Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Fortunaliga

Košičania idú do novej sezóny i EL aj s Novákom a Redzičom

Z tlačovej konferencie účastníka futbalovej Fortuna ligy MFK Košice pred začiatkom sezóny 2014/2015 na štadióne Lokomotívy v Čermeli v Košiciach vo štvrtok 10. júla 2014. Na snímke zľava športový riaditeľ klubu Ivan Kozák, tréner mužstva Radoslav Látal a kapitán mužstva Peter Šinglár. Foto: TASR/Milan Kapusta

Košičanov trápia zranenia útočníkov Oumara Diabyho a Nermina Haskiča.

Košice 10. júla (TASR) - Futbalový klub MFK Košice vstupuje do novej sezóny Fortuna ligy 2014/2015 s cieľom obhájiť pozície z minulej sezóny nielen v lige, ale aj v Slovenskom pohári. Tím z metropoly východu naďalej povedú český kormidelník Radoslav Látal a jeho asistent Jiří Neček. Káder posilnili útočníci Ajdin Redzič a na hosťovanie prišiel z Tatrana Prešov i Ján Novák.

"Podarilo sa nám udržať káder pokope, čo je v našich podmienkach chvályhodné. V úvode prípravy nás trošku pribrzdilo zranenie Haskiča, ale postupne sme si do tímu pozývali hráčov, ktorých sme skúšali. Napokon sme sa rozhodli angažovať iba útočníka Ajdina Redziča. Tesne pred začiatkom tlačovky sa nám podarilo dotiahnuť príchod Jána Nováka z Prešova, za čo sa chcem poďakovať vedeniu Tatrana. Sú tu však aj ďalší hráči na skúške, no ešte nevieme povedať, kto z nich tu zostane. Čo sa týka cieľov, tak latka sa nemá podliezať. Chceli by sme si udržať tabuľkovú pozíciu z minulej sezóny a dostať sa do finále Slovenského pohára," uviedol športový riaditeľ Ivan Kozák, podľa ktorého sa rozpočet klubu podobne ako v minulej sezóne pohybuje na hranici 1,5 milióna eur.

Košičanov trápia zranenia útočníkov Oumara Diabyho a Nermina Haskiča. "Diabyho trápi zápal podkolennej šľachy a Haskič si v úvode prípravy nešťastne privodil zlomeninu očnice. Určite nebude pripravený na najbližšie stretnutia," ozrejmil situáciu I. Kozák. S košickým družstvom sa však od utorka pripravuje aj kmeňový útočník Slavie Praha Dávid Škutka, ktorý by mal v metropole východu pôsobiť na ročnom hosťovaní. "Sme dohodnutí so Slaviou, ale dohodujeme jeho podmienky s MFK Košice. Čas nás tlačí a musíme napísať UEFA ohľadom súpisky, verím, že sa dohodneme," prezradil nový prezident ÚLK.



Krátka príprava

Z tlačovej konferencie účastníka futbalovej Fortuna ligy MFK Košice pred začiatkom sezóny 2014/2015 na štadióne Lokomotívy v Čermeli v Košiciach vo štvrtok 10. júla 2014. Na snímke športový riaditeľ klubu Ivan Kozák.
Foto: TASR/Milan Kapusta
Piaty tím uplynulej sezóny si na pozícii brankárskej jednotky udržal aj naďalej macedónskeho brankára Darka Tofiloského. Tréneri i hráči sa zhodli na tom, že tohtoročná herná príprava bola krátka a rovnako krátke boli i dovolenky. "Najprv sme sa pripravovali v domácich podmienkach, neskôr na sústredení v Rakúsku. Príchody viacerých hráčov na skúšku nám narušilo koncept prípravných zápasov, ktorých nebolo veľa. Už v sobotu sa pokúsime zvládnuť ligový zápas a dostať sa do pohody pred zápasom EL s Libercom. Máme tu na skúške dvoch chalanov, ktorí sú celkom zaujímaví i mladí. Potrebujeme ich ešte vidieť, no nevyzerali zle," konštatoval Látal.

Na jeho slová nadviazal i kapitán tímu Peter Šinglár. "Príprava sa nelíšila od predchádzajúcich ničím, drieť bolo potrebné rovnako. Bola však krátka, podobne ako dovolenka. V úvode sezóny by sme chceli chytiť pohodu hneď na začiatku a od toho sa bude odvíjať jej ďalšia časť," poznamenal Šinglár a k zápasu EL dodal: "Teším sa na tento zápas. Hrával som v českom Liberci, no najprv nás čaká ligový zápas."

Víťazstvo v Slovenskom pohári zabezpečilo klubu z metropoly východu aj účasť v pohárovej Európe. Prvé stretnutie 2. predkola Európskej ligy UEFA medzi MFK Košice a Slovanom Liberec sa uskutoční na štadióne Lokomotívy v Čermeli vo štvrtok 17. júla. "EL sa bude hrať v Košiciach, rozhodcovia i delegáti sú nahlásení do Košíc, štadión sa dal do poriadku, rovnako i vnútorné priestory. Na druhé predkolo určite spĺňame kritériá," pokračoval I. Kozák

"Žlto-modrí" odohrali dovedna šesť prípravných duelov s bilanciou dve víťazstvá, jedna remíza a tri prehry. Z toho štyri zápasy absolvovali na hernom sústredení v rakúskom Windischgarstene. Generálkou na CL bol zápas o slovenský Superpohár so Slovanom Bratislava (0:1). "Letná príprava prebehla tak, ako mala, sme s ňou spokojní, no nemôžeme ju preceňovať, ani podceňovať," dodal Kozák.

V sobotu 12. júla v úvodnom kole FL privítajú Košičania na domácom ihrisku Duklu Banská Bystrica (17.30). "Súper nepredá svoju kožu lacno a nebude to pre nás ľahký zápas. Každý úvodný zápas je náročný a každý chce vstúpiť do súťaže víťazne. Dúfam, že sa nám to podarí a zvíťazíme," dodal Látal.

.

Káder MFK Košice pre jesennú časť FL:
brankári: Darko Tofiloski, Matúš Ružinský
obrancovia: Mikuláš Tóth, Peter Bašista, Peter Kavka, Ivan Ostojič, Boris Sekulič Ľubomír Korijkov
stredopoliari: Martin Bukata, Lazar Djordjevič, Boris Gáll, Tomáš Huk, Jozef Skvašík, Peter Šinglár, Lukáš Urban, Miroslav Viazanko, Michal Horodník
útočníci: Oumar Diaby, Nermin Haskič, Tomáš Kubík, Erik Pačinda, Ajdin Redzič, Ján Novák
príchody: Ajdin Redzič (Slovinsko), Ján Novák (na hosťovanie z Prešova)

prehľad prípravných zápasov MFK Košice pred štartom FL:

Sigma Olomouc - MFK Košice 4:1 (Gól MFK: Skvašík)
LASK Linz - MFK Košice 1:3 (Góly MFK: Redžič, Šinglár, Pačinda)
SV Ried - MFK Košice 0:0
SV Grödig - MFK Košice 5:0
SV Mattersburg - MFK Košice 1:4 (Góly MFK: Bašista, Korijkov, Djordjevič, Jonec)
Superpohár: Slovan - MFK Košice 1:0
bilancia: 6 zápasov (2-1-3), skóre 8:12