Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

Žilinu v Podbrezovej spasil Chorvát Jelič,Trenčín nezaváhal s Košicami

Na snímke hráči Žiliny Jakub Paur (hore) a autor gólu na 2:3 Matej Jelić (obaja Žilina) po víťaznom góle z poslednej minúty na 2:3 v zápase 28. kola futbalovej Fortuna ligy medzi FO ŽP Šport Podbrezová - MŠK Žilina na štadióne v Brezne 5. mája 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Rozhodujúci gól Žilinčanov padol až v nadstavenom čase.

Bratislava (5. mája) - Futbalová Fortuna liga dnes pokračovala štyrmi zápasmi. Po 28. kole sa však situácia v boji o titul nezmenila. Líder súťaže AS Trenčín si doma poradil s Košicami 1:0 a nezaváhal ani jeho jediný prenasledovateľ MŠK Žilina, ktorý si odviezol tri body z Brezna po triumfe 3:2 nad Podbrezovou. Náskok Trenčína, ašpirujúceho na prvý titul, tak päť kôl pred koncom súťaže predstavuje 5 bodov. Slovan sa už v pondelok vďaka víťazstvu 4:1 nad Senicou posunul na 4. miesto zaručujúce štart v predkole Európskej ligy.

Futbalisti Dukly Banská Bystrica zvládli existenčný zápas, keď triumfovali na trávniku konkurenta v boji o záchranu ViOn-u Zlaté Moravce 1:0. Hrdinom Bystričanov sa stal Jozef Rejdovian, ktorý v 52. minúte strelil jediný gól stretnutia. Hostia bodovali naplno v najvyššej domácej súťaži prvýkrát po desiatich kolách od 8. novembra minulého roka, keď zdolali práve Zlaté Moravce (2:0). V súboji o záchranu na ne priebežne z poslednej priečky strácajú šesť bodov.

ŽP Šport Podbrezová - MŠK Žilina 2:3 (0:2)
Góly: 67. Vaščák, 83. Škutka z pok. kopu - 6. Škriniar z pok. kopu, 11. a 90+. Jelič. Rozhodca Straka, ŽK: Jelič, 2451 divákov
ŽP Šport Podbrezová: Penksa - Migaľa, Kupčík, Minčič, Greško - Gál-Andrezly (74. Nworah), Kochan, Podio, Harvilko (60. J. Pančík) - Vaščák (86. M. Pančík), Škutka
MŠK Žilina: Volešák - Mabouka, Vavro, Škriniar, Letič - Káčer (86. Paur), Pečovský - Čmelík (57. Bénes), de Oliveira (77. Špalek), Mihalík - Jelič


Aj keď v predchádzajúcich vzájomných dvoch zápasoch nestrelila Žilina svojmu súperovi ani gól, teraz do 11. minúty hneď dva. Už v 5. min búrku nevôle u divákov vyvolal verdikt rozhodcu, ktorý ukázal na biely bod. Situáciu s centrom Čmelíka a zákrokom Greška posúdil ako hru rukou a nariadil penaltu.

Škriniar sa nemýlil a keď v 11. min po centri Mabouku pridal ligový kanonier Jelič hlavou ďalší, nad 'železiarmi' sa poriadne zamračilo. Pri druhom góle sa mohol červenať brankár Penksa, ktorý do súboja s Jeličom vložil slabý odraz a nesprávny odhad. Aj v 18. min mal na hlave de Oliveira ďalší gól, bránku síce netrafil, no ľutovať príliš nemusel. Favorit stretnutia hru úplne kontroloval a aj keď z veľkej prevahy už nič nevyťažil, išiel pevne za svojím trojbodovým cieľom.

Domácim hlavne v úvode zväzovala nohy obava, úplne sa oddali defenzíve, vpredu máločo vymysleli a tých pár centrov do šestnástky nemohlo Žilinčanov znepokojiť. V závere polčase sa predsa len čo-to pred brnankárom Volešákom udialo. V 45. min Škutka i Vaščák mohli zdramatizovať priebeh, to by však museli byť dôraznejší a presnejší v zakončení.

Po zmene strán prinútil v 53. min Migaľa brankára Volešáka po strele spoza šestnástky k prvému vážnejšiemu zákroku. Viac dotyku s loptou si hostia síce udržali, no z ich prevahy ubudlo. V 62. min fauloval Káčer v pokutovom území Gála-Andrezlyho, kopal sa však len priamy kop spoza veľkého štvorca. Domáci po príchode striedajúceho J. Pančíka ožili a v 67. sa konečne dočkali aj ovocia.

