Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Fortunaliga

Spartak Trnava podľahol Senici 0:1 v 15. kole Fortunaligy

Na snímke vpravo kapitán Trnavy Martin Mikovič a hráč Senice Luboš Hušek v zápase 15. kola jesennej časti Fortuna ligy FC Spartak Trnava - FK Senica v Trnave v sobotu 31. októbra 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Seničania tak získali v Trnave tri body.

Trnava 31. októbra (TASR) - Víťazná šnúra futbalistov Spartaka Trnava sa vo Fortuna lige zastavila na čísle päť. V sobotňajšom dueli 15. kola ju prestrihla Senica, ktorá premenenou penaltou Jana Kalabišku vyhrala v Trnave 1:0.

Trnavčania nastúpili na derby zápas bez krajných obrancov Janečku s Čonkom a ich miesta zaujali Majtán a Hanzel. Oba celky začali s útočnou snahou, domáci zahrávali dva rohové kopy, no nič z nich nevyťažili. V podpriemernom prvom polčase videli diváci v prvej polhodine len dve strely domácich nad bránu v podaní Majtána a Haliloviča. V 30. minúte fauloval v 16-ke Nikolič Pillára, a Kalabiška s istotou premenil nariadenú penaltu. O tri minúty bol blízko k vyrovnaniu Schranz, keď loptu pretlačil za senického brankára, ale Pillár stačil odvrátiť nebezpečenstvo. V 38. minúte ohrozil senického brankára Halilovič, no jeho strela bola málo razantná a do polčasu si Šulla poradil aj s tečovanou strelou Schranza.



V druhom polčase sa domáci pokúšali o vyrovnanie enormnou snahou, ale bez úspechu. V 54. minúte krížna strela Mikoviča doslova "lízala" ľavú žrď senickej brány. Presne po hodine hry mohli hostia svoje vedenie zvýšiť, ale po prihrávke Kalabišku neprestrelil Kamenára Vengřínek a z odrazenej lopty následne ani Klec. O dve minúty tečovaný pokus Mikoviča znamenal len roh pre domácich. Platonická prevaha Trnavčanov bez zakončenia neviedla k úspechu, a tak v pokoji hrajúci Seničania, ktorí premenili penaltu a prakticky iba raz ohrozili Kamenára, získali v Trnave tri body.

Spartak Trnava - FK Senica 0:1 (0:1)

Gól:
31. Kalabiška (z 11 m). Rozhodoval: Marhefka, ŽK: Nikolič, Halilovič, Casado - Hušek, Vengřínek, 6250 divákov

zostavy a striedania:

Spartak Trnava:
Kamenár - Majtán (72. Vojtuš), Nikolič, Tóth, Hanzel - Baez (55. Harba), Benogo (23. Casado) - Schranz, Halilovič, Mikovič - Depetris

FK Senica: Šulla - Vengřínek, Hladík, Pavlík, Pillár, Čunta - Hušek - Kalabiška (87. Kosorín), Hromada, Klec (82. Cicman) - Mráz (71. Komara)


Hlasy po zápase:

Ivan Hucko, tréner Trnavy:
"Raz sme museli prehrať. Predchádzajúcich 15 bodov, ktoré sme získali, bol malý zázrak. Dnes sme hrali zle, čo je dôsledkom kvality nášho kádra. Chýbajú nám hlavne rozdieloví hráči. Súper dal gól z penalty, a hoci v druhom polčase sme sa herne zlepšili, od začiatku bolo cítiť, že asi ťažko zabodujeme."

Dušan Vrťo, tréner Senice: "Aj keď som s mužstvom už v týždni oslávil moju päťdesiatku, chlapci ma potešili ďalším pekným darčekom. Do Trnavy sme išli s rešpektom, pretože má veľmi kvalitný káder. Uplynulé tri duely vonku sme nedostali gól a získali deväť bodov. Hráči aj dnes odovzdali maximum, čo je pre nás povzbudením do ďalšej práce."


