Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Fortunaliga

Šéf Podolák reagoval na otvorený list vlastných hráčov MFK Košice

Blažej Podolák. Foto: TASR/Milan Kapusta

Predmetom listu boli meškajúce výplaty, ktoré niektorí hráči nevideli údajne šesť, či sedem mesiacov.

Košice 9. marca (TASR) - Nedávno médiami rezonoval otvorený list podpísaný hráčmi MFK Košice, v ktorom poukázali na nelichotivú finančnú situáciu v klube. Prezident MFK Košice Blažej Podolák v rozhovore pre denník Šport uviedol, že nemal žiadne indície o prípadnom vyhlásení hráčov a preto bol týmto krokom nemilo prekvapený.

"Zaskočila ma ich akcia. Mal som totiž s nimi rokovanie a povedal som im, ako sa dá vyriešiť celá situácia," uviedol pre denník Šport B. Podolák, ktorý pred časom dostal upozornenia od hráčov, že klub si voči nim neplní povinnosti vyplývajúce zo zmluvy, no nereagoval na ne: "Neodpovedal som, lebo... Áno, je pravda, že klub si neplní povinnosti, na druhej strane ani niektorí hráči si ich neplnia voči klubu. Povedal som si, že radšej nebudem reagovať na to, čo mi poslali."

Predmetom listu boli meškajúce výplaty, ktoré niektorí hráči nevideli údajne šesť, či sedem mesiacov. "Pravda je, že dlhujeme hráčom i zamestnancom klubu peniaze. Nie je však pravda, že niekoľko mesiacov nevideli peniaze. Vždy sme vyplatili aspoň časť zo mzdy. Áno, meškáme, ale zasa nie je to tak, že pol roka nevideli ani euro," poznamenal na margo meškajúcich výplat B. Podolák.

Hráči podľa písomného vyhlásenia nedostali ani bonus za umiestnenie do 6. miesta v minulom ročníku a nevideli peniaze ani z odmeny 50.000 eur za víťazstvo v Slovnaft Cupe. "Za víťazstvo v pohári ešte hráči nedostali peniaze, k bonusu za umiestnenie sa teraz neviem presne vyjadriť. Budem sa na to musieť pozrieť, nechcem si vymýšľať. Čo sa týka prémií, tie za tento ročník budú až na základe konečného umiestnenia, od neho závisí ich výška. Vyhodnotia sa a budú im priznané. Čo sa týka minulého ročníka, tak teraz neviem povedať, či skončili do toho miesta, ako bol stanovený cieľ. Tiež sa na to budem musieť pozrieť," uviedol B. Podolák.

Hráči ďalej uviedli, že na Lokomotíve sa vraj menia zámky od dverí kancelárií, práčovne, majiteľ štadióna pán Hric vraj viackrát nepustil do šatní mládežnícke družstvá a na začiatku zimnej prípravy nepustil na štadión ani hráčov A-mužstva. "Práve som sa vrátil z rokovania s pánom Hricom, v pondelok nás čaká záverečná fáza. Viac-menej sme však už dohodli, že spolupráca bude ďalej normálne fungovať," prezradil prezident košického klubu. K údajnej benevolencii spoločnosti Promet Trans, s.r.o, ktorá je dlhodobo zavádzaná a nevyplácaná, a ktorou cestujú hráči na zápasy vonku dodal: "Keby to bol až taký veľký problém, tak táto spoločnosť by nás naďalej neprepravovala." Na jeho slová nadviazal i jeho brat Marcel, ktorý má v klube na starosti transfery hráčov: "Spoločnosti Promet Trans platíme zálohovo a tá pre nás ročne vykonáva činnosť za asi 50.000 eur. Je tam iba menšia dlžná čiastka. Potvrdia vám to aj priamo v tejto spoločnosti."

Oumar Diaby sa nemohol dostať do bytu, v ktorom je v podnájme, lebo mu vraj majiteľ vymenil zámok pre nabaľujúci sa dlh. "Nestalo sa tak pre dlh. Oumar tam vraj mal nejakú párty, došlo k poškodeniu nábytku a keď to majiteľ videl, vymenil zámok," ozrejmil B. Podolák. Podľa slov jeho brata Oumar býval spolu s Karimom Diabym a spoločne sa nepohodli s majiteľom bytu. Vylúčil, že za výmenou zámku je chýbajúca platba.

Hráči spochybnili, že klub vyplatil turecké sústredenie, na čo prezident klubu zareagoval slovami: "Keby sme nezaplatili, doteraz nie sme doma... Nechali by si nás tam a hráči by umývali riady, aby dlh splatili." K informácii, že trpezlivosť došla aj Imrichovi Baloghovi z FK Barca – ktorý prichýlil A-mužstvo na tri týždne a B-mužstvo, ktoré tam hrá druholigové stretnutia – lebo nedostáva peniaze z MFK Košice poznamenal, že pán Balogh už sám vo štvrtok dementoval tieto informácie. "Nedlhujeme mu nič a spolupráca funguje veľmi dobre. Bodaj by som mal viac takých partnerov, akým je pán Balogh," zaželal si B. Podolák a k otázke o celkovom dlhu klubu dodal: "Teraz na tom pracujeme, ale nie je to závratná čiastka. Sú kluby, ktoré majú väčšie dlhy."

Nejasnosti okolo zmluvy brankára Darka Tofilského, ktorá sa údajne skončila 31. decembra 2014, objasnil M. Podolák. "Áno, vypršala, ale s Darkom sme mali podpísanú paralelne ešte jednu zmluvu do 30. 6. 2015. Zmluva by vypršala iba v prípade, ak by zostal v FC Tours. Ako by mohol ísť za 350.000 eur, keby bol voľným hráčom? Mám s majiteľom FC Tours veľmi dobré vzťahy. Medzi serióznymi partnermi sa nesústreďujeme na dĺžky zmluvy: buď toho hráča potrebujem a chcem, lebo je kvalitný, alebo ho nepotrebujem, lebo nemá potrebnú kvalitu. My sme sa s Tours dohodli, no vstúpil do toho Darkov agent a stroskotalo to na podmienkach pre hráča. Nerátali sme s tým, že sa vráti. S Tofiloským sme sa však už dohodli na novom kontrakte do konca tohto roka s opciou na ďalší polrok."