Po rohovom kope Podia a predĺženej lopte Minčiča krásne do vinkla zavesil Vaščák a vzbudil u 'železiarov' nádej na zvrat. V 75. min nestihol hneď po príchode na ihrisko zakončiť v dobrom postavení Nworah, pri ďalšom protiútoku vymyslel presnú nahrávku na Škutku, lopta sa však len zvonka obtrela o žrď.

To už Žilinčania občas strácali pôdu pod nohami a z toho pramenil aj ďalší pokutový kop. V 83. min po ruke Vavra ho premenil Škutka a takmer sa postaral vzhľadom na obrovské úsilie domácich v druhom polčase o deľbu bodov. V nastavenom čase však hlavou rozhodol o víťazstve hostí Jelič a vyvolal veľký smútok na breznianskom štadióne.



Branislav Benko, tréner Podbrezovej: "Bolo to naozaj infarktové. Po 11 minútach sme prehrávali o dva góly a zle sme vyzerali, súper nás k ničomu nepustil. Po zmene strán sme nastúpili úplne vymenení, zlepšil sa dôraz, pohyb a remíza by tomuto zápasu svedčala. Bohužiaľ, v samom konci sme sa nevyhli chybe, napriek tomu som na mužstvo hrdý, že sa dokázalo zmobilizovať."
Adrian Guľa, tréner Žiliny: "Ceníme si výsledok, na tejto pôde sa ľahko nevyhráva. Po dominantnom prvom polčase a zaslúženom vedení sme po inkasovanom góle zneistili, súper zaslúžene vyrovnal. Záver bol infarktový, šťastie sa priklonilo k nám, ja verím, že aj mentalita a súdržnosť mužstva spôsobila, že nám doprialo. Vďaka Jeličovi si hráči užili emočnú radosť."
Matej Jelič, autor dvoch gólov: "Ešte žijeme v boji o titul, mali sme aj šťastie, no neustále sme verili vo víťazstvo. Strelil som dva góly, útočím na kráľa strelcov, teraz si užívam víťazstvo, to je pre mňa hlavné. Neviem, prečo sme prestali hrať po vedení o dva góly. Zápas sme mali vo svojich rukách, ťažko si pasivitu vysvetliť. Môj gól v závere pramenil z toho, že som nastavil telo, lopta mi vyskočila na hlavu, brankár bol vpredu a ja som ho prehodil. Dvakrát som sa presadil hlavou, oplatí sa hlavičky trénovať. Emócie boli veľké, strhol som si dres a bežal ani neviem kde."
Blažej Vaščák, strelec jedného gólu Podbrezovej: "Žilina nám strelila góly z ničoho, no opäť sme ukázali charakter. V druhom polčase sme mali prevahu a keby sme vyhrali, nikto by nemohol nič povedať. Futbal nám ukázal odvrátenú tvár, nezaslúžene sme prehrali. Aktivitou sme súpera dostali pod tlak a vytvorili si viac šancí."


AS Trenčín - MFK Košice 1:0 (1:0)
Gól: 34. Bero. Rozhodoval: Marhefka, ŽK: 38. Viazanko, 87. Pačinda (obaja Košice), 2780 divákov
AS Trenčín: Šemrinec – Čögley, Ramón, Rundič, Madu - Lobotka - Van Kessel, Rabiu (63. Koolwijk), Bero, Guba (78. Mondek) – Jairo (84. Kleščík)
MFK Košice: Tofiloski – Tóth, Žebík, Huk, Dordevič – Dimun (64. Šinglár), Pavúk – Viazanko, Pačinda, Kubík (78. Gáll) – Diaby (84. Haskič)


Trenčania nastúpili proti východniarom po náročnom popradskom finále Slovenského pohára. Stopy po únave na nich však na začiatku vidieť nebolo, hostia z Košíc sa dopredu nehrnuli a sústredili sa v prvom rade na pozornú defenzívu. V 11. min sa rýchlostne presadil Van Kessel.

Jeho pokus Tofiloski neudržal a následná strela Bera mierila iba do stredu brány. V 17. min skúšal šťastie spoza šestnástky Madu, no minul priestor Tofiloskeho brány. O malú chvíľu technická strela Van Kessela z hranice pokutového územia nešla do priestoru troch žrdí. Zverenci trénera Martina Ševelu boli síce v úvodnej polhodine výrazne aktívnejším tímom, ale do vyloženej gólovej akcie sa neprepracovali. Gól neprinieslo ani sólo Van Kessela. Až v 34. min sa z rohu pokutového územia presadil Bero, poslal loptu do päťky Berovi, ktorý tvrdou strelou pod brvno otvoril skóre zápasu.

Po prestávke sa snažili domáci streliť upokojujúci gól čo najskôr. Van Kesselova strela skončila mimo troch žrdí a Jairov pokus dokázala obrana Košíc v poslednej chvíli zblokovať. Po ôsmich minútach hry platila Van Kesselova rýchlosť. Na jeho prihrávku si nabehol Guba, bol však už príliš blízko Tofiloskeho, aby dokázal dobre zakončiť. Druhý gól nepriniesol ani závar pred košickou bránou.

