Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Fortunaliga

Trenčín i Senica o prvý triumf v pohári, víťaz má istú Európu

Na snímke vľavo hráč FK Senica Juraj Chvátal a hráč AS Trenčín Moses Simon v zápase 7. kola jesennej časti futbalovej Fortuna ligy FK Senica - AS Trenčín v Senici v piatok 22. augusta 2014. Foto: FOTO TASR/Lukáš Grinaj

Zápas má v Poprade výkop 1. mája o 18.15 h.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Finálový vrchol 46. ročníka futbalového Slovenského pohára - Slovnaft Cupu 2014/2015 v NTC Poprad bude v piatok 1. mája v réžii AS Trenčín a FK Senica. V novodobej histórii po osamostatnení ešte ani jeden z finálových aktérov v SP netriumfoval, Senica vo finále v roku 2012 prehrala v Bardejove so Žilinou 2:3 po predĺžení. Trenčania ešte ako Jednota získali SP v roku 1978 po výhrach 1:0 a 3:1 nad Slovanom Bratislava a následne vo finále Československého pohára prehrali s Baníkom Ostrava 0:1.

Isté je, že druhá najvýznamnejšia futbalová trofej v krajine bude mať nového víťaza, ktorý na tróne nahradí MFK Košice. Finále sa bude hrať v dôstojnom prostredí novovybudovaného Národného tréningového centra v Poprade. Oba fanúšikovské tábory finalistov avizujú záujem o zápas, takže sa pod Tatrami očakáva pekná kulisa. Trenčania vypravia na Východ špeciálny vlak, cestovný lístok na neho je súčasťou špeciálneho balíka v cene 23 a 26 eur, ktorého súčasťou je okrem cesty do Popradu a naspäť do Trenčína vstupenka na zápas a tričko vyrobené špeciálne k finále domáceho pohára. Seničania majú k dispozícii celkovo 700 vstupeniek do sektorov D1 a D2 za jednou z brán, organizujú autobusové výjazdy a v cene zájazdu je tiež špeciálne tričko ku finálovej konfrontácii.

Víťaz si zaistí miestenku v pohárovej Európe v 1. predkole Európskej ligy UEFA 2015/2016. V prípade, že aktuálny líder Fortuna ligy z Trenčína získa svoj historický majstrovský titul a dobyje aj Slovnaft Cup, právo účasti v EL prejde na zdolaného finalistu.

Favoritom súboja sú podľa papierových predpokladov Trenčania, finále ale očakávania často obracia naruby. Tím trénera Martina Ševelu na ceste do finále vyradil Strážske, Lokomotívu Košice, Lokomotívu Zvolen a v osemfinále fortunaligistu zo Zlatých Moraviec. Vo štvrťfinále napriek oslabeniu aj Slovan Bratislava, v semifinále potom už na dva zápasy Duklu Banská Bystrica po výhre 2:0 doma a 1:0 vonku. AS v ligovej generálke na finále uspel v Ružomberku 1:0 a tabuľku FL vedie s 5-bodovým náskokom pred Žilinou. V boji o titul ale budú musieť Trenčania podať lepší výkon ako v semifinálovej odvete. "Neukázali sme našu povestnú kvalitu, ktorá nás zdobí. Výkon na postup stačil, mne však nie, budeme musieť pracovať na niektorých veciach, to je pre nás výzva," povedal po nej Ševela.

Záhoráci majú o motiváciu postarané, v prípade víťazstva by si klub definitívne zaručil štart v EL 2015/2016. "Pre nás je to vrchol tohto ročníka, máme šancu, aby táto sezóna bola pre nás a pre celý klub úspešná," citoval klubový web útočníka Jana Kalabišku, ktorému to v lige padá a rád by si gól, najlepšie víťazný, nechal aj na finále: "Očakávam podobný priebeh ako v semifinálových zápasoch, zo začiatku budú obidva tímy pravdepodobne hrať zo zabezpečenej obrany, podľa môjho názoru sa rozhodne v druhom polčase," dodal aktuálne najlepší strelec Fortuna ligy. Finále bude mať špecifickú príchuť pre Filipa Hlohovského, ktorý dlhé roky pôsobil práve v Trenčíne: "Na Trenčín nemôžem zabudnúť, futbalovo som tam vyrastal a ostalo mi tam veľa kamarátov. Veľmi sa na finále teším, verím, že obidva fanúšikovské tábory urobia tú pravú futbalovú atmosféru. Posledné zápasy nám výsledkovo vyšli, sme dobre naladení a veríme si."

Slovenská pohárová súťaž má od tohto ročníka nový model. Cieľom a zámerom Slovenského futbalového zväzu (SFZ) bolo jej zatraktívnenie a rozšírenie pohárového futbalu aj do nižších súťaží v rámci regiónov. Súťaž tak hralo takmer 180 klubov.