a denníka Pravda o najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2014 vyhlásia 28. marca v Žiline. Očakáva sa aj drvivá účasť väčšiny ocenených legionárov, pretože Ceny Jána Popluhára a Petra Dubovského si prevezmú víťazi ankety deň po kvalifikačnom zápase slovenskej reprezentácie EURO 2016 v Žiline s Luxemburskom, resp. tri dni pred prípravou s postfederálnym rivalom Českou republikou.

Medzi desiatimi kandidátmi na víťaza ankety figurujú v absolútnej väčšine legionári, jedinou výnimkou z domácej Fortuna ligy je Viktor Pečovský z MŠK Žilina. Kandidátmi na ocenenie sú v abecednom poradí Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Marek Hamšík (SSC Neapol), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Zenit Petrohrad), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Juraj Kucka (FC Janov), Róbert Mak (PAOK Solún/1. FC Norimberg), Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Peter Pekarík (Hertha Berlín), Martin Škrtel (FC Liverpool) a Vladimír Weiss (FC Lekhwiya).

Minulý rok získal trofej J. Popluhára, slovenského futbalistu 20. storočia, stredopoliar Marek Hamšík z talianskeho SSC Neapol. Ten v už posledných rokoch tradičnom mikrosúboji zdolal reprezentačného kapitána Martina Škrtela z anglického FC Liverpool. Dvadsaťsedemročný futbalista sa tešil po rokoch 2009, 2010 z tretieho triumfu. Aj teraz je horúcim favoritom vďaka svojim výkonom v národnom drese či klube. Jeho najväčším súperom opäť bude Škrtel, ktorý je rekordným štvornásobným víťazom prestížnej ankety (2007, 2008, 2011 a 2012). Naposledy ich vo výsledkoch ankety delilo 28 bodov, čo bol len historicky tretí najnižší rozdiel medzi prvým a druhým miestom. Rekordom sú tri body v prospech Škrtela na úkor Hamšíka za rok 2011.

Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov prevezme jeden z dvojice Ondrej Duda (Legia Varšava) alebo Adam Zreľák (MFK Ružomberok).

To 10 kandidátov na cenu Futbalista roka 2014 (abecedné poradie):
Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Marek Hamšík (SSC Neapol), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Zenit Petrohrad), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Juraj Kucka (FC Janov), Róbert Mak (PAOK Solún/1. FC Norimberg), Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Peter Pekarík (Hertha Berlín), Martin Škrtel (FC Liverpool), Vladimír Weiss (FC Lekhwiya)