Zlaté Moravce remizovali s Michalovcami

V stretnutí tabuľkových susedov sa od úvodu hral obojstranne otvorený futbal. Už v 6. min sa presadil Glavaš, ale jeho gól pre tesný ofsajd neplatil. O minútu neskôr ten istý hráč po spolupráci s Kupcom mieril tesne mimo. V 11. min pohrozil hosťujúci Kunca, jeho pekná strela spoza šestnástky pozorného Ranilovča neprekvapila. V 19. min Tawamba prenikol až do malého vápna, ale Glavaš jeho prihrávku nedokázal usmerniť do prázdnej michalovskej brány. Do vedenia išli domáci v 25. min, keď po štandardnej situácii Tawamba našiel De Souzu, ktorý zblízka nedal Kelemenovi šancu. Po polhodine hry Tawamba našiel Orávika, ktorého prudká strela tesne minula pravú žrď brány hostí. V 40. min išiel Glavaš sám na Kelemena, ale zblízka trafil len michalovského gólmana. V závere prvého polčasu po rohu Danka Nworah zvnútra malého vápna neusmernil loptu medzi žrde domácej brány. Otvorený a bojovný futbal sa hral aj po zmene strán. V 48. min rozohrali domáci akciu po osi Tawamba - Orávik - Glavaš, ale s koncovkou posledne menovaného si poradil pozorný brankár Kelemen. Už o minútu Orávikov center našiel De Souzu, ktorý z asi 8 metrov hlavičkoval tesne mimo. Vyrovnanie priniesla 52. min, keď na Kupcovu nešťastnú malú domov Ranilovič nedosiahol a Kunca nemal problém zasunúť loptu do prázdnej brány. Po hodine hry mohli ísť hostia aj do vedenia, ale Nworahovu strelu z troch metrov Ranilovič zázračne vyrazil. V 77. min Školnik rozohral štandardnú situáciu, k lopte sa dostal De Souza, ale jeho gólovú hlavičku vyrazil Kelemen. V 82. min prišla rýchla akcia domácich, na Cebarov center si nabehol Orávik, jeho prudkej strele chýbali centimetre. V nervóznom závere sa domáci snažili strhnúť víťazstvo na svoju stranu, ale pozorná defenzíva hostí odolala.

ViOn Zlaté Moravce - MFK Zemplín Michalovce 1:1 (1:0)

Góly:
25. De Souza - 52. Kunca. Rozhodoval: Očenáš, ŽK: Perišič - Nworah, 1015 divákov.

zostavy a striedania:

ViOn Zlaté Moravce:
Ranilovič - Majtič, Tipurič, De Souza, Kupec - Burič (67. Krznarič) - Orávik, Školnik, Perišič, Glavaš (75. Cebara) - Tawamba

MFK Zemplín Michalovce: Kelemen - Koscelník, Podhorín, De Marco, Barosso - Sedlák - Kunca (74. Šimčák), Danko, Bayon (83. Grič), Mensah (90. Tóth) - Nworah


Hlasy po zápase:

Libor Fašiang, tréner Zlatých Moraviec:
"Michalovce potvrdili stúpajúcu formu. Po dvoch domácich víťazstvách aj dnes odohrali dobrý zápas. Škoda, že sme nevyužili šance na druhý gól. Súhlasím s tým, že to bol obojstranne bojovný futbal. Deľba bodov je zaslúžená."

František Šturma, tréner Michaloviec: "Vedeli sme, že nás dnes nečaká nič ľahké. Zlaté Moravce sa v posledných zápasoch zlepšili. Myslím si, že to bol obojstranne bojovný futbal, i keď šancí na oboch stranách bolo menej. Som rád, že sa nám po zmene strán podarilo vyrovnať. Ďakujem chlapcom za bojovnosť, dnes siahli na dno síl."