Až následne sa k slovu prvý raz dostali východniari, Kubíkov strieľaný center vystrašil Šemrinca. V 70. min mohol zmraziť fanúšikov Pačinda, keď z rohu šestnástky vyslal strelu, ktorá sa odrazila od tyče. O päť minút po priamom kope strieľal z húštiny tiel Huk tesne mimo a Košičania zrazu boli blízko vyrovnávajúceho gólu. V záverečných minútach sa zápas už iba dohrával. Trenčín napokon v stretnutí sotva priemernej úrovne zvíťazil zaslúžene.
Ivan Vrabec, tréner Trenčína: "Víťazstvo sa nerodilo ľahko, aj keď sme celý zápas dominovali. Snažili sme sa o našu hru. Súper bol pripravený slušne. Realizácia nebol taká, akú by sme si želali. V niektorých fázach sme pomalšie pracovali s loptou ako sme boli zvyknutí. Bol by úplne iný pohľad, keby sme šance premenili. Hostia hrozili z protiútokov. Tešíme sa z víťazstva. Sme radi, že naťahujeme sériu výhier. Víťazstvo by som venoval Kubovi Holúbekovi a Petrovi Kleščíkovi."
Marek Fabuľa, tréner Košíc: "Vedeli sme o veľkej sile domácich. S predvedeným výkonom som spokojný. Ukázali sme taktickú disciplínu, tímového ducha. Celý čas sme čakali na svoju šancu. Trpezlivo sme čakali na jednu šancu. V závere sme mali niekoľko dobrých akcií a pri troche šťastia mohli skončiť gólom. Domáci tím bol futbalovejší a o gól lepší."

DAC Dunajská Streda - Spartak Myjava 1:0 (1:0)
Gól:
15. Štepanovský. Rozhodca: Glova, ŽK: Černáček, 1891 divákov.
DAC Dunajská Streda: Polaček - Turňa, Michalík, Tóth, Szabó - Ljubičič, Straka (59. Ľupták) - Brašeň, Sesar (62. Pape Sarr), Štepanovský - Szarka (85. Černák)
Spartak Myjava: Solnička - Kolár, Jánošík, Černáček (46. Častulín), Švec - Bílovský - Daniel (85. Janco), Peňaška, Cypris (60. Jastráb) - Kuzma, Pekár

Už 6. minúte zahrozili hostia, po rohovom kope hlavičkoval tesne vedľa Jánošík. V 15. minúte sa dočkali gólu domáci, keď Straka loptou za obranu hostí vysunul Štepanovského, ktorý prestrelil vybiehajúceho brankára hostí - 1:0. Od úvodu zápasu mali loptu na kopačkách prevažne domáci, Myjavčania však hrozili z nebezpečných protiútokov. V 27. minúte zahral domáci Szabó z ľavej strany sľubný priamy kop z 22 metrov, jeho strela však išla nad. V 33. minúte prišla ďalšia šanca v podaní DAC, Sesarov priamy kop ale zblokovali hostia. V závere polčasu spálil tutovku i Szarka, po kombinácii Straku s Brašňom sa dostala lopta k útočníkovi Dunajskej Stredy, no ten sám pred bránou nastrelil ľavú tyčku.

V 50. minúte sa predral do pokutového územia Kuzma, strela z ľavačky však išla nad. Napriek vedeniu sa Dunajská Streda neustále tlačila dopredu. V 56. minúte po prihrávke Ljubičiča pred pokutovým územím Brašeň minul tesne bránu. V 63. minúte sa blysol strelou Pape Sarr, lopta však minula Solničkovu bránu. O ďalšiu minútu sa dostal do pokutového územia Szarka, z ľavej strany však tesne minul bránu. V 66. minúte po priamom kope Brašeňa hlavičkoval na bránu Michalík, opäť sa blysol Solnička. O dve minúty neskôr sa oprel do lopty Daniel, Polačeka však neohrozil. V 74. minúte poslal loptu do siete hosťujúci Jastráb, gól však neplatil. Aj napriek mnohým príležitostiam na domácej strane Dunajská Streda už neskórovala, ale po piatich zápasoch konečne získala cenné víťazstvo.
Tomislav Marič, tréner Dun. Stredy: "Dnes to nebol ľahký zápas, hrali sme proti dobre organizovanému mužstvu. Po našej sérii piatich prehier a vypadnutí z pohára sme snažili vyhrať tento zápas. Čo hráčom môžem vyčítať, je len druhý gól, čím by ukľudnili priebeh zápasu. Keď som prišiel do Dunajskej Stredy, videl som, že máme najlepších fanúšikov v lige. Prial by som si, aby sme spolu - mužstvo, klub a fanúšikovia - išli spolu za úspechom."
Peter Gergely, tréner Myjavy: "Do Dunajskej Stredy sme prišli s úmyslom bodovať, čo sa nám nepodarilo, preto som sklamaný. Domáci prakticky z prvej šance dali gól. Dobre sa bránili, ťažko sme sa presadzovali. V druhom polčase po našich chybách si vypracovali ďalšie šance. Víťazstvo DAC je preto zaslúžené."

