Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Fortunaliga

Bezradná Podbrezová proti oslabenému ViOnu, Trenčín stále bez prehry

Futbalista ŽP Šport Podbrezová Vratislav Greško Foto: TASR/Branislav Račko

V ďalšom zápase si Košičania pripísali bod po remíze na ihrisku Ružomberka.

Podbrezová 30. augusta (TASR) - Hostia sa dostali v 39. min do zložitej situácie. Za úmyselnú ruku, ktorou dokonca vtlačil loptu do siete, videl Mujkoš druhú žltú kartu, vzápätí červenú a hrať s desiatimi tak dlhý čas neveštilo pre Moravce nič dobré. Až dovtedy sa diváci nudili, chýbala futbalová krása a obe mužstvá sa uspokojili s akýmsi živelným pretláčaním lopty v strede poľa. Len jediný raz trafil z diaľky slabo Nworah bránku v 7. min a odvtedy kvitla na ihrisku bezradnosť. S húfnym bránením nemali obe mužstvá problém, z neho vyrážali do protiútokov, ktoré sa väčšinou končili ďaleko od šestnástky. V 38. min po centri hľadal J. Pančík v šestnástke Nworaha, brankár Kováč musel pohotovo zasiahnuť a bola to jedna z mála situácií, ktorá vyplavila adrenalín.

Železiarom by sa zišlo víťazstvo ako soľ, aby sa zbavili tabuľkového suseda, rovnako však uvažovali aj hostia a asi aj preto si zvolili príliš opatrný spôsob hry. Po zmene strán sa očakávalo, ako zareagujú hráči na nerovnovážny počet. V 49. min si zaslúžila potlesk nepresná strela Podia spoza šestnástky, no až po hodine hry sa domáci vynútili väčší tlak. Na ich škodu, vyplýval skôr z náhodilosti a nemal dlhé trvanie. V 73. min prvýkrát v zápase Orávik trafil domácu bránku, viacmenej neškodne, vzápätí sa na druhej strane do nádejnejšieho postavenia pretlačil Nworah, no jeho strela trafila len hradbu tiel. Najväčšiu šancu zápasu po strele J. Pančíka spálil v 78. min Vaščak, keď brankár Kováč smer jeho strely zblízka pozične výborne vykryl. Zápas miestami až podpriemernej úrovne skĺzol do remízového konca, v 84. min sa ešte zrodila štandardka po faule Nikoliča na Nworaha, strelu Podia zo 17 metrov však Kováč vyrazil na roh. V 87. min mal Vaščak na nohe rozhodnutie a aj túto situáciu ovplyvnila pomalosť a nepresnosť.

ŽP Šport Podbrezová - ViOn Zlaté Moravce 0:0

Rozhodca Leško, ŽK: Mujkoš, Orávik, ČK: 39. Mujkoš po druhej ŽK za úmyselnú ruku, 2125 divákov.

Zostavy:
ŽP Šport Podbrezová: Maťašovský - Andrič, Kupčík, Minčič, Greško - J. Pančík, M. Pančík, Podio, Gál Andrezly (64. Harvilko) - Karaš (46. Vaščak) - Nworah
ViOn Zlaté Moravce: Kováč - Pavlenda, Nikolič, Mujkoš, Chren - Orávik, Sabo, Duričič, Mikinič (82. Szöke) - Valenta (46. Charizopulos), Ďurica (70. Pavelka)

Hlasy po zápase:
Jaroslav Kentoš, tréner Podbrezovej: "Celý zápas sa mi nepáčil pohyb hráčov, Vaščak nebol úplne v poriadku, mal dve tri výborné príležitosti, nie je v pohode. Karašovi chýbala herná prax, tempo zápasu, aj keď nebolo vysoké, nezvádol. Zápas mal dve časti, pred a po vylúčení. Najskôr sa hralo medzi šestnástkami, potom sme vsadili na dvoch klasických útočníkov, viazla nám však kombinácia, dôraz v zakončení, predfinálová a finálová fáza, všetko bolo upracované, s bodom nie sme spokojní."
Branislav Mráz, tréner Zlatých Moraviec: "Strata koncentrácie pri vylúčení, Mujkoš si už niečo vypočul, bol to skrat. Náš cieľ bol jasný, uspieť, hráči mali v nohách prehru v Žiline, tam nám súper nastavil zrkadlo. Snažili sme sa presadiť zbraňami Podbrezovej, s dobrou organizáciou hry, vyrovnať sa v bojovnosti, v rýchlom prechode do útoku. Zápas nebol z našej strany až do vylúčenia zlý, aj keď tých šestnástkových situácií veľa nebolo. Po vylúčení nášho hráča sme sa sústredili na defenzívu, fungovala aj súčinnosť s brankárom. Škoda, že sme neboli nebezpečenejší v útoku, vieme, že zápasy možno vyhrávať aj v podčíslení. Chýbali nám aj individuálne prieniky, na druhej strane treba pochváliť súdržnosť mužstva."