Podbrezová rozdrvila Skalicu 3:0

Obe mužstvá zo spodku tabuľky pripisovali zápasu mimoriadny význam a každé jedno túžilo prelomiť aj nepríjemnú bilanciu. Železiari sa usilovali konečne pokrstiť Zelpo arénu víťazstvom, hostia zasa prelomiť nepríjemnú 12-zápasovú sériu bez víťazstva. Po štvrťhodine hry mali k cieľu oveľa bližšie domáci. Viedli 2:0 a mnohí na štadióne si v duchu aj povedali, že nemuseli. V 9. min totiž hosťujúci Lietava spálil obrovskú šancu, keď v ideálnej pozícii trafil zblízka len nohy brankára Kuciaka. Tento moment akoby prebudil ofenzívu domácich, v 12. min našiel Gál Andrezly v pokutovom území Rendlu, a ten úplne osamotený mal šancu presne zamieriť a otvoriť si v Podbrezovej svoj gólový účet. O tri minúty neskôr Vaščák pohotovo nasmeroval loptu na Kochana a domáci sa opäť radovali. Do konca polčasu sa už veľa ucelenejších akcií nezrodilo, hostia neustále trpeli na obranné obrovské okná, ktoré vždy zaváňali ďalším gólom. V 28. min Kurák vyslal nepresnú strelu ponad na brankára Kuciaka, v 35. min Vajda síce pretlačil loptu do siete, no po predchádzajúcom faule na brankára a rozhodca gól neuznal. Po zmene strán veľa nechýbalo, aby v 49. min pridal tiesnený Gál Andrezly ďalší gól železiarov, delilo ho od neho len centimetre po obstrelení bránky. V 53. min si zaslúžila potlesk ďalekonosná prízemná strela Andriča, ktorú Hajdúch vyrazil na roh. Nový tréner na lavičke Skalice Štefan Horný nemal veľa dôvodov na spokojnosť, možno len s bojovnosťou, čo však bolo na obrat v skóre málo. Hosťom chýbala tvorivosť, priamočiarosť a aj lepšie zakončenie, ktorému sa dostávali len sporadicky. V 74. min ich dokonale vytrestal J. Pančík, keď svoje sólo mazácky oblúčikom ponad vybehnutého brankára Hajdúcha premenil na tretí gól a aj on sa podpísal pod zaslúžené vysoké víťazstvo.

ŽP Šport Podbrezová - MFK Skalica 3:0 (2:0)

Góly:
12. Rendla, 15. Kochan, 74. J. Pančík. Rozhodca Kružliak, ŽK: Podio, Gál Andrezly - Konečný, Mazan, Ulrich,1023 divákov.

ŽP Šport Podbrezová: Kuciak - Migaľa, Kupčík, Vajda, Andrič - Szöke - Vaščák (89. Žilák), Kochan, Podio (90+. Mehanovič), Gál Andrezly - Rendla (24. J. Pančík)

MFK Skalica: Hajdúch - Vrablec (45. Mazan), Majerník, Konečný, Ciprys - Hlinka - Kurák, Šebesta, Čermák (62. Gašparík), Vaško (62. Ulrich) - Lietava


Hlasy po zápase:

Marek Fabuľa, tréner Podbrezovej: "Som rád a som šťastný, že sme tento zápas zvládli. Pred zápasom sa nám zranil Viazanko, Vaščák hral so sebazaprením. Po zdarnom úvode sa nám zranil Rendla a mali sme kopec starostí. Ukázal sa charakter kabíny, hráči enormnou bojnosťou, srdcom a chcením zápas zvládli. Ukázali sa ako partia, aj keď treba povedať, že prvú veľkú šancu mali hostia. S ďalším priebehom som spokojní, aj s tým, koľko energie hráči do zápasu vložili. Pevne verím, že sa budeme častejšie v zápasoch takto radovať."

Štefan Horný, tréner Skalice: "Očakával som aj takýto priebeh, že domáci budú chcieť veľmi vyhrať. Inkasovali sme na začiatku dva lacné góly, Lietava šancu nepremenil, chcenie je jedna vec, no sú aj iné atribúty, ktoré posúvajú hráčov vpred. Robíme za pochodu, súper vyhral zaslúžene, mal nebezpečné štandardky, kvalita bola na jeho strane. Ja sa musím snažiť hlavne v najbližšej prestávke niečo s hrou urobiť."