ViOn Zlaté Moravce - Dukla Banská Bystrica 0:1 (0:0)
Gól:
52. Rejdovian. Rozhodoval: Chmura, ŽK: Szöke, Tipurič, Pavlenda - Willwéber, Vajda, Kapor, Gálik, Savič, 810 divákov
ViOn Zlaté Moravce: Kováč - Pavlenda, Tipurič, Pintér, Chren - Orávik, Szöke (71. Kovjenič), Charizopulos (66. Mance), Mikinič - Karaš (57. Mazan) - Juhar
Dukla Banská Bystrica: Boroš - Vajda, Kapor, Had, Savič - Gálik, Willwéber, Rejdovian (70. Snitka), Kupec (88. Marinkovič) - Faško - Polievka (80. Šovčík)

Futbalisti Dukly Banská Bystrica zvládli existenčný zápas, keď v utorňajšom 28. kole Fortuna ligy 2014/2015 triumfovali na trávniku konkurenta v boji o záchranu ViOn-u Zlaté Moravce 1:0. Hrdinom Bystričanov sa stal Jozef Rejdovian, ktorý v 52. minúte strelil jediný gól stretnutia. Hostia bodovali naplno v najvyššej domácej súťaži prvýkrát po desiatich kolách od 8. novembra minulého roka, keď zdolali práve Zlaté Moravce (2:0). V súboji o záchranu na ne priebežne z poslednej priečky strácajú šesť bodov.

Len hŕstka najvernejších priaznivcov ViOn-u bola zvedavá na duel posledných dvoch tímov fortunaligového pelotónu. Od úvodu sa hrala obojstranne vyrovnaná partia s množstvom nepresností. V 5. minúte sa domácim podarila rýchla kontra, Juhar vysunul Orávika, ktorého strela z uhla pozdĺž celej brány skončila mimo. V 21. minúte Orávik nabil Mikiničovi, jeho prudkú strelu z hranice šestnástky pozorný Boroš skrotil. V 33. minúte pohrozili hostia, výborný Faškov center z ľavej strany však stiahol pred nabiehajúcim Gálikom brankár Kováč. V 40. minúte Charizopulosov center našiel Orávika, ktorý z hranice šestnástky mieril vysoko nad. Na opačnej strane Faško našiel na "malom vápne" Polievku, ale ani ten si s koncovkou nepotykal.

Ani druhé dejstvo veľa futbalovej krásy neprinieslo. Do vedenia mohli ísť domáci v 51. minúte, keď Juhar ponúkol tutovku Charizopulosovi, ten však z troch metrov minul pravý dolný kút Borošovej brány. A tak opäť raz platilo nedáš - dostaneš. V 52. minúte prišla rýchla kontra Dukly, Kupec poslal center do "malého vápna" a Rejdovian z päťky prekonal Kováča. O štyri minúty sa v dobrej pozícii po centri Chrena ocitol Juhar, z ôsmich metrov ale prestrelil. V 69. minúte mohlo byť "vymaľované", keď aktívny Kupec naservíroval na striebornom podnose loptu Vajdovi, ktorý však Kováča neprekonal. V záverečnej štvrťhodine sa domáci snažili o vyrovnanie, ale pozorná defenzíva Dukly stála na pevných nohách. V 82. minúte sa dostal do zakončenia striedajúci Mance, ale z uhlu napálil loptu vysoko nad.
Branislav Mráz, tréner Zlatých Moraviec: "Dnešný zápas nám absolútne nevyšiel. Nevedeli sme sa presadiť ani po stranách, ani stredom. Táto prehra je veľmi nepríjemná, ale verím, že potrebné body získame."
Štefan Rusnák, tréner Banskej Bystrice: "Duel bol pre nás výzvou, chceli sme prvýkrát zvíťaziť, čo sa nám aj podarilo. Dali sme gól a mohli sme pridať aj druhý. Teraz sa pripravíme na Dunajskú Stredu, skúsime stiahnuť stratu na tri body a v závere súťaže sa uvidí. Väčšiu radosť ako z víťazstva mám z toho, že sa presadzujú mladí chlapci, ktorí by za iných okolností možnosť hrať nedostali."