Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

Spartak chce na prestup Ristovskeho i Cabrala, komunikuje so Škrtelom

Slovenský hráč Istanbulu Basaksehir Martin Škrtel (vpravo) bojuje o loptu s Pepom Bielom z Kodane v zápase osemfinálovej odvety Európskej ligy UEFA 2019/2020 FC Kodaň - Istanbul Basaksehir v Kodani 5. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Odchody kľúčových hráčov Spartak neplánuje, no káder sa ešte môže vyvíjať.

Trnava 2. júla (TASR) - Futbalisti Spartaka Trnava chcú aj v nasledujúcej sezóne útočiť na pohárové priečky. Na predsezónnej tlačovej konferencii to v piatok povedal nový prezident klubu Peter Macho. Zástupcovia tretieho tímu uplynulého ročníka ligy informovali o ambíciách v predstihu, pretože už v utorok ich čaká úvodný súboj prvého predkola európskej Konferenčnej ligy na Malte s tamojším FC Mosta.

"Po štvrtom a treťom mieste nemôže byť nižší cieľ ako pohárová Európa. To je tretie miesto, o ktoré chceme hrať. Spartak má slávnu históriu, chceme klub prezentovať navonok aj v Európe," povedal Macho.



Káder Spartaka v letnej prestávke posilnili krídelník Alex Iván zo Serede, stredopoliar Roman Procházka z Górniku Zabrze, obranca Matej Čurma z Ružomberka a brankár Denis Chudý z Trenčína. "Do tejto kabíny nie je problém zapasovať. Všetko sa tu pomenilo, aj vzťahy v kabíne. Sme ako rodina, určite sa tu chalani cítia dobre. Máme kvalitu, dobré typy, tréner si ich vybral, pozná charaktery hráčov," vyjadril sa pozitívne na adresu novicov kapitán tímu Martin Mikovič.



Po ukončení hosťovania v klube nepokračujú Marios Tsaousis a Nsumoh Johnson. Zmluvy sa skončili Matúšovi Turňovi a Alexovi Horvátovi. Daniel Iglesias sa vrátil po jarnej výpožičke do Rijeky, s ktorou ešte Trnavčania rokujú o prestupe Milana Ristovskeho, ktorý na jar úspešne pôsobil v Trnave. "O získanie Milana Ristovskeho máme eminentný záujem. Jeho materský klub NK Rijeka dostal od nás ponuku, myslím si, že na slovenské pomery celkom solídnu. Loptička je teraz na strane NK Rijeka. Čakáme už dosť dlho, takže sme začali riešiť aj iné alternatívy. Pre trénera je však Ristovski alternatívou číslo jeden. Hráč má záujem prísť do Trnavy a Trnava má záujem o hráča," povedal jasne Macho.

Témou v Trnave je aj zotrvanie Brazílčana Saymona Cabrala. Krídelník je v Spartaku na dlhodobom hosťovaní. "S brazílskym klubom Avái máme dohodnuté hosťovanie do konca nasledujúcej sezóny, snažíme sa ale o uplatnenie opcie na jeho trvalý prestup. Je to stále v riešení, chceme ho získať, robíme pre to maximum," uviedol riaditeľ klubu Milan Cuninka.

Odchody kľúčových hráčov Spartak neplánuje, no káder sa ešte môže vyvíjať. "Prestupové obdobie je ešte veľmi dlhé, môže sa čokoľvek stať. Nemyslím si ale, že by mal niekto zo základnej zostavy odísť. Naopak, chceme ešte mužstvo posilniť. To, čo sa rozprávalo, že v Trnave nezostane kameň na kameni, vôbec nie je pravda. Do tímu prišli kvalitní hráči. Chceme tím udržať, v prípade, že by niekto odišiel, by sme hľadali posilu. Veľa vecí sa bude odvíjať aj od toho, ako sa nám podarí vstup do sezóny," vysvetlil Cuninka.