Pavel Kováč, brankár Moraviec: "Asi najťažší zákrok bol ten proti Vaščakovi, bol dosť blízko a ja som mal aj kúsok šťastia. Po vylúčení sme sa zomkli ako mužstvo, treba sa nám biť o každý bod. Hrali sme obetavo, aj s kusom šťastia, so srdcom. Po červenej karte je bod dobrý, nebolo to však o mojich zákrokoch, o jednom hráčovi, všetci sa hádzali do striel a veľmi mi pomohli."
Blažej Vaščak, hráč Podbrezovej: "Zápas sme neschopnosťou nedotiahli do víťazného konca. také šance, aké som spálil, sa musia premieňať, bod sme súperovi jednoznačne darovali."
.

MFK Ružomberok – MFK Košice 1:1 (1:1)


Hneď z prvej akcie Ruže padol aj gól, v 5. minúte Almaský ľavačkou spoza päťky vymietol pravý horný roh košickej "svätyne". Rýchly gól hostí nepodlomil, naopak zverencov trénera Radoslava Látala vyburcoval. V ďalších fázach Košičania boli o kúsok aktívnejší, aj nebezpečnejší. V 10. minúte mal vyrovnanie na hlave Škutka, ale stroskotal na Šavolovi. O tri minúty neskôr sa už Košičania dočkali, keď Novák perfektným lobom zaskočil domáceho brankára. V 17. minúte ružomberský stopér Kružliak tesne pred "veľkým vápnom" fauloval Nováka, ktorý následný priamy kop napálil iba do múru. V 25. minúte Šavol zlikvidoval tutovku Haskičovi, ktorý sa sám rútil na bránu Liptákov. V 41. minúte sa pred Stijakovičom ocitol Zreľák, jeho pokus o prehodenie ružomberského gólmana bol ale nepresný.

V druhom polčase, v ktorom až na úvod mali územnú prevahu domáci, no Košičania hrozili brejkmi, diváci do 64. minúty čakali na priamu strelu medzi žrde. Vyslal ju Novák a Šavol na dvakrát loptu skrotil. V 67. minúte sa až pred Šavola predral nebezpečný Novák, avšak v poslednej chvíli ho ešte stihol Ondrek zblokovať. V druhej časti polčasu sa hra odvíjala zväčša medzi šestnástkami, ani jedno mužstvo sa nedostalo do vyloženej šance. V závere, keď Liptáci pritlačili, mohol ju mať v 86. minúte Lupták, ak by z prvej nenapálil do nebies, či vzápätí Turčák, ktorý podobne naložil s nádejnou pozíciou. Zrodila sa tak deľba bodov.

MFK Ružomberok – MFK Košice 1:1 (1:1)
Góly:
5. Almaský – 13. Novák. Rozhodoval: Michlian, ŽK: Kružliak, Ondrek – Korijkov, Ostojič, 1503 divákov.

zostavy a striedania:
Ružomberok: Šavol – Ondrek, Kružliak, Práznovský, Lovás – Gerát (81. J. Vavrík), Nagy – L. Lupták, Turčák, Almaský – Zreľák
Košice: Stijakovič – Mik. Tóth (90. Huk), Kavka (27. Ostojič), Bašista, Sekulič – Šinglár – Bukata, Korijkov, Haskič – Škutka (72. Diaby), Novák

Hlasy po zápase:
Ladislav Šimčo, tréner MFK Ružomberok: "Vstup do zápasu sme mali dobrý. Aj pred týždňom s Podbrezovou sme po vedúcom góle mali hluché minúty a teraz sa to znovu zopakovalo. Pustili sme súpera do dvoch šancí, ktoré nevyužil, napokon sme si nechali streliť gól z nakopnutej lopty z vlastnej polovice. To bola veľká chyba."
Radoslav Látal, tréner MFK Košice: "Sme radi za bod. Moje mužstvo vstúpilo do zápasu zle, keď sme rýchlo inkasovali. Potom mal Škutka stopercentnú šancu, neskôr aj Haskič, no nedali sme. Tam sa mohol zápas zlomiť. V druhom polčase sme stiahli hru na jedného útočníka a vpredu sme už boli neškodní."
.

