Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Fortunaliga

Košice porazili Slovan, Trenčín vyhral v Ružomberku

Košičan Pavúk strieľa proti obrane Slovana. Foto: TASR

O výhre východniarov rozhodol dvojgólový strelec Huk.

Košice 25. apríla (TASR) - Najvyššia futbalová súťaž pokračuje sobotu štyrmi stretnutiami, v tom prvom porazili Košice doma belasých.

Už v 3. minúte sa dostal po centri z ľavej strany k zakončeniu hosťujúci Milinkovič, jeho hlavičkový pokus skončil iba na bočnej sieti. Obidve družstvá predovšetkým pozorne bránili a nepúšťali sa do otvorenej partie. V 22. minúte sa dostal k zakončeniu Zreľák, ale zvnútra šestnástky pálil mimo košickú bránu. O dve minúty neskôr sa dostal za košickú obranu z ľavej strany Mészáros, lopta z jeho kopačky skončila na bočnej sieti. Košičania si vypracovali šancu v 26. minúte, ale Haskičov strelecký pokus minul priestor troch žrdí. V 37. minúte Slovanisti zabudli pri rohovom kope na obrancu Huka, ktorý si loptu najprv spracoval hruďou a následne ju nechytateľne poslal od pravej žrde do siete - 1:0. Tri minúty pred koncom prvého polčasu sa rútil na Tofiloského Milinkovič, košický brankár mu včasným vybehnutím zabránil skórovať. Na opačnej strane mal v 44. minúte stopercentnú príležitosť Pavúk, ale Krnáč sa predviedol pekným zákrokom.

Druhé dejstvo odštartoval priamy kop Milinkoviča, ktorý však letel nad košickú bránu. Hráči bratislavského Slovana hýrili aktivitou a výsledkom bol vyrovnávajúci gól spomínaného Milinkoviča. V 54. minúte napriahol približne z dvadsiatich metrov, košický brankár si na loptu siahol, ale neudržal ju - 1:1. O dve minúty neskôr sa Tofiloski predviedol pekným zákrokom po Zreľákovom zakončení k ľavej žrdi. V 59. minúte sa predviedol prienikom Pačinda, s jeho nevýraznou strelou Krnáč veľké problémy nemal. Milinkovič vypálil ďalší projektil v 65. minúte, no tentoraz Tofiloski loptu vyboxoval. Na opačnej strane sa dostal po nepriamom kope Pačindu do stopercentnej šance Haskič, loptu zoči-voči Krnáčovi nezasiahol dobre a bratislavský brankár si pripísal ďalší úspešný zákrok. V 76. minúte sa Košice znova dostali do vedenia, Pačinda zahrával priamy kop, Huk hlavou nadvihol loptu a jeden z brániacich hráčov Slovana ju nechtiac poslal do vlastnej siete - 2:1. V závere si Slovan vytvoril tlak, ale vyrovnať už nestihol.
MFK Košice - Slovan Bratislava 2:1 (1:0)
Góly:37. Huk, 76. Gorosito (vl.) - 54. Milinkovič. Rozhodoval: Valášek, ŽK: Kubík - Čikoš, 5685 divákov
MFK Košice: Tofiloski - Tóth, Žebík, Huk, Kubík - Dimun, Šinglár - Haskič, Pačinda, Pavúk (70. Gáll) - Diaby (90.+ Horodník)
Slovan Bratislava: Krnáč - Kotula, Saláta, Gorosito, Čikoš - Milinkovič, Simovič, Štefánik (81. Peltier), Mészáros (73. Oršula) - Zreľák, Soumah


Hlasy po zápase
Marek Fabuľa, tréner Košíc:
"Vzhľadom na všetky veci, ktoré sa okolo nás točia, som veľmi šťastný, že tento zápas skončil takýmto rezultátom. V našej jedenástke nastúpilo osem odchovancov a toto je obrovské pozitívum. Do stretnutia sme išli veľmi skromne, ak by sme hrali otvorený futbal proti kvalite, aká dnes proti nám nastúpila, tak by to bola samovražda. Hernou disciplínou a taktikou sme súpera držali pred našou šestnástkou. Chlapcom slúži ku cti, že siahli na dno svojich síl a získali si domáceho diváka."

Ján Švehlík, tréner Slovana: "Nenadviazali sme na dva sľubné výkony z posledných kôl. Do zápasu sme vstúpili dosť laxne a nemalo by sa stávať, že o našej prehre rozhodli dve štandardné situácie. V druhom polčase po vyrovnaní sa zdalo, že by sme mohli duel rozhodnúť. Nepremenili sme niekoľko sľubných príležitostí. Zápasu by viac svedčila remíza."

