Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Pod Urpínom rezonuje slovíčko záchrana, Dukla sa však nevzdáva

tréner Dukly Banská Bystrica Štefan Rusnák (vľavo) a kapitán mužstva Peter Boroš Foto: TASR/Dušan Hein

Vojaci chcú do jarných bojov vstúpiť odhodlane.

Banská Bystrica 25. februára (TASR) - Aj keď sa nad futbalovou Duklou Banská Bystrica v predchádzajúcich mesiacoch úplne zamračilo a recitovali sa všelijaké pohrebné reči, potiahne odhodlane do boja. Na jednej strane sa skloňujú výrazy ako rezignácia, kríza, dlžoby, neskúsenosť, na druhej ich vyvažuje bojovnosť, mladíckosť, odhodlanie, snaha postupne sa zbaviť dlhov a odpútať sa z posledného miesta tabuľky FL.

"Začali sme novú etapu, s obmenou kádra, so zmenami vo vedení a s hektickým začiatkom," označil situáciu člen predstavenstva Ivan Šabo. "Spoliehame sa na bojovnosť a tímový duch. Finančná situácia je veľmi ťažká, nabalila sa, vybuchla a my bojujeme s balvanom. Riešime ho, donekonečna by sa takto existovať nedalo. Naštartovali sme ozdravenie a šetríme na každom kroku."

Dukle citeľne chýba podľa Ivana Šaba podpora v podobe štedrého podporovateľa. "Pracujeme na tom, aby sme získali nového investora, nejaké rokovania máme za sebou, možno o mesiac dva budeme múdrejší. Teraz fungujeme v krízovom režime, sme radi, že žijeme, postupne splácame záväzky, aj keď finančný tlak nám nedovolí poriadne dýchať. Každý deň riešime nástrahy s cieľom, aby sme existovali a mestu prvú ligu zachránili."

Projekt SZF s modernizáciou štadiónov sa taktiež vzhľadom na konečný termín nástojčivo hlási o slovo a čiastka 2,4 milióna eur sa naďalej ponúka. "Bojujeme o to, aby sme splnili požiadavky na čepanie," vysvetľuje Ivan Šabo. "Náš stály problém je štadión, za jeho prenájom sa platí armáde. Mesto potrebuje vlastniť štadión, spracovali sme alternatívy, už rok na nich pracujeme. Termín sa síce kráti, no ľady sa pohli. Aj obavy o zrušenie atletickej dráhy sú bezpredmetné, veď atletika k Banskej Bystrici neodmysliteľne na Štiavničky patrí."

Tréner Štefan Rusnák bude vyzývať v zápasoch aj šťastie. "Nevlastníme takých strelcov, ktorí by pravidelne napínali sieť, napokon najlepším v tejto činnosti bol v príprave obranca Vajda. Zimnú prípravu sme začínali možno s ôsmimi hráčmi, váčšinov dorastencami. Skúšali sme, dopĺňali a zo zoznamu sú 16-ti, 17-ti hráči, ktorí prešli naším dorastom. Budú asi chýbať skúsenosti, to nám v konfrontácii bude najviac chýbať. Bojovnosť a kolektív, na tom postavíme našu snahu."

Prípravné zápasy priniesli poučenie a viac otvorili trénerovi oči. "Úvodné by som označil za rozhárané, ku koncu sme sa stretli so Spartou Praha a ťažko sme mohli niečo viac čakať ako poctivú defenzívu, prehrali sme 0:2. V generálke s prvoligovým Dunaújvárosom som bol v niektorých fázach spokojný, aj šance sme si vytvorili a výsledok mohol byť po jasnej ofsajdovej situácii, z ktorej nám súper strelil jediný gól, priaznivejší."

Z posíl Štefan Rusnák nevypichol nikoho, každému dôveruje naplno. "Prišli tiež z dorastu, aj ich som privítal, verím, že všetci zabojujú o záchranu. Naša existencia sa spochybňuje, no takéto reči nás len mobilizujú v úsilí o záchranu, v našom jedinom, prvoradom cieli."

Kapitán Peter Boroš s ročníkom narodenia 1980 bude najstarší a jeho úvahy sa opierajú o veľkú skúsenosť. "Mladí si môžu zahrať najvyššiu súťaž a predať sa ďalej, to je pre nich veľká výzva. Odhodlanie máme, postavíme ho na bojovnosti a kolektíve. Pred sebou máme extra ťažký začiatok, bude to ťažká robota. Priority máme pevné, prvoradá bude liga, aj keď v pohári ešte fungujeme. Do obrany nám prišiel skúsený Marián Had, aj Milovan Kapor určite pomôže. Útok závisí na kreativite hráčov, v tréningoch neustále nacvičujeme streľbu a dúfam, že to chlapcom začne sypať."

Mnohí známi hráči z minulosti sa v Dukle priučili futbalovému remeslu a potiahli do sveta. Kapitán Boroš: "Pre mladých je to nesmierna motívácia, uplatniť sa a postúpiť vyššie. Kto nie je hlúpy, chytí sa šance, majú značnú perpektívu, aj keď aj pre nich nebude jednoduché prehrýzť sa stresom."

Športový riaditeľ Martin Poljovka už na nejaké väčšie zmeny v kádri nemyslí. "Ak budú, len minimálne. Pracovali sme s obmedzeným rozpočtom, vzhľadom naň som s kádrom spokojný."

Káder
brankári: Peter Boroš, Ján Ďurčo, Ján Polóny,
obrancovia: Marco De Vito, Šimon Kupec, Saša Savič, Patrik Vajda, Miroslav Gálik, Milovan Kapor, Stefan Marinkovič, Marián Had,
stredopoliari: Maroš Balko, Miroslav Neušel, Belmin Mazič, Tomáš Zázrivec, Gabriel Snitka, Michal Faško, Jozef Rejdovian, Erik Hric, Ľubomír Willwéber, Tomáš Fajčík,
útočníci: Róbert Polievka, Armel Berbič, Marek Šovčík

príchody: Miroslav Gálik (ukonč. hosť. z Rim. Soboty), Tomáš Zázrivec (Aston Villa), Belmin Mazič (Chorv.), Milovan Kapor (Kanada), Stefan Marinkovič (Srb./Švajč.), Gabriel Snitka (hosť. Podbrezová), Marián Had (voľný hráč), Armel Berbič (Chorv.), Tomáš Fajčík (ukonč. hosť. zo Zvolena)

odchody: Jozef Adámik, Jozef Dolný, Viktor Budinský, Peter Lipták, Branislav Ľupták, Peter Mazan, Michal Peňaška, Nicolas Šumský, Petr Wojnar, David Střihavka