Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Fortunaliga

Profesionálni futbalisti zakladajú hráčsku asociáciu

Brankár ŠK Slovan Ján Mucha Foto: TASR - Michal Svítok

V najbližšom čase by mala na Slovensku vzniknúť hráčska asociácia zastrešujúca záujmy profesionálnych futbalistov pôsobiacich v domácich ligových súťažiach.

Bratislava 22. decembra (TASR) - V najbližšom čase by mala na Slovensku vzniknúť hráčska asociácia zastrešujúca záujmy profesionálnych futbalistov pôsobiacich v domácich ligových súťažiach. Garantuje ju prípravný výbor Rady kapitánov fortunaligových mužstiev v zložení: Ján Mucha, Róbert Vittek, Marek Sapara, Viktor Pečovský, Ľubomír Michalík, Michal Gašparík a Jozef Piaček. Informáciu o vzniku združenia prinieslo utorňajšie vydanie denníka Nový čas.

Poslaním Hráčskej asociácie je, aby bola rovnocenným partnerom vo futbalovom hnutí a jeho organizáciách. Chce tiež chrániť hospodárske a sociálne záujmy profesionálnych hráčov a byť členom sociálneho dialógu. Ďalej by mala byť aktívnym členom medzinárodnej rodiny hráčskych asociácií (FIFPRO) a chcela by poskytovať servis pri riešení zmluvných a iných sporov pre "nezamestnaných hráčov" podľa štandardov FIFPRO.

"Aj my futbalisti by sme mali mať svoje práva. Oslovili sme hráčskych zástupcov všetkých klubov a všetci sa s touto myšlienkou stotožnili. Máme súhlas všetkých dvanástich klubov s podpismi 90 percent hráčov. Stretli sme sa aj s generálnym sekretárom Jozefom Klimentom na SFZ, ktorý rešpektuje vytvorenie hráčskeho združenia," cituje brankára Slovana Jána Muchu denník Nový čas.