Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Fortunaliga

Banskobystrická Dukla s jasnou výzvou, odpútať sa z tabuľkového dna

Futbalisti FK Dukla Banská Bystrica začali so zimnou prípravou na jarnú časť Fortuna ligy 2014/2015 v Banskej Bystrici v utorok 6. januára 2015. Na snímke hráči počas úvodného tréningu. Foto: TASR - Dušan Hein

Pocity v novom roku by nemali byť pochmúrne, začať treba s optimizmom, aj keď z tvári ťažko ubrať pochmúrnosť.

Banská Bystrica 6. januára (TASR) - Nad banskobystrickou Duklou sa vznášajú na verejnosti pohrebné reči, no na prvom novoročnom tréningu zarezonovala hlavne vôľa pobiť sa o záchranu. Ak sa však oslabený káder po viacerých odchodoch výrazne neposilní, tak si vraj nepolepší, pretože mladíci boľavý tŕň z päty nevytrhnú a Dukle zostane koncové svetlo tabuľky vo Fortuna lige natrvalo.

Športový riaditeľ Martin Poljovka v novom roku zaželal hráčom to základné. "Nevideli sme sa zhruba štyri týždne a príhovor bol krátky, v prvom rade o tom, že ideme ťažko pracovať. Na vyhrnuté rukávy sme si navykli za každých okolností, futbal je vždy o vyhrnutých rukávoch, inak by bol o niečom inom."

Pocity v novom roku by nemali byť pochmúrne, začať treba s optimizmom, aj keď z tvári ťažko ubrať pochmúrnosť. "Ja začínam zvesela, prečo nie, šport má prinášať radosť, aj keď momentálne v Banskej Bystrici neprežívame radostné obdobie," dodal Martin Poljovka. "Do jarnej časti sa pozerám s relatívnym optimizmom. Svoje problémy máme, neskrývame ich, ale sme pripravení ich riešiť."

Futbalisti FK Dukla Banská Bystrica začali so zimnou prípravou na jarnú časť Fortuna ligy 2014/2015 v utorok 6. januára 2015. Na snímke tréner Štefan Rusnák (vpravo), asistent trénera Ján Roháč počas úvodného tréningu v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Dušan Hein
.
Istota kádra

Za najdôležitejšie považuje Martin Poljovka istotu kádra. "V prvom rade sa potrebujeme stabilizovať, aby sme udržali čo najviac hráčov, o ktorých máme záujem. Prípadné posilnenie bude len plus. V koordinácii s trénermi sme si vytypovali posily už v starom roku a musíme nájsť spoločný prienik s možnosťami klubu. Nejaké rokovania prebiehajú, závisia od klubovej pokladne a budeme sa musieť prispôsobiť možnostiam. Momentálne neviem, či peniaze budú, na to sa treba spýtať inde, ja len v ne verím."

Ak by neprišli žiadne posily, tak by bol o záchranu rovnaký, ako v opačnom prípade, myslí si Martin Poljovka. "O záchranu je boj vždy ťažký a samotné mená vám život neuľahčia, len zvýšia šance na úspešný záver. Príprava bude tradičná, nevidím v nej nejaké rozdiely. Budeme sa pripravovať v domácich podmienkach, možno s tradičným sústredením v Čechách, ktoré sme ešte s prípravnými zápasmi úplne nedotiahli. Ak sa však nič výrazné nestane, mali by sme odohrať všetkých deväť zápasov, ktoré sme si naplánovali."

Futbalisti FK Dukla Banská Bystrica začali so zimnou prípravou na jarnú časť Fortuna ligy 2014/2015 v Banskej Bystrici v utorok 6. januára 2015. Na snímke hráči počas úvodného tréningu.
Foto: TASR - Dušan Hein


Tréner Štefan Rusnák pri rátaní hráčov dosť smutne konštatoval. "Hráčov ubudlo, až 13-ti z jesenného kádra sa do prípravy nezapoja. Zostali mladšie ročníky, vrátane dorasteneckého veku, káder budeme dotvárať počas januára a februára. Takýto odliv zaskočil aj mňa, skúsenosť odišla, bude ju ťažké nahradiť. Či sa káder skvalitní, alebo bude len o našich hráčoch nie je na mne, je to otázka na niekoho iného. Verím však, že posily prídu, momentálne mám na tréningu v podstate 12 hráčov plus dvoch brankárov, väčšinou sú to mladíci s vekovým priemerom 18."

Prípravné zápasy

Tréner naplánoval deväť zápasov. "Na dvojzápas so Zvolenom asi nebudeme mať až tak veľa hráčov, aby sme si ho mohli dovoliť a posledný víkend pred ligou nám chýba súper. Aj Prahu máme potvrdenú, no ak by káder zostal takýto, ani Sparta by s nami hrať nechcela, pretože potrebuje súpera, ktorý ju v generálke preverí."

O záchranu by sa s takýmto kádrom podľa Štefana Rusnáka hrať nedalo. "Mal som nejaké skromné požiadavky, v prvom rade aby zostali naši hráči, no asi sa to nezrealizuje. Vedel som, do čoho idem, aj keď nie až s takýmto stavom, aký teraz prevláda, no budeme sa snažiť, aby sa do začiatku ligy zostavilo mužstvo schopné konkurencie. Mojou úlohou bolo hráčov osloviť, niektorí sa z hosťovania vrátili, iní sa nechceli z rôznych dôvodov. Dúfam, že prídu ďalší, ktorí budú chcieť hrať a mať vôľu pokúsiť sa o malý zázrak."

Štefan Rusnák sa s tak zložitou situáciou ešte nikdy nestretol. "Pre všetkých je to ťažké, musíme sa pobiť s nádejou, že nejaké veci sa zmenia. Máme káder s ročníkmi 95 - 97, zostali dvaja - traja z kádra jesenného. Najviac ma mrzí, že sa hazarduje s menom Dukly a dôveruje sa jej čoraz menej."

Futbalisti FK Dukla Banská Bystrica začali so zimnou prípravou na jarnú časť Fortuna ligy 2014/2015 v utorok 6. januára 2015. Na snímke tréner Štefan Rusnák (vľavo), asistent trénera Ján Roháč (uprostred) a tréner brankárov Norbert Juračka (vpravo) počas úvodného tréningu v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Dušan Hein


Najskúsenejší hráč kapitán Peter Boroš popísal atmosféru kabíny. "Teším sa už na tréningy, aj keď so zmiešanými pocitmi. V šatni sa schádzame najmä do počtu, dúfam, že postupne aj do kvality. Vieme, o čo budeme na jar hrať, veríme, že prídu posily, lebo inak by sme ťažko na záchranu mohli pomýšľať. Mladým do hláv nevidím, otvorila sa pred nimi veľká šanca na seba upozorniť, my však potrebujeme aj skúsenosť a tú možno získať iba posilami."

.
Prípravné zápasy

17.1. Dukla – MFK Lokomotíva Zvolen (11.00)

21.1. FC Nitra – Dukla (13.00)

27.1. Dukla – MFK Tatran L. Mikuláš (13.00)

31.1. Dukla – FK Pohronie (11.30)

4.2. Dukla – Duslo Šaľa (13.00)

7.2. Dukla – MFK OKD Karviná (? čas)

11.2. Dukla – MŠK Rimavská Sobota (13.00)

14.2. Sparta Praha – Dukla (? čas)

21.2. v riešení