AS Trenčín – Spartak Myjava 2:0 (1:0)



Na snímke gólová radosť futbalistov Trenčína, autorom je útočník Moses Daddy Simon (tretí sprava), archívna snímka
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Hoci prvý náznak šance musel pred Šimonekom hasiť Ramón, úvod zápasu jednoznačne patril Trenčanom. V 7. minúte sa po ľavom krídle presadil Simon, ten však tiesnený zblízka bránu netrafil. O chvíľu na to sa prezentoval zaujímavou akciou aj druhý Nigérijčan Madu. Ten sa snažil prihrať do čistej šance Kubíkovi, pred ktorým zasiahol v poslednej chvíli Ciprys. V 19. minúte po pravom krídle potiahol loptu Holúbek, ideálne nahral z druhej vlny nabiehajúcemu Hajradinovičovi na šestnástku, no bosniansky stredopoliar loptu dobre netrafil. Aj zvyšok úvodného dejstva sa niesol v znamení aktivity domáceho tímu, no "kopaničiari" dokázali všetky útoky bezpečne odvrátiť až do 30. minúty. Vtedy ponúkol Kubík center na zadnú tyč Simonovi, ktorý hlavičkou pod brvno nedal brankárovi šancu. O chvíľu nato Kubík vyzval k zakončeniu Mišáka, vyznamenal sa však Solnička. V záverečných sekundách sa do príležitosti dostávali aj hostia. Zastavila ich ale píšťalka hlavného rozhodcu, ktorý kuriózne ukončil prvý polčas.

Spartak sa po zmene strán vytiahol z obrannej ulity. K výrazným šanciam to však neviedlo. V druhom polčase hre zo začiatku chýbal spád a vzruch v predbránkovom priestore. Po necelej hodine hry sa presadil Mišák, jeho center ale nebol presný a následné zmätky nedokázal útočiaci tím využiť. Nesúrodé akcie na oboch stranách pokračovali. V 70. minúte podnikla Myjava rýchly protiútok. Kastelovičov center vypadol Volešákovi z rukavíc, no Šimonek mal k lopte ďaleko. Pokoj na domáce kopačky priniesla 75. minúta. Simonove zakončenie gólman vyrazil pred striedajúceho Opatovského, ktorý loptu už iba dorazil do siete. O tri minúty mal tretí gól na kopačke Edmond. Po strele zblízka sa zaskvel vybiehajúci Solnička. V záverečných minútach si ešte šancu vypracoval Pekár. Skúšal odstreliť gólmana, no lopta skončila tesne mimo troch žrdí.

AS Trenčín – Spartak Myjava 2:0 (1:0)
Góly:
30. Simon, 75. Opatovský. Rozhodoval: Mastiš, ŽK: Hajradinovič - Kastelovič, 2614 divákov.

zostavy a striedania:
AS Trenčín:
Volešák – Čögley, Ramón, Kleščík, Madu (64. Edmond) – Mišák (70. Opatovský), Lobotka, Hajradinovič – Kubík (81. Mondek), Holúbek, Simon
Spartak Myjava: Solnička – Kastelovič, Jánošík, Černáček, Ciprys – Marček (84. Duga) –Kuzma (73. Bruško), Pekár, Daniel, Oršula (46. Sládek) – Šimonek

Hlasy po zápase:
Ivan Vrabec, tréner Trenčína:
"Od začiatku sme mali zápas vo svojich rukách a diktovali sme tempo hry. Do desiatej minúty sme mali tri šance. V prvom polčase sme predviedli krásne akcie na jeden dotyk a nábehy, ale chýbala nám lepšia finálna fáza v zakončení. V druhom polčase bol súper častejšie na našej polovici, ale stále sme sa snažili držať hru vo svojich rukách a po strelení druhého gólu bolo po zápase."
Peter Gergely, tréner Myjavy: "Víťazstvo domácich je úplne zaslúžené. Prvý polčas sme hrali zakríknuto. Hráči AS boli rýchlejší. Keď sa naša hra po zmene strán výrazne zlepšila, dostali sme gól a bolo po zápase. Trenčínu gratulujem k trom bodom."