MFK Ružomberok - AS Trenčín 0:1

Na snímke Madu Kingsley z Trenčína (dole) a Ján Maslo z Ružomberka počas zápasu 27. kola slovenskej futbalovej Fortuna ligy MFK Ružomberok - AS Trenčín v Ružomberku v sobotu 25. apríla 2015.
Foto: TASR/Dušan Hein
Ružomberok 25. apríla (TASR) - Ako prví pohrozili Liptáci, v 2. min. priamy kop do "ohňa" AS poslal Janič a Maslo v sľubnej pozícii hlavou minul bránu. O dve minúty diváci zaregistrovali prvý strelecký pokus medzi žrde, Rundič z vyše 30 m len pozdravil domáceho gólmana Nikoliča. Od začiatku mali územnú prevahu hostia, ale do finálnej fázy sa nedostávali. Dlhšiu pasáž bez vzruchu pred bránami v 23. min. prerušili domáci, Nagy využil zaváhanie trenčianskych "zadákov", loptu naservíroval Lovásovi, ktorý z 12 m pálil z prvej, no Rundič mu ešte stihol strelu zblokovať.

Vzápätí na druhej strane Van Kessel prenikol po ľavej strane, gólovou prihrávkou oslovil Jaira a ten z piatich metrov poslal iba slabučku loptu na domáceho brankára. Rovnako koncovka nevyšla ani v 32. min. Berovi po trenčianskom rohovom kope. V 37. min. hlavný arbiter R. Weiss nevidel čistú Madu vo vlastnej šestnástke (po Maslovej hlavičke), a tak hosťom odpustil pokutový kop. V záverečnej minúte prvého polčasu pri "tutovke" Van Kesela čaroval Nikolič.

Druhé dejstvo sa začalo tlakom mužstva spod Čákovho hradu. Agilný Holanďan Van Kesel mal aj prvú veľkú príležitosť po zmene strán, keď prenikol až do ružomberského "malého vápna". V 55. min. Nilolič nad vytesnal vydarený Berov projektil z 20 m. Trenčania mali aj naďalej oveľa väčšie držanie lopty, ale k bezprostrednému ohrozeniu brány MFK sa nedostávali. Liptáci sa skôr zamerali na obranu a čakali na nejaký brejk. Až prišla 86. min., keď po faule Masla na Bera rozhodca R. Weiss nariadil jedenástku a stopérovi Ruže ukázal červenú kartu. Penaltu bezpečne premenil Van Kessel.
MFK Ružomberok – AS Trenčín 0:1 (0:0)
Gól:
87. Van Kessel (z 11 m). Rozhodoval: Weiss, ŽK: Masaryk - Madu, Lobotka, ČK: 85. J. Maslo (Ružomberok), 2413 divákov

Zostavy a striedania:
Ružomberok:
Milorad Nikolič – Boszorád, J. Maslo, Práznovský, Rosa – Kružliak – M. Nagy – Almaský, Janič (60. Masaryk), Turčák (69. L. Lupták) – Lovás

Trenčín: Šemrinec – Čögley, Ramon, Rundič, Madu – Lobotka – Van Kesel, Bero (90.Koolwijk), Rabiu, Holúbek (30. Lawrence) – Jairo (78 Mondek)


Hlasy po zápase
Ján Bíreš, asistent trénera Ružomberka:
"V prvom rade chcem ospravedlniť hlavného trénera Ivana Galáda, ktorý už počas zápasu odišiel do útrob štadióna, lebo mu prišlo nevoľno. Vedeli sme proti komu hráme, boli sme veľmi dobre takticky pripravení, Trenčín si vypracoval minimum šancí. Som trošku smutný, že zápas s prvým mužstvom tabuľky bol ovplyvnený tak, ako bol ovplyvnený a rozhodol gól zo štandardnej situácie. V prvom polčase mali hostia dve stopercentné šance, ktoré nedali. V druhom polčase mali síce územnú prevahu, ale absolútne sa nedostávali do nejakého zakončenia, alebo do šancí. Nám nevychádzali rýchle protiútoky a pri štandardných situáciách sme neboli takí efektívni, ako sme chceli."