Tréner Michal Gašparík mladší je s kádrom spokojný, hoci si ešte vie predstaviť jeho vylepšenie: "Chceli by sme útočníkov. Minimálne jedného určite. Pokiaľ udržíme káder pokope, bude veľmi dobre vyskladaný. Vstupy boli plánované. Mužstvo dobre vyzerá, káder je vyvážený, konkurencia nechýba a hlavne je v tíme kvalita."

V súvislosti so Spartakom sa už dlhšie spomína tiež meno Martina Škrtela. Červeno-čierni sú s bývalým slovenským reprezentantom v kontakte. Definitíva zatiaľ nepadla. "Martin je dlhodobo zranený, samozrejme, všetci by sme boli radi, keby prišiel do Trnavy. Je to na jeho rozhodnutí. Z našej strany robíme stále maximum, aby prišiel. Ťažko v tejto chvíli povedať, čo bude. V prvom rade sa chce dať zdravotne do poriadku a potom uvidí, kam pôjde. Viem, že futbal chce určite ešte hrať," vyjadril sa Cuninka.

Riaditeľ Spartaka komentoval aj šumy ohľadne prípadného vstupu nových partnerov do klubu: "Na majetkových pomeroch sa nič nezmenilo. Bratia Drobní sú naďalej majiteľmi klubu. Veľa vecí sa šušká, veľa hovorí, zostáva to však nezmenené ako doteraz. Samozrejme, hľadáme rôznych partnerov, komunikujeme ohľadne generálneho. Určite chceme, aby sme klub stabilizovali a posúvali ho stále vyššie a vyššie."

Spartak v príprave dva zápasy vyhral (Petržalka 4:0, Banská Bystrica 4:0) a dva prehral (Plzeň 1:4, Puskásová akadémia 0:2). "Dve prehry v príprave nám ukázali niečo nové, kvalita súperov bola vyššia ako v slovenskej lige. Aj v dueli s Plzňou, i Puskásovou akadémiou sme ale pôsobili možno aj lepšie ako súper. Na takejto úrovni rozhodujú detaily, tie sme nezvládli, neboli sme efektívni a súperi nás vytrestali," zhodnotil tréner Gašparík.

Cez Mostu je Spartak odhodlaný prejsť: "Robili sme si analýzy súpera. Do tímu ale prišli noví hráči, nový tréner, trošku to bude pre nás neznáma, no zisťujeme si o nich ešte nejaké informácie. Tak či tak, v tomto zápase sme favoritmi, iné ako postup neberieme. Akceptujeme súpera, sila je ale na našej strane."

Trnavčania predstavili aj nové dresy, v ktorých budú hrávať v novej sezóne. Na domácich dominuje čierna farba, na hosťujúcich červená. Doplnené sú aj o zlatú kombináciu. "Kolekciu navrhol náš grafik výsostne pre nás, takýto dres nebude môcť mať žiadny iný klub. Do začiatku Fortuna ligy chceme spustiť e-shop, kde sa budú dať zakúpiť," vyjadril sa PR manažér Spartaka Patrik Velšic.

Aktuálna súpiska FC Spartak Trnava:



Brankári: Takáč, Kamenár, D. Chudý, Rusov
Obrancovia: Koštrna, Čurma, Anthony, Twardzik, Kóša, Tumma, Ujlaky ml., Jendrek, Mikovič, Trajkovski
Stredopoliari: Bukata, Cabral, Grič, Iván, Karhan, Kolesár, Procházka, Savvidis, Vlasko, Yao, Gembický, Benovič, Godinho, Mihálek
Útočníci: Bamidele Yusuf, Olejník

Tréner: Michal Gašparík ml.

Výsledky v príprave:

Spartak Trnava – Petržalka 4:0 (2:0)
Góly: 6. Bamidele, 28. Procházka, 66. Yao, 68. Kolesár

Spartak Trnava – Banská Bystrica 4:0 (0:0)
Góly: 51. Grič, 58. Cabral, 66. Vlasko, 70. Yao

Plzeň – Spartak Trnava 4:1
(0:0)
Góly: 58. Šulc, 67. Chorý (pen), 70. Kayamba (pen), 84. Havel – 83. Kolesár

Puskásová akadémia – Spartak Trnava 2:0 (2:0)
Góly: 12. Slagveer, 33. Plšek