Ivan Lietava, útočník Skalice: "Každý má podiel viny, už sa to neustále opakuje, prehrávame, niečo s tým musíme robiť. Nezačali sme zle, súper mal jednu šancu, strelil gól, padla na nás deka, nevieme sa z nej vyhrabať. Treba sa pokúsiť niečo v jeseni ešte urobiť, pri mojej šanci som loptu trafil pätou, mrzí ma to, musíme sa však zaoberať hlavne obrannou fázou mužstva."

Martin Kuciak, brankár Podbrezovej: "Zápas z pohľadu tabuľky bol pre nás takmer existenčný, vstup do zápasu bol fantastický, to rozhodlo o celom priebehu. Pri šanci Lietavu som mal šťastie, zle to trafil, keby nie, priebeh mohol byť iný. Teraz máme pozitívne myšlienky, z víťazstva obrovskú radosť. Čakajú nás ďalšie zápasy, extrémne dôležité, dnes sa nám podarilo vyťažiť maximum, od pondelka sa už zameriame na Zlaté Moravce. Bude to špecifický zápas, no bude sa nám v ňom po tomto zápase lepšie dýchať."


Dunajská Streda zdolala Žilinu 1:0

Dunajská Streda 31. októbra (TASR) - Už v 4. minúte sa po chybe domácej obrany rútil na domácu bránu Mihalík, ktorý obišiel aj Tujvela, ale Štepanovský ho v poslednej sekunde dobehol a loptu vykopol na roh. O dve minúty neskôr mal šancu Polievka a z následného rohového kopu minul tesne loptu Ljubičič. Domáci sa na hrote mohli spoľahnúť na aktivitu Polievku, ten to skúsil aj v 11. minúte, ale tesne minul. V 19. minúte mala zasa Žilina šancu na skórovanie, po prihrávke z ľavej strany Williamovu strelu z päťky zneškodnil domáci brankár.

Na začiatku druhého dejstva mohla ísť do vedenia Dunajská Streda, po výbornej prihrávke sa rútil na bránu Ľupták, jeho strelu však Volešák vyrazil. Ďalšie minúty priniesli len boj v strede poľa. V 71. minúte Polievka poslal prihrávku na Ľuptáka, ten si nabiehal smerom k bráne po ľavej strane, ale šancu Volešák zneškodnil. V 79. minúte fauloval Ľuptáka hosťujúci Škriniar, videl druhú žltú kartu a zároveň červenú. Hlavný rozhodca Vlk nariadil pokutový kop, ktorý Polievka premenil a zariadil domácim zisk troch bodov.

FC DAC 1904 Dunajská Streda - MŠK Žilina 1:0 (0:0)

Gól:
79. Polievka (z 11 m). Rozhodoval: Vlk, ŽK: Straka, Štepanovský, Polievka, Ljubičič - Škriniar, Mihalík, ČK: 79. Škriniar (Žilina - po druhej žltej), 3605 divákov

FC DAC: Tujvel - Štepanovský, Kwin, Ljubičič, Brašeň - Sarr, Simon Pambou, Straka, Stephens (82. Asanovič) - Ľupták, Polievka (87. Mészáros)

Žilina: Volešák - Mabouka, Králik, Škriniar, Letič - Bénes, Pečovský, Paur - Špalek (90. Hučko), William (78. Haskič), Mihalík (65. Káčer)


Hlasy po zápase:

Tomislav Marič, tréner Dunajskej Stredy:
"Gratulujem chlapcom k výbornému zápasu. Mali sme dosť problémov s potrestanými a zranenými hráčmi. Vedeli sme, že Žilina je kvalitné mužstvo, a proti takému musíme mať aj šťastie. Po sériách bez víťazstva som rád, že sme vyhrali."

Adrián Guľa, tréner Žilina:
"Hralo sa vo výbornej atmosfére. Mali sme dobrý vstup do zápasu, hneď dve čisté šance. V druhom polčase prišla strata disciplíny. To sa nesmie stať v takom bojovnom zápase."