Ivan Vrabec, asistent trénera Trenčína:
"Vstup do zápasu nebol úplne podľa našich predstáv. Tak sa potom aj niesol celý prvý polčas. Napriek tomu sme si vypracovali dve stopercentné šance, bohužiaľ sme ich nepremenili. Súper väčšinou hrozil zo štandardných situácií, na ktoré sme ale boli veľmi dobre pripravení. Cez prestávku sme museli ísť trošku do hráčov, aby sa viac koncentrovali na výkon. V druhom polčase sa celkovo naša hra zlepšila a napokon sme dali vytúžený gól. Máme veľkú radosť z tohto víťazstva."

Spartak Myjava - ViOn Zlaté Moravce 2:2

Myjava 25. apríla (TASR) - V úvode zápasu sa domáci dostali dvakrát do zakončenia, no Pekár a aj Kuzma mierili privysoko. Hostia po prvý raz pohrozili kontrou v 11. minúte, Mikinič bránu minul a rovnako pochodil ten istý hráč aj v 17. minúte, keď si sám vypracoval dobrú streleckú parketu vo vnútri pokutového územia. Chybnú rozohrávku kopaničiarov mohol potrestať Tipurič v 20. minúte, jeho strela skončila na žrdi Solničkovej brány. V 34. minúte poslal prudký center z pravej strany hosťujúci Orávik, lopta našla nabehnutého Karaša a ten hlavou rozvlnil sieť – 0:1. Domáci sa nažili odpovedať strelou Marčeka, no prešla tesne mimo žrde Kováčovej brány.

Dej druhého dejstva začala Kolárova strela, ktorá minula cieľ a odpoveďou bol pokus Mikiniča, ktorý Solnička vyrazil. V 54. minúte sa už domáce tribúny radovali, Kováč neudržal ľahkú strelu, lopty sa zmocnil Duga a pohodlne ju zasunul do brány – 1:1. Strhnúť vedenie na stranu Zlatých Moraviec mohol po hodine hry Juhár, vyhol sa ofsajdovej pasci a šiel sám na Solničku, no únik zakončil strelou mimo brány. O dve minúty zahrávali Myjavčania priamy kop, Pekárovu strelu Kováč vyrazil pred seba a Černáček dopravil loptu do sita – 2:1. V 65. minúte zamestnal Pekár Kováča, ktorý robinzonádou loptu vytesnil mimo troch žrdí. V 80. minúte si rovnako poradil s Ciprysovou "jedovkou". Následne vystrelil striedajúci Mazan, Solnička vyrazil, no Mikinič loptu pohotovo poslal do brány – 2:2. V 90. minúte sa ešte snažil strhnúť víťazstvo na stranu domácich Pekár, ale Kováč bol proti a loptu ukryl do rukavíc.
Spartak Myjava – FC ViOn Zlaté Moravce 2:2 (0:1)
Góly:
53. Duga, 62. Černáček - 34. Karaš, 83. Mikinič. Rozhodoval: Šuniar, ŽK: Pekár - Tipurič, Szőke, 1286 divákov

Zostavy a striedania:
Myjava:
Solnička – Ciprys, Černáček (K), Jánošík, Kolár – Bílovský (88.Peňaška), Marček – Duga (80.Jastráb), Pekár, Daniel – Kuzma

Zlaté Moravce: Kováč (K) – Chren, Pintér, Tipurič, Pavlenda – Szőke – Orávik (80.Mance), Sabo (67.Charizopulos), Karaš (67.Mazan), Mikinič - Juhár


Hlasy po zápase
Peter Gergely, tréner Myjavy:
"Zápas mal dobré tempo a myslím si, že aj slušnú úroveň. Hostia prišli hrať futbal, takže futbal bol otvorený hore-dole. Mali sme šance my, takisto súper v prvom polčase. Hlavne do nášho vyrovnávajúceho gólu mali hostia viac príležitostí. Po našom vyrovnávajúcom góle sa zápas ešte viac rozbehol. Za stavu 2:1 sme mali šance zápas rozhodnúť, čo sa nám nepodarilo. Ja musím súhlasiť, že remíza je spravodlivá, šancí bolo na obidvoch stranách dosť a pre diváka to bolo zaujímavé. Futbal sa hrá pre ľudí a myslím si, že boli spokojní. Ako tréneri by sme mali byť nespokojní, lebo obaja sme dostali dva góly. My sme inkasovali, keď súper zahral rýchlo štandardky a tie boli dosť prísne. Nebudem sa vyjadrovať k rozhodcom, nechám si pre seba, čo si myslím."

Branislav Mráz, tréner Zlatých Moraviec: "Cieľ bodovať na Myjave sa nám podarilo naplniť. Dôležitý je vždy výsledok, ale čo je pre mňa dnes dôležité je pozitívny dojem z mužstva. S tým, s akým odhodlaním šlo do zápasu, ako sa pasovalo so zápasom, keď sme prehrávali. To sa výrazne otočilo oproti začiatku jarnej časti. Pocit je dobrý, zámer hrať aktívne, otvárať si súperovu polovicu a využívať našich rýchlych hráčov na protiútoky, nám vychádzal. Horšie to bolo s premieňaním šancí. Remíza 2:2 je asi spravodlivá, musíme brať aj ten bod. Verím, že aj do ďalších zápasov pôjdeme takto a body nám do konca sezóny ešte pribudnú."

FK Senica - DAC 1904 Dunajská Streda 4:0

Senica 25. apríla (TASR) - Štyri dni po semifinálovej odvete SP, v ktorej sa radovali Záhoráci z postupu do finále, sa oba tímy opäť stretli. V domácej zostave chýbal vykartovaný Hušek, v hosťujúcej bolo viacero zmien, keď chýbal Polaček, Horváth, Kwin, Brašeň a Štepanovský. Hra sa odvíjala prevažne v strede poľa, domácim vyšla pekná akcia v 15. minúte, z korej sa ujali vedenia. Hlohovský vysunul Kalabišku ten prehadzoval vybiehajúceho brankára a Majtán loptu doklepol do siete 1:0. Hosťujúci DAC sa dostal do prvej gólovej možnosti v 27. minúte, keď Černák sa presadil cez Privrela do pokutového územia, jeho krížnu strelu Šulla vyrazil. Po polhodine hry mali možnosť streliť druhý gól Seničania. Po rýchlom protiútoku a prihrávke Majtána mal ideálnu možnosť Hlohovský, Penecký podržal svoje mužstvo a loptu vyrazil na roh. Nepríjemná bola ešte tečovaná strela Ljubičiča, ktorá skončila tesne nad. V 45. minúte nepriamy kop v 16-tke, po ktorého zahratí a zakončení Szaba bol iba rohový kop.

V druhom polčase to bol koncert domácich, ktorým vychádzali útočné akcie. Pred finálovým zápasom sa naladili pohodlným víťazstvom. V 54. minúte prihral Dolný do pokutového územia Hlohovskému a ten loptu poslal do siete. Po hodine hry vyšla Záhorákom pekná akcia. Opiela vysunul za obranu Majtána, ten sa neulakomil a prihral Kalabiškovi, ktorý do prázdnej bránky strelil svoj 14. gól v sezóne. Do šancí sa dostali aj hostia, ale Sabler, Sarka ani Černák neboli úspešní. Gólový koncert domácich uzavrel v 78. minúte po tomto kole už najlepší strelec Kalabiška, keď po akcii a prihrávke Kosorina opäť strelou do prázdnej bránky upravil na 4:0. Potom sa zápas už iba dohrával.
FK Senica - DAC 1904 Dunajská Streda 4:0 (1:0)
Góly:
60., 78. Kalabiška, 15. Majtán, 54. Hlohovský. Rozhodoval: Mastiš, ŽK: Pavlík - Straka, Černák, Szabó, 1482 divákov

Zostavy a striedania:
Senica:
Šulla – Pittner, Pavlík, Pillár, Privrel - Kóňa, Opiela - Dolný (86. Gombala), Hlohovský (81. Komara), Kalabiška - Majtán (65. J. Kosorin)

DAC: Pernecký – Turňa, Michalík, M. Tóth, Sazbó - Ljubičič - Černák, Sesar (61. Sarr), Straka (61. Jurčo), Sabler (72. Brašeň) - Szarka


Hlasy po zápase
Jozef Kostelník, tréner Senice:
"Bol to iný zápas ako pohárový v utorok. Súper hral otvorenejšiu partiu, mali sme viac priestoru vpredu. V prvom polčase sme dokázali jednu šancu na premenenie gólu. V prvom polčase sme sa ťažšie rozbiehali, po zmene strán sme už ovládli hru. Strelili sme pekné góly a zaslúžene vyhrali. Pre nás je dnešná výhra obrovským povzbudením pred finálovým zápasom Slovnaft Cupu."

Tomislav Marič, tréner DAC-u:
"Prvý polčas sme hrali dobrý futbal, snažili sme sa o kombinačnú hru. Problém však je, že Senica dá z jednej šance gól. My sme mali viacero šancí, no nepremenili sme ich. Čo sa stalo v druhom polčase, o tom sa musíme pobaviť. Nemôžeme takto prehrať 0:4."